„Ni S-a Spus Că Rusia E Aici Pentru Totdeauna”. Pro-rușii Din Harkov, șocați De Graba Cu Care Kremlinul și-a Abandonat Promisiunea

Acum doar câteva săptămâni, Irina lucra în administrația de ocupație rusă din Kupiansk, un oraș important din nordul Ucrainei, care fusese capturat la câteva zile după ce Vladimir Putin a lansat războiul, la finalul lunii februarie.

În momentul în care trupele rusești au părăsit orașul iar armata ucraineană a recucerit teritoriile din nordul țării, în contraofensiva fulgerătoare de acum câteva zile, ea și familia ei au fugit însă, de teamă că vor fi pedepsiți pentru că au colaborat cu forța de invazie.

Dovezile care au apărut din teritoriile recent eliberate de Kiev sugerează că trupele rusești au folosit în mod regulat violența pentru a reprima orice disidență locală și pentru a menține controlul asupra populației.

Nu toți ucrainenii s-au opus însă ocupației. Unii au declarat că i-au ajutat pe ruși. Iar alții au ascultat insistențele oficialilor instalați de Moscova, care asigurau că rușii vor rămâne acolo pentru totdeauna, și au decis să coopereze sau pur și simplu să încerce să trăiască în liniște sub controlul noilor autorități.

Pentru aliații locali ai Moscovei, retragerea bruscă a forțelor de ocupație a fost o răsturnare de situație care seamănă foarte mult cu o trădare.

„Toată lumea ne spusese că (rușii) sunt aici, nu aveți de ce să vă fie frică”, a spus Irina jurnaliștilor The Guardian, amintindu-și de promisiunile oficialilor trimiși de Moscova.

Ea a acceptat un loc de muncă în departamentul de contabilitate al noii administrații locale instalate de Rusia. „În urmă cu cinci zile ne spuneau că nu vor pleca niciodată. Iar trei zile mai târziu eram sub bombardament. Și nu înțelegem nimic”, a explicat ea.

„Nu înțelegem care este atunci rostul acestei operațiuni”, a mai spus femeia, cu referire la operațiunea militară rusă.

Imaginea Rusiei în teritoriile ocupate a primit o lovitură dură

Planurile pe termen lung ale Rusiei păreau într-adevăr să sugereze că teritoriile nu se vor mai întoarce sub controlul Kievului. În zonă a fost introdusă rubla, pensionarilor li s-a spus că vor primi pensii rusești, iar rezidenții pro-ruși au fost angajați în noile administrații.

Chiar oficialii ruși la nivel înalt au sosit pentru a oferi asigurări populației.

„Faptul evident este că Rusia nu va pleca niciodată”, a declarat Andrei Turchak, un lider al partidului Rusia Unită, aflat la guvernare la Moscova, în timpul unei vizite la Kupiansk în iulie. „Rusia nu va pleca niciodată de aici. Și tot ajutorul necesar va fi oferit”, a asigurat el.

Etnic român din Ucraina care a participat la lupta pentru eliberarea regiunii Harkov: „Când am văzut planul contraofensivei, am rămas uimit”

Această promisiune, dublată de amenințările violente la adresa disidenților, a fost importantă. Moscova și-a proiectat astfel puterea în orașele și satele ocupate, asigurându-i pe localnicii dispuși să coopereze că nu vor fi niciodată acuzați de trădare, de autoritățile de la Kiev.

Retragerea fulgerătoare a trupelor de ocupație a dat prin urmare o lovitură devastatoare imaginii forțelor armate ruse și a Kremlinului în rândul unora dintre cei mai determinați susținători din Ucraina, observă The Guardian.

Kievul a promis deja că îi va pedepsi pe localnicii care au colaborat cu armata rusă sau cu administrațiile instalate de Moscova. Cazurile pot atrage o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani.

Mai mulți profesori ruși au fost deja arestați, spre exemplu, în zonele eliberate. Zilele trecute, viceprim-ministra ucraineană Irina Vereșciuk a declarat că aceștia riscă până la 12 ani de închisoare sub acuzația de încălcare a legilor și obiceiurilor de război, în conformitate cu Articolul 438 al Codului Penal al Ucrainei.

Este neclar deocamdată dacă profesorii arestați sunt localnici sau educatori veniți din Rusia, cert este că Kievul îi consideră parte a efortului de „rusificare” a teritoriilor.

Recorder a publicat banii dați de PSD și PNL către unele televiziuni și siteuri, provenind dintr-o scurgere de documente

Unii ucraineni s-au refugiat în Rusia

Mulți colaboratori ai autorităților pro-ruse sau pur și simplu ucraineni care au dorit să scape de război au reușit să fugă peste graniță.

În Belgorod, o regiune rusă care se învecinează cu Harkov, biroul guvernatorului a declarat că aproape 1.400 de persoane sunt găzduite într-o tabără temporară după ce au trecut granița din Ucraina. Alte sute de persoane stau probabil în apartamente închiriate sau la rude, au spus autoritățile.

La un mic centru de distribuire a ajutoarelor din oraș, câțiva ucraineni fugiți recent în Rusia s-au declarat stupefiați de incapacitatea Moscovei de a menține regiunea Harkov și de a rezista contraofensivei ucrainene.

„Oamenii de acolo au crezut în trupele rusești, au spus că «nu vă vom părăsi, am pierdut atât de mulți oameni și nu vă vom părăsi»”, a declarat Alexander, un ucrainean de 44 de ani, care a fugit dintr-un sat de lângă graniță împreună cu soția și fiul său.

„Apoi s-au retras brusc. Au avut nevoie de câteva luni pentru a aduna tot acest teritoriu și apoi l-au abandonat în două zile. Nu înțeleg ce s-a întâmplat”, a spus omul.

Alexander, de meserie sudor, a spus că nu a colaborat cu autoritățile impuse de Rusia și că nu a fost angajat de la începutul războiului. El și familia sa au plecat, a spus el, nu pentru că se opuneau revenirii la regimul ucrainean, ci din cauza pericolului reprezentat de război. „Ne aducea la isterie”, explică el, „l-am suportat cât de mult am putut”.

La fel ca alți ucraineni, el a cerut să nu fie identificat cu numele de familie. Motivul: se teme că ar putea fi văzut ca un trădător, pentru că a fugit în Rusia. Alexander încă mai speră să se întoarcă acasă pentru a-și vizita părinții din Ucraina.

Problemele Rusiei se agravează

Eforturile Moscovei de a integra teritoriile ocupate, prin oferirea de ajutoare, dar și prin impunerea unei culturi a fricii, au fost văzute ca un preludiu la o anexare oficială. În regiunea sudică Herson se vorbea deja despre organizarea unui referendum în acest sens.

Dar retragerea bruscă a Rusiei a zdruncinat încrederea pe care unii o aveau în Moscova.

„Ar fi trebuit să plecăm mai devreme”, a spus Serghei, prietenul Irinei, care lucra pentru calea ferată locală. Acum este dificil să găsești un loc de cazare în Belgorod, a explicat el.

Irina și Serghei au declarat amândoi că încă susțin Rusia în război, dar au mai puțină încredere că aceasta își poate proteja susținătorii din Ucraina.

„Acum sunt îngrijorată pentru oamenii din Herson și Zaporijia”, a spus Irina, cu referire la regiunile din sud, încă ocupate de Rusia. „Și lor li se spune «Nu vom pleca». Dar dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat lângă Harkov, atunci nimeni nu poate spune ce se va întâmpla mâine”, a observat ea.

Hersonul este și el ținta unei contraofensive ucrainene, care avansează însă mai lent, deoarece apărarea rusă este consolidată. Însă autoritățile locale au amânat organizarea referendumului programat.

„Nu ne vom întoarce niciodată”

Nu doar Irina este îngrijorată de faptul că Moscova pierde controlul. Mulți comentatori ruși, care s-au exprimat neobișnuit de liber în ultimele zile, au vorbit despre același pericol.

Trupele rusești și unii dintre cei mai importanți susținători ai Kremlinului au avertizat că Moscova este în pericol de a-și pierde susținătorii din Ucraina ocupată.

„Oamenii de aici așteaptă să începem”, a declarat Alexander Sladkov, un corespondent de război rus, într-un reportaj televizat. „Ca noi să-i lovim atât de tare încât să cadă lați. Adică un knock-out. Este foarte greu să câștigi la puncte. Pierdem un număr foarte mare de oameni, avem răniți”, a spus acesta.

Rusia nu a avut prea multe succes în acest sens în ultima vreme. Iar problemele sale s-ar putea agrava, pe măsură ce orașele ocupate încă din primele săptămâni ale războiului încep să iasă din izolare, iar oamenii încep să povestească despre viața sub ocupație.

Mulți dintre cei care au fugit în Rusia nu mai au de gând să se întoarcă acasă sub controlul autorităților ucrainene.

La începutul acestei săptămâni, Iulia Nemcinova, o activistă locală care livrează ajutoare pentru refugiații ucraineni din Rusia, a filmat o coloană de mașini cu oameni care fugeau din Harkov.

Un oficial ucrainean a spus că este vorba despre colaboratori care „își împachetează prada, își iau familiile și pleacă”. Nemcinova, care are opinii pro-ruse, a confirmat că mulți dintre cei care au fugit se temeau că vor fi etichetați drept colaboratori, dar ea i-a descris drept localnici care „încercau doar să trăiască”.

„Oamenilor li s-a spus că Rusia este aici pentru totdeauna”, a spus ea. „Au fost în stare de șoc. I-am întrebat pe oameni unde se duc, iar ei au spus: în Rusia. Pur și simplu nicăieri. Doar pentru a trece granița”, a relatat ea.

La centrul de asistență, majoritatea au spus că se vor întoarce în Ucraina doar dacă Rusia va recuceri teritoriul. Alții au spus că nu se vor întoarce deloc, chiar dacă Rusia va reuși acest lucru.

„Nu ne vom întoarce niciodată”, a subliniat Serghei, prietenul Irinei, „nu avem la ce să ne întoarcem”.Urmărește-ne pe Google News
Urmărește cel mai nou VIDEO

Citeste continuarea pe www.libertatea.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

ARSVOM a salvat 8 persoane de pe un velier aflat în pericol în largul Mării Negre, în zona Mangalia

Urmatoarea stire

Sistare de gaze într-o localitate mureșeană – Stiri din Mures, Stiri Targu mures

Stiri pe aceeasi tema