Negocieri pentru șefia BEI. Italia, Polonia şi Suedia și-au depus candidaturile


Italia, Polonia şi Suedia au propus fiecare candidaţi pentru postul de preşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI), potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, demarând o rundă de negocieri în Uniunea Europeană, informează Agerpres.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, fostul ministru de Finanţe, Daniele Franco, este candidatul Italiei la conducerea BEI, în timp ce autorităţile de la Varşovia au propus-o pe vicepreşedinta BEI, Teresa Czerwinska. La rândul său, Suedia a anunţat încă de joi nominalizarea lui Thomas Ostros, vicepreşedinte actual al BEI.

Aceste propuneri au fost făcute în contextul reuniunii miniştrilor europeni ai Finanţelor, care a început astăzi la Luxemburg.

Acest oraş găzduieşte şi sediul BEI, care susţine că este cea mai mare bancă multilaterală din lume.

Chiar dacă nu sunt cele mai importante posturi din UE, se apreciază că influenţa pe care o exercită în chestiunile financiare este suficientă pentru a determina statele membre să încerce să le câştige.

În plus, actuala rundă de negocieri ar putea da o imagine cu privire la viitoarele negocieri care se vor derula pentru posturile viitoarei Comisii Europene, posturi care vor deveni vacante după alegerile europarlamentare din luna iunie 2024.

BEI, divizia de finanţare a Uniunii Europene, este condusă acum de Werner Hoyer (Germania). Se află la cel de-al doilea mandat al său – primul, începând din 2012, și al doilea, din ianuarie 2018.

Astăzi este termenul-limită pentru depunerea de candidaturi pentru şefia BEI.

Citeste continuarea pe eurostiri.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema