Munţi de gunoaie pe câmpurile de lângă Bucureşti – DW – 28.05.2023


Venind dinspre Bucureşti înspre satul Samurcaşi din comuna Crevedia, pe drumul ce taie câmpul pe care odata se aflau arborii seculari ai Codrilor Vlăsiei, vei vedea în loc de borne kilometrice saci de gunoaie aruncaţi pe marginea drumului, impreună cu anvelope uzate, mobilă putrezită, cartoane, şi gunoaie menajere.

Imaginea devine şi mai tristă atunci când te opreşti si arunci un ochi mai atent la ce se ascunde în şanţurile de pe margine şoselei – adevărate gropi de gunoi, munţi de gunoaie care îşi aliniază vârfurile cu nivelul carosabilului. Iar dacă nu te-ai săturat de aceşti Matterhorni de moloz, intră în pădurea Râioasa de lângă, decimată de tăierile ilegale din ultimii ani şi care încet se transformă şi ea în veritabilă groapă de gunoi.

Deşeuri ilegale aruncate pe câmpurile şi în pădurile din preajma BucureştiuluiImagine: Cristian Gherasim

Imaginea devine şi mai contrastantă datorită pâlcurilor de case moderne şi nou construite unde mulţi bucureşteni au evadat în speranţa de a fi departe de poluarea şi zgomotul capitalei. Reclamele dezvoltatorilor imobiliari promit locuinţe fix lângă pădure. Noii locatari însă vor putea lua în primire cu privirea şi gunoaiele aruncate peste tot prin jur, multe aduse nu doar de localnicii satelor învecinate, dar şi de firme din Bucureşti pentru a evita diferite taxe de colectare sau provenind chiar de la construcţia caselor în care acum ei se mută.

Locatarii au sesizat primarul comunei Crevedia care după spusele acestora nu a luat nicio măsură. În absenţa încă a unei reţele de apă curentă, majoritatea folosesc puţurile de adâncime, temându-se însă că şi gunoiul din jur ar putea polua pânza freatică.

Miliarde din deșeuri ilegale

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Contactat de Deutsche Welle, primarul Petre Florin ne-a spus că Primăria strânge gunoaiele, dar în spatele lor vin alţii şi iar aruncă. “Toţi vin la primar să le rezolve problemele, dar nu le putem rezolva pe toate”, ne-a spus domnul Florin.

“Poliţie nu avem în localitate. Abia există un echipaj la şase, şapte localităţi. Vin camione din localităţile din jur, descarcă basculanta cu gunoi şi apoi fug. Nu am ce să le fac. L-am oprit pe unul şi apoi a chemat poliţia să-mi facă dosar penal că l-am oprit fără drept pe şosea”, ne-a mai declarat domnul primar.

Deşeuri ilegale
Gunoaie peste gunoaie, acolo unde ar trebui să fie iarbă verde şi aer curatImagine: Cristian Gherasim

Situaţia pare să se extindă şi către arderea ilegală de deşeuri pe câmpurile din apropiere, locuitorii din zonă reclamând în mod repetat un fum gros. Domnul primar este de părere că situatia a fost rezolvată. “Pe aceştia i-am anihilat”, ne-a spus el.

Mai mult, locatarii au spus că au contactat şi Garda de Mediu, autoritatea statului direct responsabilă cu…

Citeste continuarea pe www.dw.com

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema