Mulți ucraineni au ales să sărbătorească Crăciunul la 25 decembrie, pentru a scăpa de influența religioasă rusă


Mulți ucraineni au decis să sărbătorească în acest week-end Crăciunul și nu după Calendarul gregorian, la 7 ianuarie. Realitatea este că, de acum înainte, autoritățile civile și religioase din Ucraina lasă libertate ucrainenilor să-și aleagă data Crăciunului (pe stil vechi sau cel nou). Corespondentul RFI la Kiev semnalează că sunt tot mai numeroși ucrainenii care doresc să se îndepărteze de orbita culturală și religioasă rusă, celebrând Crăciunul în ziua de 25 decembrie. Reamintim că, în anul 2017, parlamentul ucrainean a autorizat – caz unic în Europa – coexistența a două Crăciunuri, la date diferite. Până acum, decizia respectivă nu s-a aplicat în totalitate și 25 decembrie era, pentru ucraineni, o zi obișnuită. Iată, însă, că războiul pare a fi pe cale să schimbe obiceiurile. Mulți ucraineni nu mai vor să serbeze Crăciunul în aceeași zi cu rușii, o manieră în care – spun ei – se simt mult mai europeni.

Mesajul de Crăciun al lui Volodimir Zelenski : „Să îndurăm iarna aceasta pentru că ştim pentru ce luptăm”

Mirela Ionela Achim (www.b1tv.ro)

”Ucrainenii vor face propriul lor miracol de Crăciun, dovedind că vor rezista în fața atacurilor Rusiei care au aruncat milioane de oameni în întuneric”, a declarat Volodimir Zelenski într-o intervenție video. Potrivit lui, ucrainenii vor sărbători, se vor întâlni, vor cânta colinde și se vor îmbrățișa, chiar dacă întâmpină dificultăți în prezent. Liderul de la Kiev a menționat că unii dintre ei ar putea vedea „prima stea” prin găurile de gloanțe din casele lor, dar este încredințat că „lacrimile vor fi înlocuite cu bucurie, speranța va veni după disperare și moartea va fi învinsă de viață”.

Am trăit o mulţime de veşti amare şi vom primi meritat veşti bune. Vom cânta colinde de Crăciun – mai vesele ca niciodată – mai tare decât sunetul unui generator. Vom auzi vocile rudelor – în inimile noastre – chiar dacă au picat comunicaţiile şi internetul. Şi chiar şi în întuneric total – ne vom regăsi – să ne îmbrăţişăm strâns. Şi dacă nu este căldură, ne vom îmbrăţişa strâns pentru a ne încălzi.

Vom sărbători! Ca de fiecare dată. Vom zâmbi şi vom fi fericiţi. Ca de fiecare dată. Diferenţa este una. Nu vom aştepta un miracol. La urma urmei, îl creăm noi înşine”, a spus Zelenski.

Citeste continuarea pe curierulnational.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Cum petrec politicienii români Crăciunul

Urmatoarea stire

Primul discurs de Crăciun al Regelui Charles al III-lea. Temele dureroase pentru societatea britanică abordate de noul monarh VIDEO

Stiri pe aceeasi tema