Motivul pentru care Mitică Popescu a făcut închisoare politică. Ce s-a întâmplat cu marele actorMitică Popescu a murit marți, 3 ianuarie. Fanii acestuia au rămas șocați de veste, iar acum sunt alături de familia îndurerată a artistului. Actorul a avut o carieră impresionantă, dar cu toate astea a reușit să țină departe de urechile tuturor o perioadă în care a făcut închisoare politică. Care este motivul pentru care a ajuns în spatele gratiilor? Mitică Popescu a fost nevoit să execute o pedeapsă de trei ani.

Mitică Popescu a făcut închisoare politică: pentru ce a fost condamnat?

Mitică Popescu a murit în cursul zilei de 3 ianuarie. Celebrul actor a avut o carieră impresionantă și a rămas ani buni în atenția publicului.

Cu toate astea, chiar și unii fani nu știau multe detalii despre o parte din viața sa în care a făcut închisoare politică. Totul s-a întâmplat când Mitică Popescu era student în cadrul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică.

În dosarul său de la Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii se arată că „în anul 1955, în timp ce era figurant la Teatrul Armatei din Bucureşti, a cunoscut un diplomat iugoslav, care i-a propus să fugă din ţară, recomandându-i să ia legătura cu un diplomat american“.

Ulterior, Mitică Popescu ar fi propus „în acelaşi timp şi numiţilor Willy Moldoveanu şi Gacu Ion să fugă peste graniţă“.

,,Nu mi-am turnat nişte prieteni care visau să…”

Toți trei au fost arestați și condamnați. Mitică Popescu a fost nevoit să execute o pedeapsă de trei ani pentru „delictul de acte preparatorii de trecere frauduloasă a frontierei“.

Actorul nu s-a ferit să vorbească la un moment dat despre acest episod. Artistul a povestit că se afla la ziua onomastică a unui prieten, iar câteva zile mai târziu a fost nevoit să răspundă la întrebările autorităților. Câțiva amici prezenți au mărturisit atunci că au de gând să plece în SUA, ulterior fiind întrebat de oamenii legii dacă știa despre această fugă.

„Eram la nişte vecini, la onomastica unui prieten. Din una-n alta, cum povesteşti la întâlnirile astea tot ce-ţi trece prin minte, unii au spus că vor să plece în America. Eram în 1958. Îţi dai seama. Mie mi-a intrat pe o ureche şi mi-a ieşit pe cealaltă. După câteva zile mă trezesc umflat de Securitate.

M-au întrebat dacă am ştiut că ăia vor să fugă din ţară, dacă am ştiut că au trimis o scrisoare la ambasada americană… Nu, n-am ştiut, le-am zis. ‘N-ai auzit… Lasă că-ţi spunem noi.

Uite că noi ştim!’. Şi m-au condamnat la trei ani de închisoare că nu mi-am turnat nişte prieteni care visau să ajungă în America. Dar nu-i nimic, că ne-a turnat altul care era acolo cu noi. Am fost arestaţi şi condamnaţi pe vorbe. Eu n-am avut niciodată intenţia să fug din ţară, ăsta e adevărul“, a povestit Mitică Popescu în urmă cu ceva timp.

Citeste continuarea pe playtech.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema

Îmi vreau tatăl şi fratele înapoi

„Aş vrea să-mi recuperez tatăl, aş vrea să-mi recuperez fratele”, a spus prinţul Harry într-un interviu acordat ITV.…