Moşii de vară 2023. Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii în Sâmbăta Morţilor. Ce e bine să faci astăzi şi ce să eviţiDe sărbătoarea moşilor de vară, creştinii ortodocşi respectă o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii pentru iertarea sufletelor celor adormiţi dintr-un neam.

Pe 3 iunie, sărbătoarea Sâmbăta Moşilor de vară, în sfintele lăcaşuri, preoţii se roagă împreună cu rudele celor adormiţi pentru sufletele acestora. Pentru acest ritual creștin, credincioşii aduc la biserică daruri de milostenie pentru sufletele celor adormiţi, precum colivă, vin, colaci, lumânări şi tămâie.

De sâmbăta Morţilor de vară sau Moşii de vară, aşa cum este sărbătoarea cunoscută în rândul credincioşilor, se dă de pomană oamenilor nevoiaşi, preparatele pe care membrii familiei le-au adus la biserică pentru sfinţire, cum ar fi colaci și colivă, pachete cu mâncare, lumânări, haine sau diverse obiecte.

Pe de altă parte, după terminarea Sfintei Liturghii, pe 3 iunie, rudele celor adormiţi mai merg în cimitir pentru a face curat sau aprinde lumânări pe morminte.

În unele zone ale ţării, cum ar fi în regiunea Munteniei, lângă coliva pregătită în ziua sărbătorii de moşii de vară se mai pune şi un bănuţ. Coliva împreună cu bănuţul se împart celui mai sărman locuitor al satului, pentru a aduce noroc atât celui care a împărţit, cât şi celui ce a primit.

Sărbătoarea Moşii de vară aduce o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii în rândul credincioşilor, iar pentru a avea noroc, prosperitate şi sănătate, oamenii trebuie să respecte datinile acestei sărbători creştine. 

Citeşte şi: Cele 10 învăţături duhovniceşti ale Părintelui Cleopa. Care este cea mai mare pomană pe care o poți face

Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Moşii de vară 2023

În ziua de Moşii de vară, femeile nu dau cu mătura prin gospodărie, pentru a nu ridica praful în ochii celor adormiţi. Totodată, nu spală şi nu aruncă gunoiul din casă, ca să nu ajungă în mâncarea răposaţilor. 

O altă tradiţie creştină în amintirea celor adormiți spune că rudele acestora merg la cimitir pentru a le așeza răposaţilor pe morminte flori și lumânări aprinse. Se mai spune că, în ziua de Moşii de vară, cei adormiţi îşi văd rudele lângă morminte ca printr-o pânză. 

În unele zone ale ţării, la sate, se organizează hore, iar la oraș, bâlciuri și baluri. 

Tradiţia mai spune că, de Moșii de vară, este bine ca fiecare persoană să fie împăcată cu toată lumea şi să meargă la biserică cu inima curată.

De Sâmbăta Morţilor, credincioşii care merg la biserică trebuie să se îmbrace în alb, iar femeile să aibă capul acoperit, mai spune o tradiţie legată de vestimentaţie.

De Moșii de vară, finii se duc la nași cu colaci, care intră în rândul colacilor ritualici pentru nuntă. Acest obicei anticipează darul colacilor mari, pe care finii îi vor duce nașilor de Crăciun.

Pe lângă toate aceste tradiţii şi obiceiuri,…

Citeste continuarea pe www.antena3.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema