Mobilizarea din Rusia: haos, dezorganizare și confuzie


Mobilizarea din Rusia este caracterizată de haos, dezorganizare și confuzie, notează ISW.

Declarațiile ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, cu privire la categoriile de bărbați ruși care vor fi scutite de mobilizarea parțială, ar putea să nu reflecte intențiile sau ordinele președintelui rus Vladimir Putin. O sursă din presa rusă a afirmat la 24 septembrie că oficiali ai Ministerului rus al Apărării au mustrat personal comisarii militari pentru neglijență în efectuarea mobilizării și trimiterea de convocări în “exces” și contrar îndrumărilor explicite ale Ministerului Apărării privind scutirile pentru vârstă, handicap sau alți factori limitativi. O altă sursă rusă a afirmat că anumiți șefi la nivel federal au recunoscut că au mobilizat cetățeni care nu sunt eligibili din punct de vedere medical.

Responsabilitatea pentru mobilizarea din Rusia pare să fie divizată și complexă, ceea ce contribuie la confuzie, dezorganizare și la încălcarea angajamentelor lui Șoigu în ceea ce privește scutirile

Decretul de mobilizare specifică faptul că subiecții federali ruși sunt responsabili pentru executarea mobilizării, în timp ce Ministerul Apărării stabilește cotele și termenele de îndeplinire a acestora. Un blogger rus l-a criticat pe guvernatorul regiunii ruse Belgorod pentru că nu a fost un participant activ în procesul de mobilizare și a remarcat că decretul de mobilizare plasează sarcina de a executa ordinele de mobilizare pe conducătorii federali și nu pe comisarii militari.

Cu toate acestea, comisarii militari lucrează probabil pentru șefii federali, mai degrabă decât direct pentru Ministerul Apărării, ceea ce îi face pe ambii responsabili de mobilizare și creează haos 

Comisarii militari acționează, în general, ca și cum ar fi primit ordinul de a prioritiza trimiterea recruților la centrele de pregătire în detrimentul respectării directivelor lui Șoigu. Lanțurile aparent confuze de responsabilitate pentru executarea decretului de mobilizare pot fi responsabile pentru divergența dintre declarațiile lui Shoigu și acțiunile comisarilor.

Șoigu a reiterat la 21 septembrie că mobilizarea este parțială și că se va baza doar pe cei care se află deja în rezervă și care au experiență de luptă și experiență militară, dar comisarii militari nu au aderat la îndrumările Ministrului Apărării

Practic, de la decretarea mobilizării rapoartele continue despre comisarii militari care au efectuat o distribuire haotică a convocărilor de mobilizare indică faptul că aceștia simt o presiune semnificativă pentru a efectua mobilizarea cât mai repede posibil. Surse ucrainene au raportat că autoritățile rusești mobilizează imediat persoanele din zonele ocupate ale Ucrainei după ce le “recompensează” cu pașapoarte rusești pentru participarea la referendumuri false, în loc să aștepte până când anexarea va face ca mobilizarea bărbaților eligibili din zonele ocupate de Rusia să fie legală în conformitate cu legislația rusă.

Această grabă sugerează că comisarii militari se simt presați să accelereze mobilizarea, ceea ce nu se reflectă în declarațiile lui Șoigu. În mod evident, Ministerul Apărării nu deține controlul deplin asupra mobilizării, ceea ce ridică întrebări cu privire la ce bărbați ruși  vor fi efectiv mobilizați și cât de eficientă va fi forța mobilizată.

Citește și: „Lăsați-ne copiii să trăiască!”,„Nu războiului!”, „Nu genocidului!” În Yakutsk, femeile au ieșit să protesteze împotriva mobilizării. Au dansat în jurul polițiștilor

Prizonierii de război ucraineni ar putea fi aruncați în luptă

Este posibil ca forțele rusești să se pregătească să mobilizeze cu forța prizonierii de război ucraineni pentru a lupta pentru Rusia, ceea ce ar constitui o încălcare a Convenției de la Geneva.

Presa de stat rusă a relatat sâmbătă că prizonierii de război ucraineni deținuți în lagărul de la Olenivka au „cerut verbal” autorităților Republicii Populare Donețk (DNR) să le permită să lupte în Batalionul de cazaci voluntari „Bohdan Khmelnițki” al DNR.

În cazul în care forțele rusești sau separatiste obligă prizonierii de război ucraineni să lupte, aceasta ar fi o încălcare a Convenției de la Geneva, care prevede că „niciun prizonier de război nu poate fi trimis sau deținut în niciun moment în zone în care poate fi expus la tragerile din zona de luptă” și nu trebuie „să fie angajat la munci care sunt de natură nesănătoasă sau periculoasă”.

Îți recomandăm:

Reputat colonel rus, lovitură dură pentru propaganda putinistă la o oră de maximă audiență: „Soldații mobilizați primesc căști și ranițe din 1941”

cuvinte cheie: Mobilizarea din Rusia

Citeste continuarea pe project-e.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Răsturnare de situaţie în cazul Roger Waters. Neagă că a anulat concertele în Polonia

Urmatoarea stire

„Au luat curțile la rând și au dat somații”

Stiri pe aceeasi tema