Mircea Duțu, Universitatea Ecologică, despre „dereglările climatice” care afectează și Marea Neagră: El Nino combinat cu caniculele marine generează un cocktail exploziv pentru mări și oceane (VIDEO)



Mircea Duțu, președintele Universității Ecologice din București, a vorbit despre „dereglările climatice” care afectează și Marea Neagră, marți, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, și a explicat că „fenomenul natural El Nino combinat cu caniculele marine, care afectează mai multe puncte ale globului, generează un cocktail exploziv pentru mări și oceane”.

Mircea Duțu, pe B1 TV, despre „dereglările climatice” care afectează și Marea Neagră

Întrebat ce s-a schimbat din punct de vedere climatologic la Marea Neagră, el a afirmat: „Eu cred că suntem în prezența unor conjugări a mai multor fenomene pe care toate le-am putea subsuma dereglării climatice. În privința Mării Negre să nu uităm că am asistat în ultimele două săptămâni la un fenomen de upwelling care s-a manifestat și s-a remarcat prin intensitatea sa deosebită și persistența de peste două săptămâni, în condițiile în care în mod obișnuit acesta dura numai câteva zile”.

„Mai mult decât atât, începând cu data de 6 august, el s-a manifestat și în privința Mediteranei, reactivându-se un vânt specific coastei respectiv, Mistralul, care a determinat, la fel, coborârea rapidă a temperaturii apei mării, de la circa 24 de grade, la 14-15 grade”, a adăugat Mircea Duțu.

„În plan local avem apoi o influență masivă a faptului că, până săptămâna trecută, la nivelul întregului continent, acel jet stream, curent de aer rece, a coborât spre latitudini mult mai joase decât de obicei și, în această situație, înlocuirea masei de aer rece la nivelul Europei cu masa de aer cald generează și favorizează asemenea fenomene violente, vânturi puternice, persistente și cu influențe inclusiv asupra curenților marini”, a spus profesorul universitar.

„În fine, la nivel global, fenomenul natural El Nino combinat cu caniculele marine, care afectează mai multe puncte ale globului, generează un cocktail exploziv pentru mări și oceane. Precedentul record de temperatură de la suprafața apelor mondiale, de 21 grade Celsius, înregistrat la începutul lunii aprilie, va fi egalat și poate să fie depășit în următoarele zile sau săptămâni. Aceasta este ultima constatare a agențiilor americane meteorologice, care ne arată că ar fi pentru prima dată când un vârf de căldură anuală e atins în această perioadă în privința mărilor și oceanelor. Ca atare, ceea ce se întâmplă în aceste zile inclusiv pe litoralul Mării Negre nu pare a fi străin de contextul global general climatic”, a mai declarat Mircea Duțu.

Citeste continuarea pe www.b1tv.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema

„Acasă, pe drum”. Din nou

Interviu cu Elena Stancu, jumătatea ‘narativă’ a proiectului Teleleu, alături de fotograful Cosmin Bumbuț. O conversație despre jurnalism,…