Mircea Coșea: „Compensarea e o povară foarte periculoasă, pentru că suma e atât de mare încât bugetul n-o va putea plăti” / Situația în care se poate ajunge la o „anticameră a incapacității de plată”


Profesorul de economie Mircea Coșea a declarat vineri, pentru B1 TV, că suma pe care statul trebuie să o achite în schema de compensare a facturilor la energie este atât de mare încât bugetul n-o va putea plăti. Acesta a explicat și situația în care se poate ajunge chiar în „anticamera incapacității de plată”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Unde ne poate aduce criza din energie. Explicațiile profesorului Mircea Coșea

„Povara asta cu compensarea e foarte periculoasă, pentru că suma e atât de mare încât bugetul n-o va putea plăti. Deocamdată, această sumă este preluată părțial de bănci, pentru că furnizorii și distribuitorii s-au dus la bănci. Acum două săptămâni a fost un comunicat nu foarte clar. dar foarte bine înțeles în pofida acestei neclarități, anume că băncile nu vor mai continua să mai finanțeze pentru că au conștiința faptului că sunt credite neperformante.

În condițiile astea, și aici nu discutăm de sumă, poate fi un miliard sau 40 demiliarde, costurile de producție și toate celelalte nu sunt acoperite, furnizorul, dar și distribuitorul poate să înceteze activitatea și asta înseamnă blocaj, care duce la o situație pe care noi am cunoscut-o parțial acum vreo 30 și ceva de ani, anume la debranșări. Debranșările vor fi făcute al nivel individual.

La nivelul economiei reale lucrurile sunt mult mai complicate, pentru că acolo consecințele sunt foarte grave. Statul nu va putea să intervină decât dacă se va împrumuta, iar împrumuturile devin atât de scumpe în momentul de față încât ajungem într-o anticameră a incapacității de plată și n-aș vrea în niciun caz să ajungem acolo”, a explicat Mircea Coșea, pentru B1 TV.

Kelemen Hunor: Subvențiile pe energie vor trece de 40 de miliarde. Nu vom putea salva toată industria

Subiectul a fost atins recent și de vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR, care a susținut că subvențiile pe energie vor trece de 40 de miliarde. Statul nu va putea salva toată industria și toate segmentele economice așa că va trata cu prioritate anumite sectoare: IMM-urile, agricultura, industria alimentară și construcțiile.

„Dar să vă dau un exemplu, industria petrochimică probabil că în acest moment nu poate fi susținută de la bugetul de stat și acolo e o perioadă mai dificilă. Nu vom putea salva toată industria și toate segmentele economice. Și acest lucru trebuie spus. Avem prioritățile IMMurile, industria alimentară, agricultura, industria de construcții, acele sectoare care pot fi ajuate”, afirmase Kelemen Hunor.

Citeste continuarea pe www.b1tv.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

La opt luni, România se situează pe locul 13 în UE la autoturisme noi înmatriculate

Urmatoarea stire

Enigmele din hărțile vechi, dezvăluite publicului. Istoria unui oraș din inima României

Stiri pe aceeasi tema