„Minune” spectaculoasă pe Autostrada Transilvania, pregătită de o asocierea germano-austriacă VIDEO


Tronsonul de 15,7 kilometri dintre Câmpia Turzii și Chețani, veriga lipsă din Autostrada A3 dintre Nădășelu și Târgu Mureș, ar putea fi terminat cu 8 luni în avans, susțin specialiștii de la Asociația Pro Infrastructura. 

Tronsonul de 15,7 kilometri a fost licitat cu 84 de milioane de euro. FOTO: Pro Infrastructura

„Reușesc cei de la Strabag și Geiger surpriza pe #AutostradaTransilvania? Sâmbătă, 18.03.2022, am filmat toți cei aproape 15,7 kilometri dintre Câmpia Turzii și Chețani. Este vorba despre veriga lipsă din Autostrada A3 dintre Nădășelu și Târgu Mureș. Hartă interactivă aici”, au postat reprezentanții Asociației Pro Infrastructura pe pagina de Facebook a ONG-ului.

Contractul a fost semnat în 26.10.2022, iar ordinul de începere a fost emis în 21.11.2022, termenul de finalizare fiind august 2024, pentru circa 420 de milioane de lei (84 de milioane de euro).

Asociația Pro Infrastructura a realizat o filmare completă de la Câmpia Turzii la Chețani, ultima verigă lipsă din Autostrada A3 Nădășelu-Târgu Mureș. Lotul are 15,691 kilometri și este executat de asocierea Strabag-Geiger.

Rezilierea cu antreprenorul precedent, Straco, s-a făcut la un progres fizic de aproape 38%. „Chiar cu unele lucrări refăcute, restul rămas de executat pentru o inaugurare (stadiu ~95%) în decembrie 2023 ar fi de aproximativ 60%, deci o medie lunară de 6,5-7%. Foarte dificil, dar nu imposibil”, arată specialiștii de la Pro Infrastructura.

Aceștia au susținut că ar fi o premieră ca un tronson de autostradă să fie deschis cu 8 luni înainte de termenul contractual. „Cei doi constructori, Strabag și Geiger, au puterea tehnică, financiară și de management ca să producă surpriza. Este nevoie și de vreme bună, mai ales pe final de an, dar în primul rând de o mobilizare exemplară a antreprenorilor și a subcontractorilor acestora. Sperăm să reușească”, se mai arată în postare.

Chiar dacă se vor reface anumite lucrări, cei de la Strabag-Geiger pot face minunea cu puțin noroc de vreme bună și multă muncă în stil nemțesc. Le ținem pumnii. Abia așteptăm să circulăm doar pe autostradă între Nădășelu și Târgu Mureș, adică pe 113 kilometri!”, a mai arătat Asociația cu aproximativ o lună în urmă.  

Licitație căștigată în instanță

În martie 2021 contractul pentru realizarea celor 15,7 km de autostradă A3 dintre Chețani și Câmpia Turzii a fost reziliat de către Compania de Drumuri. Contractul fusese semnat în 2015 cu firma românească Straco.

Licitaţia actuală a fost lansată în 20.07.2021 şi câştigătorul iniţial, Drum Asfalt-Trameco, a fost contestat de Strabag-Geiger. Instanța a dat dreptate asocierii austriaco-germane, iar CNAIR, după reevaluarea ofertelor, a desemnat în 08.08.2022 asocierea Strabag-Geiger ca fiind noul câştigător.

 

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Cine a devenit lider pe piața asigurărilor auto RCA în România, după falimentul Euroins, care se afla pe primul loc? Topul complet al firmelor din acest domeniu

Urmatoarea stire

Grindeanu pune din nou paie pe foc în scandalul Bîstroe: Ucraina nu a transmis data la care vor începe măsurătorile pe anumite sectoare

Stiri pe aceeasi tema