Ministrul Mediului susține că nu a fost afectată biodiversitatea în Delta Dunării. Pentru măsurători, se așteaptă acordul scris al Ucrainei


Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, joi, că nu a fost afectată biodiversitatea din Delta Dunării, din cauza lucrărilor de dragare. El a precizat că, pentru măsurători, se așteaptă acordul scris al Ucrainei cu privire la accesul celor trei nave pe Chilia şi pe Bâstroe.

„În ultimele săptămâni, colegii mei de la Administraţia Naţională a Apelor Române şi de la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au făcut primele măsurători cu privire la debitul Dunării pe Chilia şi pe secţiunile unde avem acces pe apele teritoriale ale României şi unde am mers până la malul celălalt al Dunării, cu acordul partenerilor şi vecinilor noştri ucraineni. Aceste măsurători confirmă faptul că debitele nu s-au modificat faţă de debitele statistice din ultimii 10, 20 de ani în acea zonă. Confirmă, de asemenea, faptul că pe secţiunile, pe cele 14 secţiuni transversale nu sunt modificări substanţiale cauzate de dragări”, a precizat Tanczos Barna, la finalul şedinţei de Guvern.

Aceste măsurători vizează 14 puncte, secţiuni transversale pe o lungime de aproape 100 km. Pentru a avea o concluzie generală, este însă nevoie de acordul părţii ucrainene.

„Aşteptăm confirmarea în scris a acestui acord, astfel încât cele trei vapoare pregătite de Ministerul Transporturilor să finalizeze această procedură de măsurare a a adâncimii şi de calculare a debitelor şi să putem trage concluziile finale. Efectele în niciun caz nu vin de azi pe mâine. Biodiversitatea astăzi în Delta Dunării nu este afectată de aceste lucrări şi România nu va fi niciodată de acord cu lucrări care să afecteze biodiversitatea în Delta Dunării”, a memționat ministrul.

Întrebat dacă ar putea România să ceară, procedural, despăgubiri, după finalizarea acestor verificări şi dacă analizează această posibilitate, ministrul Mediului a răspuns: „Nu am analizat această posibilitate, pentru că nu avem concluziile finale”.

„Avem nevoie de acordul scris al părţii ucrainene pentru a face măsurătorile, pentru a calcula debitele actuale şi să vedem dacă, într-adevăr, au fost modificări semnificative de adâncimi în zonele despre care vorbim şi după aceea vom analiza toate măsurile care se impun. Raportul preliminar spune acele detalii pe care le-am spus adineauri, priveşte 14 secţiuni transversale unde s-au făcut măsurătorile, detaliază un calcul al debitului care se bazează strict pe aceste măsurători de pe braţul Chilia. Se referă strict la zona unde există ape teritoriale româneşti şi nu se referă la canalul Bâstroe care este în integralitate pe teritoriu ucrainean”, a completat Tanczos Barna.

Ucraina s-a angajat să oprească orice lucrări de dragare pe Canalul Bâstroe, în urma consultărilor de marţi, mediate de Comisia Europenă. Programul măsurătorilor ce vor fi efectuate de către AFDJ Galați pe brațul Chilia și pe canalul Bâstroe va fi un subiect abordat în cadrul următoarelor întâlniri cu partea ucraineană.

                                                                                                                Adina Silav

Citeste continuarea pe www.sursazilei.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema