Ministrul Mediului a DISCUTAT cu omologul ucrainean despre posibila poluare a râului NipruMinistrul Mediului, Apelor ┼či P─âdurilor, Tanczos Barna, a discutat telefonic cu omologul s─âu ucrainean, Ruslan Strilets, despre posibila propagare a unei unde de poluare pe cursul r├óului Nipru, ca urmare a distrugerii barajului Nova Kahovka din Ucraina.

Strilets i-a transmis că autorităţile ucrainene monitorizează costant evoluţia fenomenului, iar în cazul în care se constată că poluarea reprezintă un pericol pentru Marea Neagră, atunci partea română va fi notificată pe canalele diplomatice.

Ministrul ucrainean al Protec┼úiei Mediului ┼či Resurselor Naturale l-a asigurat pe ministrul Tanczos c─â autorit─â┼úile din ┼úara vecin─â monitorizeaz─â ├«n permanen┼ú─â evolu┼úia fenomenului, se arat─â ├«ntr-o postarea de miercuri, pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului.

ÔÇ×├Än acest moment, partea ucrainean─â ├«nt├ómpin─â o serie ├«ntreag─â de dificult─â┼úi. Este dificil─â monitorizarea zonei din cauza minelor marine purtate de ap─â, ├«ns─â Marea Neagr─â este departe de aceast─â poluare, speciali┼čtii rom├óni fiind de p─ârere c─â este pu┼úin probabil ca poluarea s─â ajung─â ├«n Marea Neagr─â ├«n scurt timp sau ├«n cantit─â┼úi semnificative. Am primit asigur─âri de la ministrul ucrainean al protec┼úiei mediului c─â, dac─â ├«n urma monitoriz─ârii evolu┼úiei fenomenului se va constata c─â poluarea reprezint─â un pericol real pentru Marea Neagr─â, partea rom├ón─â va fi notificat─â cu celeritate pe canalele diplomaticeÔÇŁ, a declarat Tanczos Barna, potrivit sursei citate.

Rusia a aruncat ├«n aer, mar╚Ťi diminea╚Ť─â, barajul Nova Kahovka din sudul Ucrainei pentru a ├«mpiedica for┼úele ucrainene s─â traverseze r├óul Nipru, a declarat mar┼úi purt─âtoarea de cuv├ónt a Comandamentului militar din sudul Ucrainei.

Pre┼čedintele ucrainean Volodimir Zelenski a convocat, mar┼úi, o reuniune de urgen┼ú─â a Consiliului de Securitate ┼či Ap─ârare Na┼úional─â pentru a discuta despre aceast─â situa┼úie.

La r├óndul lor, ru┼čii acuz─â Ucraina pentru exploziile de la baraj. 22.000 de persoane care locuiesc ├«n 14 a┼čez─âri din regiunea Herson, ├«n sudul Ucrainei, risc─â s─â fie inundate, au declarat oficiali instala┼úi din Rusia, care le-au transmis oamenilor s─â fie preg─âti┼úi de evacuare.

Aproximativ 42.000 de persoane sunt expuse riscului de inunda┼úii, dup─â ce acest baraj important din Herson, ├«n sudul Ucrainei, a fost grav avariat. Unele persoane care a┼čteptau s─â fie salvate ├«n zonele afectate au fost nevoite s─â ├«┼či petreac─â noaptea pe acoperi┼čuri sau ├«n copaci, de teama apelor care cre┼čteau, relateaz─â corespondentul BBC din Ucraina.

De asemenea, în Nikopol, în regiunea Dnipropetrovsk, autorităţile au anunţat un regim strict de economisire a apei. Locuitorii sunt îndemnaţi să se aprovizioneze, apa potabilă suplimentară urmând să fie adusă la supermarketuri.

Pre┼čedintele Volodimir Zelenski sus┼úine c─â sute de mii de oameni au r─âmas f─âr─â acces normal la ap─â potabil─â, potrivit news.ro.

Vă recomandăm și:

Citeste continuarea pe www.gandul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema