Ministerul Justiţiei trebuia să dea un punct de vedere înainte de votul din SenatVicepremierul Sorin Grindeanu a declarat joi, 30, la Antena 3, că ministerul condus de Cătălin Predoiu ar fi trebuit să dea explicații înainte ca Senatul să voteze proiectul de lege care prevede un prag valoric de 250.000 de lei pentru abuzul şi neglijenţa în serviciu.

Declarațiile prim-vicepreşedintelui PSD vin în contextul în care senatorii PSD, PNL și UDMR au votat miercuri, pe 29 martie modificarea Codului Penal prin impunerea unui prag valoric de 250.000 de lei – echivalentul a 50.000 de euro – pentru incriminarea abuzului în serviciu. Decizia a fost luată după o ședință de coaliție purtată la Vila Lac pe 26 martie.

„Nu am participat duminică seara la coaliţie. Nu am avut niciun fel de discuţie pe această speţă, colegii mei ştiind că nu doresc să mă implic pe niciun fel pe subiecte legate de justiţie şi îmi păstrez această linie. Am văzut că Ministerul Justiţiei a dat un punct de vedere. Probabil că trebuia să îl dea mai dinainte, înainte de votul din Senat”, a afirmat Sorin Grindeanu, vicepreședinte al PSD și ministru al Transporturilor.

Pragul, coborât la 9.000 de lei de Ministerul Justiției

Concret, potrivit amendamentului votat miercuri de senatori, fapta unui funcționar public care produce cu intenție un prejudiciu mai mic de 250.000 de lei nu va mai fi considerată infracțiune. Proiectul a generat critici, fiind comparat cu Ordonanţa 13 din epoca Liviu Dragnea, care a provocat ample proteste.

În aceeași zi, Ministerul Justiției a precizat că va susține adoptarea de către Camera Deputaților a unui prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu. Ulterior, liderii coaliției de guvernare, Marcel Ciolacu și apoi Nicolae Ciucă, au anunțat că susțin propunerea ministrului Predoiu, pentru un prag de 9.000 de lei în loc de 250.000 de lei.

„În legătură cu infracțiunea de abuz în serviciu prevăzută de art.297 din Codul penal, Decizia Curții Constituționale a României nr.392/2017 prevede:

a) paragraful 55 – «(…) Curtea, fiind ținută de obligația de a interpreta o dispoziție legală în sensul de a produce efecte și pentru a da, astfel, un sens constituțional acesteia [a se vedea în acest sens Decizia nr. 223 din 13 martie 2012], consideră necesară instituirea unui prag al pagubei și circumstanțierea vătămării produse prin comiterea faptei, elemente în funcție de care să se aprecieze incidența sau nu a legii penale»;

b) paragraful 56 – «(…) Curtea subliniază că legiuitorul are obligația de a reglementa pragul valoric al pagubei și intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracțiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariția unor situații de incoerență și instabilitate, contrare principiului securității raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea și previzibilitatea legii»”, se arată în comunicatul ministerului.

Senatul a votat miercuri un prag valoric crescut pentru abuzul în serviciu

Senatorii au votat, miercuri, în plen, un proiect de lege care modifică Codul Penal și introduce un prag de 250.000 lei, adică aproximativ 50.000 de euro, pentru abuzul în serviciu.

Mai precis, este vorba despre modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.

Propunerea aparține parlamentarilor PSD, PNL și UDMR, fiind aprobat de Senat cu 79 de voturi ”pentru”, 25 ”împotrivă” și 11 abțineri.

Potrivit unui amendament admis, „fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, proiectul urmând să meargă apoi la dezbateri în Camera Deputaților.

Citeste continuarea pe www.gandul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

După scandalul Schengen, BCR mai primește o lovitură de la statul român! Toți clienții băncii trebuie să știe. Este vorba de foarte mulți bani

Urmatoarea stire

ce salariu are un lăcătuș mecanic

Stiri pe aceeasi tema

LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 364. Viktor Orban se opune sancţionării Rusiei / Putin, de Ziua Apărătorului Patriei în Rusia, a vorbit despre familia tradiţională, deşi este răspunzător pentru uciderea sau distrugerea multor familii ucrainene / Bombardamente intense la Bakhmut şi în alte 18 localităţi din estul Ucrainei / Zelensky intenţionează să participe la summitul NATO din iulie de la Vilnius

  UPDATE 21:07 – Şeful lui Wagner critică ministerul rus al Apărării pentru că nu a furnizat muniţie Evgheni…