”Mașinile unor astfel de oameni se transformă în arme letale”


Zeci de accidente extrem grave s-au produs în ultimele zile pe drumurile publice din România. Mulți români au ajuns la spital în stare gravă, alții și-au pierdut viața în astfel de evenimente rutiere. Iar experții în siguranță rutieră se tem că lucrurile vor merge tot mai rău.

România este în continuare campioana la numărul accidentelor rutiere grave, arată raportul

pe siguranță rutieră pentru anul 2021. Anul acesta, numărul morților pe șosele a scăzut cu câteva procente. Însă noul cod rutier care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 nu pare să îi motiveze pe români să fie mai disciplinați pe drumurile publice. Șoferii sunt în continuare tentați să încalce legea pentru că aceasta nu îi sancționează dur atunci când se abat de la normele civilizației pe drumurile publice.

Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie. Doar că de la 1 ianuarie guvernul crește salariul minim pe economie la 3.000 de lei de la 2.550 de lei însă îngheață punctul amendă la 145 de lei. Această valoare este în vigoare de la începutul anului 2017 când salariul minim pe economie era 1.450 de lei.

De ce mor oamenii pe șoselele din România

Sorin Ene, campion național de drift și expert în siguranță rutieră a explicat într-un interviu pentru Ziare.com care este de fapt cauza morților de pe drumurile țării.

”Legile și amenzile pe care le avem în prezent în România sunt mult prea blânde pentru ce se întâmplă pe străzile noastre. Cei care au săvârșit atât infracțiuni cât și contravenții recidivează.

Dacă, de exemplu, un șofer a fost conducând cu 180 kmh pe autostradă, apoi cu 210 și tot așa, din punctul meu de vedere ar trebui să i se anuleze permisul pe o perioadă nelimitată apoi să fie supus unei evaluări, așa cum se întâmplă și cu deținuții. Poate comparația este un pic exagerată dar aceasta este realitatea. Pentru că mașinile unor astfel de oameni nu fac altceva decât să se transforme în adevărate arme letale. Omorâm dacă nu respectăm regulile, dacă nu avem grijă de cei din jur și așa mai departe.

Legile sunt mult prea blânde. Ne văităm că punctul de amendă este mare dar greșim în continuare. Dacă ar fi amenzi și mai mari, dacă s-ar confisca mașina sau s-ar anula dreptul de obținere a permisului pe o perioadă nelimitată, încalci legea o dată, dar a doua oară nu mai greșești sau dacă faci și a doua oară, a treia oară nu se va mai întâmpla”, a explicat Sorin Ene.

Expertul a mai arătat că adevăratele cauze ale accidentelor pe șoselele din România nu sunt nici infrastructura nici parcul auto învechit ci indisciplina tuturor în trafic.

România, cele mai grave accidente din Europa

În anul 2021, pe drumurile publice din România s-au produs 4.915 accidente rutiere grave, evenimente rutiere care au cauzat decesul a 1.779 de persoane, rănirea gravă a 3.790 de persoane și rănirea ușoară a altor 2.235 de persoane, conform raportului Organizației Mondiale a Sănătății.

În medie, în fiecare zi a anului 2021 s-au produs 13 accidente rutiere grave în care și-au pierdut viața 5 persoane şi au fost rănite grav 10 persoane.

Conform statisticilor, în 2021, în România s-au produs 93 de decese/un milion de locuitori.

Poliția spune că anul acesta, a scăzut numărul accidentelor rutiere. În perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2022, la nivel naţional, au fost înregistrate 4.261 de accidente, soldate cu decesul a 1.481 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.324, anunţă IGPR.

Comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2021, au fost înregistrate cu 203 mai puţine accidente (-4,5%), cu 157 mai puţine persoane decedate (-9,6%) şi cu 111 mai puţine persoane rănite grav (-3,2%).

Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost indisciplina pietonilor (18,4%), fiind înregistrate 785 de accidente, soldate cu decesul a 325 de persoane şi rănirea gravă a altor 472, nerespectarea regimului legal de viteză (17,3%), fiind înregistrate 739 accidente, soldate cu decesul a 284 de persoane şi rănirea gravă a altor 601.

De asemenea, printre principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave sunt şi abaterile bicicliştilor (11,4%), rezultând 486 de accidente, soldate cu decesul a 118 de persoane şi rănirea gravă a altor 368, neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor (8,3%), fiind înregistrate 354 de accidente, soldate cu decesul a 84 de persoane şi rănirea gravă a altor 314 şi neacordarea priorităţii de trecere pietonilor (8,9%), fiind înregistrate 381 de accidente, soldate cu decesul a 75 de persoane şi rănirea gravă a altor 314.

Accidentele produse pe fondul primelor cinci cauze reprezintă 64,3% din totalul accidentelor rutiere grave.

Ziua de 27 decembrie a fost una dintre cele mai sângeroase de pe drumurile noastre.

Autoritățile au raportat nu mai puțin de 12 astfel de evenimente rutiere grave.

Citeste continuarea pe ziare.com

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Nicolae Dică a explicat de ce acolaborat cu Gigi Becali la FCSB

Urmatoarea stire

Think tank-ul american Atlantic Council anunță înființarea unui task force dedicat securității la Marea Neagră, în parteneriat cu SNSPA

Stiri pe aceeasi tema