Mașinile șoferilor prinși cu o alcoolemie mare la volan, confiscate și trimise în Ucraina, ca ajutor de război


Letonia a început anul acesta să confiște mașinile șoferilor prinși cu o alcoolemie mare la volan și, pentru că centrele de depozitare au devenit neîncăpătoare, a decis să le trimită în Ucraina, ca ajutor de război, pentru a fi folosite pe front sau pentru spitale, potrivit  Reuters.

200 de mașini au fost confiscate în primele două luni ale anului de la șoferi prinși cu o alcoolemie de peste 1,5‰ în sânge, potrivit Reuters, care menționează că Letonia are o populație de 1,9 milioane de oameni.

„E înfricoșător când îți dai seama cât de multe mașini sunt conduse de șoferi beți”, a declarat Reinis Poznaks, fondatorul ONG-ului Twitter Convoy, care a fost desemnat de guvernul leton să ducă mașinile confiscate în Ucraina.

Autoritățile s-au angajat să-i dea în fiecare săptămână câte 24 de mașini confiscate pe care să le ducă în Ucraina, ceea ce va fi o provocare pentru rețeaua lui de voluntari.

„Nimeni nu bănuia că sunt atât de mulți șoferi beți, statul nu poate vinde mașinile la fel de repede cât beau oamenii. Așa mi-a venit ideea să le trimitem în Ucraina”, a mai spus Poznaks. Organizația Twitter Convoy a trimis deja aproximativ 1.200 de mașini, după ce a anunțat o campanie de donații pe Twitter, la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina în urmă cu un an.

A strâns până acum 2 milioane de euro pentru achiziții de mașini, renovări și logistică. Ministrul de finanțe leton, Arvils Aseradens, a declarat că guvernul a fost inspirat de succesul campaniei ONG-ului. 

„Am spus ok, puteți lua mașinile acelea (confiscate – n.r.)… iar (Poznak) a spus da, e foarte bine!” „Practic, suntem gata să facem orice pentru Ucraina”, a mai afirmat ministrul. Anul trecut, 4.300 de șoferi au fost prinși cu alcool peste limita legală, fiind implicați în aproape 1.000 de accidente, potrivit datelor poliției.

D.Constantin

Citeste continuarea pe www.sursazilei.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema