Marea Neagră – Peste 70 mine de război, descoperite și distruse…


Nu mai puțin de 74 de mine de război au fost au fost descoperite și distruse de la începutul războiului din Ucraina, dintre care 7 de autoritățile din România, a anunțat viceamiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale.

Potrivit acestuia, Ucraina a descoperit și distrus cea mai mare parte a acestora, după care urmează România, cu 7 mine dezafectate, Turcia, cu 6, Bulgaria (4) și Georgia (2).

„Minarea pe timp de răzbii este o operațiune secretizată. Nici nu îndrăznim să întrebăm autoritățile ucrainene… nu știm dacă și cât au minat ele apele teritoriale”, a afirmat Panait, în cadrul „International Public Forum: NATO și provocǎrile pentru 2023 – 2024: Securitatea bazinului Mǎrii Negre. Cât de sigurǎ mai este lumea?”

CITEȘTE ȘI Undă verde – Leoni, cu 3 fabrici în România, va fi preluat de un miliardar austriac

15 nave militare românești patrulează în prezent pentru asigura libertatea navigației și siguranța traseelor comerciale, patrulând de-a lungul rutelor recomandate vaselor comerciale.

„Echipamentele fără pilot sunt o soluție, am dotat o parte din nave cu drone, pentru că mina este o armă perfidă, pe timpul nopții este aproape imposibil de descoperit și cu echipamente radar și vizuale”, a adăugat viceamiralul.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale a precizat că, în prezent, încă sunt descoperite și distruse mine din cel de-al doilea război mondial.

Nave rusești de război s-au apropiat vara trecută periculos de mult de platforma petrolieră Ana, parte a exploatării offshore de gaze naturale Midia, cea mai nouă din Marea Neagră românească, operată de compania americană Black Sea Oil&Gas (BSOG) din grupul Carlyle, iar în apropiere a fost descoperită și o mină maritimă, care a explodat fără a face victime sau pagube materiale.

O navă militară românească, cu 75 de militari la bord, a lovit în septembrie anul trecut o mină descoperită în Marea Neagră în timp ce încerca să o neutralizeze. Nici în prezent, aceasta nu a fost reparată.

Citeste continuarea pe www.profit.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema