Marea Britanie a decis să trimită tancuri în Ucraina. Kievul primește Challenger 2, principalul tanc de luptă al armatei britanice

Premierul Rishi Sunak a subliniat, în timpul unei convorbiri telefonice avute sâmbătă cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, că Marea Britanii vrea să trimită o parte din tancurile sale de luptă în Ucraina, împreună cu sprijin suplimentar de artilerie. The Guardian, citat de digi24,  notează că este vorba de furniza tancuri Challenger 2.

„Ei (Zelenski și Sunak) au convenit asupra necesităţii de a profita de acest moment cu o accelerare a sprijinului militar şi diplomatic global pentru Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Rishi Sunak. „Prim-ministrul a subliniat ambiţia Regatului Unit de a intensifica sprijinul nostru pentru Ucraina, inclusiv prin furnizarea de tancuri Challenger 2 şi sisteme de artilerie suplimentare”, a mai transmis purtător de cuvânt al lui Rishi Sunak.

Anunțul vine după mai multe rapoarte de presă care au sugerat că Marea Britanie este în discuţii cu Ucraina pentru a livra Challengers, principalul tanc de luptă al armatei britanice, pentru a ajuta ţara să lupte împotriva forţelor ruseşti invadatoare. Cu toate acestea, guvernul britanic a declarat în mod repetat că nu a fost luată nicio decizie finală.

„Premierul şi preşedintele Zelenski au salutat alte angajamente internaţionale în acest sens, inclusiv oferta Poloniei de a ajuta Kievul cu tancuri Leopard”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al premierului britanic.

Guvernul britanic a mai transmis că va lucra intens cu partenerii internaționali pentru a oferi rapid tipul de sprijin care să permită Ucrainei să obțină avantajul, să câștige acest război și să asigure o pace durabilă.

Ucraina a cerut insistent tancuri occidentale, punând accent pe tancul german Leopard. A reuşit să obţină  tancuri franceze AMX-10RC, care de fapt sunt blindate de recunoaştere pe roţi echipate cu un tun de 105 mm, iar președintele polonez, Andrzej Duda, a anunțat în urmă cu câteva zile că Polonia va transfera tancuri Leopard Ucrainei.

Citeste continuarea pe psnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Maria Dragomiroiu a făcut public cât primește pensie, după 40 de ani pe scenă. ”Cum aș putea să trăiesc eu?”

Urmatoarea stire

China: Cel puțin 60.000 morți din cauza coronavirusului în ultima lună

Stiri pe aceeasi tema