Mâncare libaneză autentică în Sibiu. Am dat cu falafelul în mouhamarra


Povestea Saja Bakery a început într-o bucătărie dintr-un apartament din Beirut. După 11 ani petrecuți în Liban a deschis un mic restaurant online în Sibiu, livrând la domiciliu mâncare autentic libaneză. Adică, știți voi: Shishtaouk, makloubeh, fatteh, falafel, moutabal… genul acesta de preparate pe care nu le poți pronunța.

Povestioara descrisă mai sus este preluată de pe site-ul Saja Bakery și, realist vorbind, lista de mâncăruri nu impresionează pe nimeni în Sibiu pentru că denumirile nu spun mare lucru. Nici măcar ingredientele, precum lintea, nu explică foarte multe pentru că în bucătăria românească folosim rar așa ceva. Mult mai ușor înțelegem dacă vorbim despre mâncare cu un gust complet diferit față de aromele cu care suntem noi învățați, gusturi care te duc cu gândul la soare, căldură, o cultură complet diferită care ni se prezintă prin mâncare.

Pentru a încerca bucătăria libaneză, într-o zi ploioasă pe malul Cibinului, am comandat așa: Frigărui cu salată Colleslaw, falafel, hummus, batata harra, mouhamarra și orez makloubeh. Am încercat să iau din fiecare câte ceva, astfel încât să pot degusta o varietate mare de arome. Problema este că unele dintre ele sunt atât de exotice pentru papilele noastre încât cu greu pot fi descrise.

Frigăruile se diferențiază de ce știm noi pe meleaguri autohtone prin condimentele diferite. Salata Colleslaw este din bucățele de varză cu maioneză. Hummus-ul deja îl știe tot românul, se găsește în supermarketuri și e chiar căutat când suntem în post. Batata harra sunt cartofi prăjiți, iar orezul makloubeh este un soi de pilaf cu șofran.

Aș vrea totuși să evidențiez falafelul și mouhamarra. Cei mai puțin familiarizați cu modul arab de a găti trebuie să știe că falafelul este o chiftea din năut, iar mouhamarra este o pastă de ardei copt cu nucă coaptă. Se îmbină atât de bine cele două, izul uscat al năutului prăjit cu aciditatea zemoasă a ardeiului copt, încât aș putea mânca zilnic așa ceva. Este absolut delicios.

Pe toate cele descrise mai sus am plătit 100 de lei. Însă au fost suficiente pentru o familie formată din patru persoane, porțiile fiind generoase.

Concluzia? Într-o zi ploioasă și rece oricând e binevenită mâncarea de la Saja Bakery, o rază de soare din Liban.

În Sibiu există în zonele de foodcourt din malluri diverse restaurante cu mâncăruri exotice, asiatice sau orientale, dar Saja Bakery are ceva ce ele nu au: suflet. Mâncarea de la Saja Bakery se simte că făcută cu atenție, după experiența acumulată gătind în Beiurt, iar fiecare preparat este o carte de vizită, un fel de schimb de experiență, nu doar o farfurie care să potolească foamea.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe
Instagram /
Facebook /
YouTube


Turnul Sfatului

Citeste continuarea pe www.turnulsfatului.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema