Majoritatea țărilor UE sunt în favoarea testelor Covid la călătorii proveniți din China


”Majoritatea zdrobitoare” a țărilor Uniunii Europene s-au pronunțat marți în favoarea testării sistematice pentru Covid a călătorilor proveniți din China înaintea plecării spre Europa, a anunțat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene citat de ”Le Figaro”. Măsura face parte din recomandările unui comitet de experți sanitari ai celor 27 țări membre ale UE (Comitetul de securitate sanitară – n.n.) ce urmează a fi discutate miercuri la o reuniune destinată pregătirii unui răspuns coordonat al UE la explozia numărului de contaminări cu coronavirus în China.

Măsuri suplimentare

Experții sanitari europeni au examinat marți și alte măsuri propuse de Comisia Europeană, prioritară fiind impunerea purtării măștilor de protecție de către pasagerii din China, controlul apelor uzate în avioane și efectuarea de teste suplimentare în aeroporturile unde sosesc pasageri chinezi, cu scopul de a se identifica noi variante ale virusului. ”Aceste măsuri trebuie aplicate în cazul zborurilor și al aeroporturilor europene în manieră coordonată, pentru garantarea eficienței lor”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Comisiei europene. De la reuniunea de miercuri a IPCR (dispozitivul european pentru o reacție la nivel politic în situații de criză) sunt așteptate recomandări care apoi să fie aprobate de către țările membre ale UE. Uniunea Europeană s-a declarat dispusă să trimită acestei țări vaccinuri gratuite, dar nu a primit încă un răspuns la ofertă. Beijingul a avertizat că ar putea lua contra-măsuri, cu titlu de represalii, iar Ministerul chinez de Externe a susținut că restricțiile nu au bază științifică și unele practici sunt inacceptabile.

Reacție europeană dispersată

Neliniștiți din cauza lipsei de transparență privind cifrele chineze legate de numărul contaminaților cu Covid-19, europenii au reacționat, în acest moment, în ordine dispersată. Potrivit France Presse, numeroase state, printre care Franța, Italia, Spania și Marea Britanie, la fel ca Statele Unite, Canada și Coreea de Sud, au impus deja un test COVID-19 călătorilor care vin din China.

Citeste continuarea pe curierulnational.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema