Maia Sandu, premiată la New York. Ce distincție a primit președinta R. Moldova


Aflată la New York, la invitația secretarului general al ONU, pentru a participa la lucrările celei de-a 78-a Adunări Generale a Națiunilor Unite, președinta Republicii Moldova Maia Sandu a primit luni Premiul “Freedom Fighter” 2023 din partea think tank-ului Centrul de Analiză a Politicii Europene (CEPA).

Potrivit unui comunicat al președinției de la Chișinău, premiul a fost acordat în semn de “recunoaștere a angajamentului cetățenilor Republicii Moldova pentru democrație și valorile lumii libere”.

În discursul său, președinta R. Moldova subliniat determinarea țării sale de a face față provocărilor, printre care și impactul războiului din Ucraina și amenințările hibride la adresa Moldovei.

“Sunt onorată să primesc premiul Freedom Fighter Award 2023 din partea CEPA, un semn de recunoaștere a angajamentului Moldovei față de democrație și lumea liberă. În fața unor provocări precum invazia Rusiei în Ucraina și asaltul hibrid împotriva Moldovei, rămânem rezilienți. Vă mulțumim că ați văzut reziliența noastră”, a spus Maia Sandu.

În perioada 18-20 septembrie, Maia Sandu participă la dezbaterile din cadrul Adunării Generale a ONU. Tema centrală a actualei sesiuni a Adunării Generale este „Reconstruirea încrederii şi relansarea solidarităţii globale: accelerarea acţiunii privind Agenda 2030 şi Obiectivele sale de Dezvoltare Durabilă în scopul păcii, prosperităţii, progresului şi sustenabilităţii pentru toţi”.

Programul vizitei include, printre altele, participarea la Summitul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

În marja participării la segmentul la nivel înalt al Adunării Generale, Maia Sandu a avut o serie de întrevederi bilaterale cu  peședintele Confederației Elvețiene, Alain Berset, Președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, și Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson.

Discuțiile s-au axat pe aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, derularea reformelor și consolidarea relațiilor bilaterale.

De asemenea, Maia Sandu a discutat cu Victoria Nuland, Subsecretarul de stat al SUA pentru afaceri politice, subliniind aprecierea pentru suportul constant american, informează caleaeuropeana.ro.

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Citeste continuarea pe psnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema