MAI propune o economie la buget de aproximativ 600 de milioane de lei / Educaţia nu a propus nicio reducere a cheltuielilor


Ministerul de Interne propune o economie la buget de aproximativ 600 de milioane de lei, ├«n contextul planului de reducere a cheltuielilor cerut de premierul Nicolae Ciuc─â. Ministerul Educa┼úiei nu are, ├«n schimb, o reducere a cheltuielilor ┼či va cere bani la rectificare, ├«n contextul intr─ârii ├«n sistem a 1.300 de consilieri ┼čcolari, ├«n toamn─â. ┼×i Ministerul Digitaliz─ârii ar putea reduce cheltuielile cu 160 de milioane de lei.

Bugetul Ministerului de Interne este pe 2023 de 26 miliarde lei, 56% reprezent├ónd cheltuieli de personal ┼či┬á 22% pentru pensii ┼či asisten┼ú─â social─â.

Surse liberale au precizat c─â ├«n cazul Internelor, sunt dou─â categorii de reduceri de cheltuieli, fie la personal, unde institu┼úia are un deficit, sau la bunuri ┼či servicii. ├Än urma discu┼úiilor privind pensiile speciale,┬á5.000 de oameni s-au pensionat, au precizat sursele citate.

Ministerul de Interne a propus o diminuare cu 200 de milioane lei, la bunuri si servicii, economiile urmând să fie făcute la deplasări, utilităţi.

Pe cheltuielile de personal ar fi vizate posturile care nu sunt ocupate încă, unde MAI poate face o reducere de aproximativ 300 de millioane lei, estimativ.

Ministrul de Interne a cerut, potrivit surselor, o analiză în privinţa orelor suplimentare, ca în locul plăţii acestora să se dea zile libere angajaţilor, Ministerul de Finanţe urmând să dea un răspuns ce economie s-ar face cu o astfel de măsură.

Ministerul Educa┼úiei, ├«n schimb, nu are un spa┼úiul bugetar pentru t─âieri de cheltuieli ┼či va dori o suplimentare a bugetului la rectificarea din luna septembrie, ├«n contextul ├«n care ├«n perioada urm─âtoare urmeaz─â s─â se angajeze 1.200 de consilieri ┼čcolari, la care institu┼úia nu poate renun┼úa.

├Än schimb, ministerul Digitaliz─ârii a g─âsit resurse pentru o reducere cu 160 de milioane de lei ┼či va opera ┼či o reducere de personal de┬á 20 sau 30 de posturi.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citeste continuarea pe mainnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema