Mai multe replici sunt așteptate în Gorj. Mircea Radulian (INFP): „E perturbată zona și se reechilibrează tot sistemul de acolo”. De ce seismul de marți, de 5,7, s-a simțit mult mai puternic decât cel de luni, de 5,2 (VIDEO)



Mircea Radulian, director științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat marți, pentru B1 TV, că în zona Gorjului se vor mai produce replici probabil câteva zile de acum încolo, după cutremurul de azi.

Acesta a punctat că e nevoie de mai multe cercetări și analize pentru a vedea dacă există o legătură între activitatea seismică ceva mai intensă din ultima perioadă din România și cutremurele majore produse săptămâna trecută în Turcia. Specialistul a susținut acum că e greu de crezut că există o legătură între seismele din Turcia și cele din Gorj. Pe de altă parte, el explicase într-o intervenție anterioară că nu e exclusă o legătură între cutremurele din 6 februarie din Turcia și cele produse în Vrancea în aceeași zi.

Radulian a explicat apoi de ce seismul din Gorj de azi s-a simțit mult mai puternic decât cel de ieri, deși aparent nu e o diferență atât de mare între 5,2 și 5,7.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Mircea Radulian, despre cutremurele din Gorj

„Am avut ocazia în ultimul timp să constatăm două dublete: cel din Turcia și acum avem unul și în România. Nu se poate răspunde acum (dacă există vreo legătură între ele), ce putem face noi e să studiem tot ce s-a întâmplat, ca să putem găsi argumente fie în favoarea influenței, fie că nu există influență.

Ar exista mai puțin pentru cutremurele de la Târgu Jiu pentru că sunt, totuși, cutremure mari și e destuld e greu de înțeles cum ar putea la distanța asta să infleunțeze. Dar, pe de altă parte, e această intensificare a activității, e o coincidență care trebuie să ne pună un semn de întrebare. Deci trebuie întâi să analizăm situația apoi să spunem cu certitudine că nu există o influență”, a declarat expertul, pentru B1 TV.

Cutremurele din Gorj vor fi urmate de mai multe replici

Mircea Radulian a mai susținut că pentru Turcia ne așteptăm la replici o lună – două, dar pentru zona Târgu Jiu e mult mai mică perioada – de câteva zile. Activitatea seismică ușor, ușor se va stinge.

Întrebat dacă se poate vorbi despre o descărcare de energie graduală în zonă, acesta a răspuns: „Da, da. După cutremurele astea mari, zona a fost cumva perturbată chiar dacă s-a eliberat bună parte din energie. Dar e perturbată și se reechilibrează tot sistemul de acolo. iar această reechilibrare se face prin replici, prin aceste cutremure mai mici. Ele scad ca intensitate și număr pe măsură ce trece timpul”.

De asemenea, Radulian a mai explicat faptul că seismul de azi s-a simțit mult mai puternic decât cel de ieri, chiar dacă diferența între 5,2 și 5,7 nu pare așa mare la prima vedere, deoarece magnitudinea crește pe o scară exponențială, deci cel de 5,7 e de câteva zeci de ori mai mare decât celălalt ca energie eliberată. În plus, e posibil să fi avut o adâncimea mai mică decât primul cutremur.

Citeste continuarea pe www.b1tv.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema