M. Justiției a declanșat procedura de selecție pentru procurori de rang înalt


Ministerul Justiției a anunțat marți, 27 decembrie, că a declanșat procedura de selecție pentru funcțiile de Procuror General al României și procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Mandatele Gabrielei Scutea, procurorul general, și al lui Crin Bologa, procurorul-șef al DNA, urmează să expire începând cu data de 21 februarie.

Procedura de selecție se va desfășura între 27 decembrie și 27 februarie.

Inițial, procurorii trebuie să depună cereri de înscriere care trebuie să cuprindă „precizarea funcției de conducere pentru care se depune candidatura”, până pe 6 februarie, la Direcția resurse umane din cadrul Ministerului Justiției. Lista procurorilor selectați pentru interviuri va fi publicată în 10 februarie.

Ulterior, între 20 februarie și 23 februarie, procurorii vor susține un interviu în fața ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, și a comisiei de interviu, ce va consta în:

 • susţinerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care candidează;
 • verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare ale candidatului;
 • evaluarea aspectelor legate de modul în care candidatul se raportează la valorile profesiei şi ale funcţiei pentru care candidează.

Rezultatele selecției vor fi publicate pe 27 februarie, urmând ca ministrul Justiției să înainteze propunerile Secției pentru procurori a CSM, pentru a emite avizul consultativ motivat.

Propunerile acceptate și de CSM vor fi înaintate președintelui Klaus Iohannis.

Condițiile de participare:

 • Pot fi numiți în funcțiile de conducere care fac obiectul procedurii de selecție procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcţia de procuror sau judecător. Conform prevederilor art. 144 alin. (1) rap. la art. 128 alin. (2) din Legea nr. 303/2022, vechimea de 15 ani trebuie să fie îndeplinită până la data corespunzătoare ultimei zile inclusiv a termenului de înscriere la procedura de selecție. Potrivit prevederilor art. 294 alin. (2) din Legea nr. 303/2022, până la data de 1 ianuarie 2026, în calculul vechimilor prevăzute Legea nr. 303/2022 se ia în considerare perioada cât judecătorul sau procurorul a avut calitatea de auditor de justiție.
 • Nu pot fi numiţi în funcţiile de conducere care fac obiectul procedurii de selecție procurorii care au făcut parte din serviciile de informații sau au colaborat cu acestea ori cei care au un interes personal ce influențează sau ar putea influenta îndeplinirea cu obiectivitate şi imparțialitate a atribuţiilor prevăzute de lege (art.144 alin.(2) din Legea nr.303/2022).
 • Conform art. 144 alin. (1)-(3) și art. 145 alin. (3) din Legea nr. 303/2022, cererile de participare la selecţie ale procurorilor care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, cuprinzând precizarea funcției de conducere pentru care se depune candidatura, vor fi însoțite de următoarele înscrisuri:
  a) proiectul privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, care se depune atât pe suport hârtie, cât şi în format electronic, pe suport specific ( recomandabil memory stick sau CD); recomandabil, proiectul va fi încadrat într-o limită de 30 pagini, iar anexele nu vor putea depăși 10 pagini, planul şi anexele vor fi redactate cu caractere de 12, font Times New Roman, spaţiere la 1,5 rânduri;
  b)declaraţiile prevăzute la art. 144 alin. (3) din Legea nr. 303/2022 (procurorii care candidează sunt obligați să dea, pe propria răspundere, o declaraţie din care să rezulte că nu au făcut parte din serviciile de informaţii şi nici nu au colaborat cu acestea şi o declaraţie din care să rezulte că nu au un interes personal ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege; Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și Consiliul Suprem de Apărare a Țării verifică și comunică, în termen de cel mult 15 zile de la solicitarea Ministerului Justiției, dacă procurorul a făcut parte din serviciile de informații sau a colaborat cu acestea);
  c)dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime cerute de lege;
  d)un curriculum vitae al procurorului, recomandabil conform modelului comun european prevăzut în anexa Hotărârii de Guvern nr. 1021/2004;
  e)un număr de minimum 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 5 ani;
  f)ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale a procurorului participant la selecţie;
  g)orice alte înscrisuri relevante;

Sursă foto:Inquam Photos / Octav Ganea

Citeste continuarea pe mainnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Dispute în Germania privind negocierile în Ucraina. Moscova acuză SUA şi NATO că vor distrugerea Rusiei

Urmatoarea stire

Ministrul de interne din Kosovo acuză Serbia că acționează sub influența Moscovei pentru a destabiliza regiunea

Stiri pe aceeasi tema