Lupta pentru diamantul de 500 de carate din sceptrul reginei: “Trebuie returnat imediat”

Denumit Marea Stea a Africii sau Cullinan I, diamantul a fost t─âiat dintr-o bucat─â mai mare, extras─â din Africa de Sud ├«n 1905, ╚Öi ├«nm├ónat familiei regale britanice de autorit─â╚Ťile colonialiste. Diamantul este montat pe un sceptru folosit de regina Elisabeta a II-a.

Apelurile pentru repatrierea Marii Stele a Africii ╚Öi a altor diamante s-au intensificat dup─â moartea reginei Elisabeta a II-a. Mul╚Ťi sud-africani consider─â nelegitim modul ├«n care diamantul a ajuns ├«n posesia casei regale a Marii Britanii, relateaz─â CNN.

Dezbaterea despre colonialismul monarhiei britanice a izbucnit c├ónd pre╚Öedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a postat pe Twitter un mesaj ├«n care o elogia pe regina Elisabeta a II-a. Mai mul╚Ťi sud-africani au preluat mesajul ╚Öi l-au folosit pentru a cere returnarea diamantului.

Peste 6.000 de persoane au semnat o peti╚Ťie ├«n care se cere ca diamantul Marea Stea a Africii s─â fie returnat ╚Öi expus ├«ntr-un muzeu din Africa de Sud.

Un diamant însângerat

“Diamantul Cullinan trebuie returnat imediat Africii de Sud. Mineralele din ╚Ťara noastr─â ╚Öi din alte state continu─â s─â aduc─â beneficii Marii Britanii ├«n dauna poporului nostru”, a declarat activistul Thanduxolo Sabelo.

Parlamentarul sud-african Vuyolwethu Zungula a f─âcut apel la autorit─â╚Ťi s─â solicite “desp─âgubiri pentru toate daunele provocate de Marea Britanie” ╚Öi returnarea “├«ntregului aur ╚Öi a diamantelor furate de Marea Britanie”.

Everisto Benyera, profesor de politici africane la Universitatea Africii de Sud, a spus pentru CNN c─â “tranzac╚Ťiile colonialiste sunt ilegitime ╚Öi imorale”.

“Primirea unui diamant furat nu exonereaz─â primitorul. Marea Stea este un diamant ├«ns├óngeratÔÇŽ Compania minier─â privat─â, guvernul din Transvaal ╚Öi Imperiul Britanic au f─âcut parte dintr-o re╚Ťea de colonialism”, a subliniat profesorul.

Simbolurile puterii suveranului

Potrivit Royal Collection Trust, care de╚Ťine toate colec╚Ťiile familiei regale britanice, diamantul Cullinan i-a fost prezentat regelui Eduard al VII-lea ├«n 1907, la doi ani dup─â descoperirea sa ├«ntr-o min─â privat─â din provincia sud-african─â Transvaal. Diamantul a fost trimis ├«n 1908 la Amsterdam pentru a fi t─âiat.

Diamantul original avea 3.106 carate și era de mărimea unei inimi umane, potrivit casei de diamante Royal Asscher.

Aceasta sus╚Ťine dreptul de proprietate al casei regale asupra diamantului, ├«ntruc├ót piatra pre╚Ťioas─â a fost cump─ârat─â de guvernul local din Transvaal, condus de st─âp├ónirea britanic─â, ╚Öi oferit─â cadou regelui.

Potrivit Royal Asscher, diamantul Cullinan a fost tăiat în nouă pietre mari și 96 de pietre mai mici. Cea mai mare dintre acestea a fost denumită Marea Stea a Africii (Cullinan I) de Eduard al VII-lea. Acesta a botezat și al doilea diamant ca mărime, Steaua Mai Mică a Africii.

Cullinan I a fost montat pe sceptrul cu cruce al suveranilor, iar al doilea a fost pus pe coroana imperială. Regina Elisabeta a II-a a apărut în mai multe fotografii în care folosea ambele simboluri ale puterii monarhului.

╚Ü─ârile africane lupt─â de mai mul╚Ťi ani pentru recuperarea artefactelor culturale luate de trupele colonialiste. Luna trecut─â, un muzeu din Londra a acceptat returnarea a 72 de obiecte Regatului Benin, din sudul Nigeriei, luate ├«n timpul unei opera╚Ťiuni militare din 1897.

Citeste continuarea pe spotmedia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Comisia Europeană se implică direct în criza curselor anulate și a pasagerilor rămași fără bani: deocamdată însă face un sondaj

Urmatoarea stire

Aten╚Ťiune

Stiri pe aceeasi tema