Luminița Odobescu, consilierul președintelui Iohannis pentru afaceri europene, a fost numită membru al European Council on Foreign Relations


România, Republica Moldova și Ucraina sunt conectate de istorie, geografie și de viziunea comună pentru un viitor pașnic și prosper, iar Marea Neagră rămâne o regiune de importanță strategică pentru continentul european și pentru regiunea euroatlantică, au transmis joi, de la București, miniștrii de externe și ai apărării din cele trei țări vecine, într-o declarație comună adoptată la finalul unei reuniuni trilaterale desfășurate concomitent cu prima Conferință internațională privind securitatea regiunii Mării Negre, organizată sub auspiciile Platformei Internaționale Crimeea.

“Noi, miniștrii afacerilor externe și miniștrii apărării din România, Republica Moldova, și Ucraina, ne-am reunit în data de 13 aprilie 2023, la București, pentru a discuta situația de securitate din regiunea noastră și perspectivele viitoare de cooperare.  Statele noastre sunt conectate de istorie, geografie și de viziunea noastră comună pentru un viitor pașnic și prosper. Apreciem beneficiile dezvoltării legăturilor noastre puternice în domeniile politic, economic, al infrastructurii, securității, apărării și ale legăturilor culturale, atât pentru țările noastre, cât și pentru întreaga regiune. Ca parteneri din partea estică a continentului european, împărtășim preocupări similare de securitate și avem același interes pentru o regiune a Mării Negre stabilă și sigură”, arată declarația semnată de miniștrii de externe Bogdan Aurescu, Nicu Popescu și Dmitro Kuleba și miniștrii apărării Angel Tîlvăr, Anatolie Nosatîi și Oleksii Reznikov.

În declarația menționată, cele trei state afirmă că extinderea Uniunii Europene, precum și cooperarea sporită cu NATO sunt elemente esențiale în acest sens și asigură că vor depune toate eforturile pentru continuarea sprijinului puternic european și euroatlantic pentru această regiune.

De asemenea, România, Republica Moldova și Ucraina au agreat accelerarea eforturilor pentru ca Moldova și Ucraina să devină membri cu drepturi depline ai UE.  

“Așteptăm cu nerăbdare evaluarea Comisiei Europene asupra progreselor înregistrate de cele două state și decizia de a începe negocierile de aderare la UE ale Ucrainei și Republicii Moldova încă în cursul acestui an”, au consemnat cei șase miniștri.

La sfârșitul consultărilor și ceremoniei de semnare a Declarației comune, cei șase oficiali au susținut declarații comune de presă.

 

“Nici Ucraina, nici Republica Moldova nu sunt singure, dimpotrivă suntem solidari, răspundem concret, răspundem concertat, coordonat, atât individual, cât şi în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, iar România va continua să fie solidară cu Ucraina şi cu Republica Moldova atât timp cât va fi necesar”, a spus ministrul român de externe Bogdan Aurescu, după trilaterala România – Ucraina – Republica Moldova, axată pe teme de securitate.

În Ucraina, totul a început de la Crimeea şi totul trebuie rezolvat tot cu acest teritoriu, a declarat, în acest context, ministrul adjunct de externe din această ţară Emine Dzapharova, care l-a reprezentat la București pe ministrul Kuleba.

La rândul său, ministrul de externe al R. Moldova, Nicu Popescu, a indicat că fiecare cetăţean al Republicii Moldova este afectat negativ de agresiunea Rusiei contra Ucrainei și a asigurat că Republica Moldova este alături de Ucraina.

La nivelul miniștrilor apărării, evaluarea lui Nicu Popescu a fost împărtășită de ministrul apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, a atras atenția că în Republica Moldova “se desfăşoară acţiuni subversive, din arsenalul unui război hibrid”.

Ministrul ucrainean al apărării a precizat că țara sa mulţumeşte României şi Republicii Moldova pentru sprijinul şi solidaritatea lor în lupta sa împotriva agresiunii Rusiei și a arătat că Kievul este gata să împărtășească experienţe practice în respingerea unor astfel de agresiuni şi “să le facem recomandări partenerilor noştri în ceea ce priveşte îmbunătăţirea apărării când vine vorba de agresiuni din partea Rusiei”.

Nu în ultimul rând, ministrul român al apărării naționale, Angel Tîlvăr, a reafirmat angajamentul României pentru sprijinul privind independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, dar şi pentru solidaritatea cu poporul ucrainean, în aceste momente dramatice, menţionând sprijinul ţării noastre pentru “conectarea ireversibilă a Ucrainei şi Republicii Moldova la spaţiul european”.

Reuniunea Trilaterală România – Ucraina – Republica Moldova a avut loc în contextul desfășurării la București a primei Conferințe privind Securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaționale Crimeea, organizată de Ministerul Afacerilor Externe al României, Ministerul Apărării Naționale al României, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei și Ministerul Apărării al Ucrainei, în parteneriat cu Centrul pentru Strategii de Apărare al Ucrainei.

Desfășurarea la București a acestor evenimente este o dovadă a rolului-cheie jucat de România în ecuația regională de securitate, marcată de agresiunea rusă împotriva Ucrainei și de amenințările multiple, convenționale și hibride, cu care se confruntă regiunea Mării Negre.

Citeste continuarea pe www.caleaeuropeana.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema