[ditty id=108033]

Lucian Bode, prima reacție după ce a fost acuzat că a dat în judecată Universitatea Babeș-Bolyai ca să blocheze un iminent verdict de plagiat


Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, a transmis că a dat în judecată Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) deoarece „Comisia de Etică a Universității nu poate desfășura verificări decât în ceea ce privește membrii comunității universitare, așa cum este aceasta definită prin lege, comunitate din care eu nu fac parte”.

Precizarea vine în contextul în care jurnalista de investigație Emilia Șercan a scris, într-un articol pentru PressOne, că Bode a inițiat acest demers într-o încercare de a bloca un verdict previzibil de plagiat în cazul tezei lui de doctorat.

Șercan: Bode a dat în judecată UBB ca să blocheze emiterea verdictului de plagiat

Inițial, Comisia de Etică a UBB a constatat că teza de doctorat a lui Bode conține elemente de plagiat sub 3%. Membrii forului au admis, însă, că nu au analiza toată teza, ci doar aspectele reclamate. Ulterior, după ce Emilia Șercan a demonstrat că proporția de plagiat se apropie de 20%, UBB a anunțat că va reanaliza lucrarea și chiar se va consulta cu experți internaționali.

Acum, jurnalista susține că Bode a dat în judecată Comisia de Etică a UBB, așa încât aceasta să nu mai poată pronunța verdictul previzibil de plagiat.

Numai că, susțin sursele jurnalistei, un prim termen de judecată a fost fixat pe 17 ianuarie, or Comisia se va pronunța până atunci, fapt ce va lăsa cererea lui Bode fără obiect.

Emilia Șercan a mai precizat că Lucian Bode a deschis dosarul chiar la Sălaj, județul pe care-l controlează politic, și că e ajutat de casa de avocatură care, anul trecut, l-a ajutat pe premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, să blocheze în instanță analizarea propriei teze de doctorat, iar, în 2014, l-a sprijinit pe președintele Klaus Iohannis să scape de acuzații formulate de Agenția Națională de Integritate (ANI).

Reacția lui Bode la dezvăluirile făcute de Șercan

Într-o reacție pentru G4Media, Lucian Bode a insistat că „teza mea de doctorat nu conține preluări neautorizate” și că a respectat normele de citare în vigoare la data susținerii lucrării.

Ministrul a mai susținut că în ultimii ani teza sa a fost verificată antiplagiat de UBB și Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar ambele instituții au dat un verdict favorabil lui.

„Comisia de etică a UBB mi-a solicitat recent să prezint un punct de vedere asupra unui demers non-academic, fără relevanță științifică, însă, parcurgând conținutul acestuia, nu am identificat elemente concrete la care ar trebui să răspund sau pe care ar trebui să le justific”, a mai transmis Bode, pentru G4Media.

Liberalul a făcut precizări și despre o notificare pe care a trimis-o universității, pecum și despre rațiunile pentru care a decis să dea în judecată UBB.

„Am transmis o notificare Universității Babeș-Bolyai pentru lămurirea câtorva aspecte de legalitate asupra procedurii de (re)analizare a tezei mele de doctorat, notificare la care nu am primit răspuns.

Următorul pas firesc a fost să adresez prin avocații care mă asistă în legătură cu această problemă o cerere în instanța de contencios administrativ, pentru a mă asigura că toate procedurile efectuate de Comisia de Etică sunt în deplină conformitate cu legea. Cu atât mai mult cu cât, conform legii, Comisia de Etică a Universității nu poate desfășura verificări decât în ceea ce privește membrii comunității universitare, așa cum este aceasta definită prin lege, comunitate din care eu nu fac parte”, a comunicat Lucian Bode, pentru G4Media.

Ministrul de Interne a mai precizat că a depus cererea în instanță în Sălaj deoarece, „conform legii”, demersul trebuie inițial în „județul unde am domiciliul”.

USR i-a cerut din nou lui Bode să demisioneze

Reacție la noile informații în scandalul de plagiat al lui Bode, USR a solicitat, din nou demisia acestuia din fruntea Ministerului de Interne.

„„Doctor” Bode, soluția e demisia! Presiunile asupra UBB nu te fac mai puțin hoț.

PressOne a dezvăluit azi că Lucian Bode a dat în judecată Universitatea „Babeș-Bolyai” ca să blocheze ancheta de plagiat a tezei sale de doctorat.

De ce e important că Bode a plagiat? Pentru că plagiatul înseamnă furt. Iar cine a furat o dată va fura în continuare. Vă aduceți aminte scandalul cu achiziții trucate de BMW-uri”, a susținut Cătălin Drulă, președintele USR.

Citeste continuarea pe www.b1tv.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Ministrul israelian al securității interzice arborarea steagului palestinian în public

Urmatoarea stire

Sebastian Rode, căpitanul lui Frankfurt, şi-a anunţat retragerea în iunie 2024

Stiri pe aceeasi tema

O soluție de ultimă instanță

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, 14 decembrie, că scenariul decuplării de Bulgaria pentru aderarea la Spațiul Schengen…