LIVE Ziua 211 / ISW: Mobilizarea nu va genera o capacitate de luptă suplimentară semnificativă

Joi, 22 septembrie, ziua 211 a războiului din Ucraina. Mobilizarea parțială anunțată de președintele rus, Vladimir Putin, nu va genera o capacitate de luptă suplimentară semnificativă timp de câteva luni, scrie Institutul pentru Studiul Războiului în cel mai recent raport privind evoluția războiului. Analiștii thinktank-ului consideră, de asemenea, că declarațiile lui Putin despre armele nucleare nu au însemnat că le va folosi pentru a apăra zonele anexate din Ucraina.

Ordinul lui Putin de a mobiliza o parte din rezerva „antrenată” a Rusiei, adică persoanele care și-au încheiat serviciul obligatoriu de recrutare, nu va genera o putere de luptă semnificativă utilizabilă a Rusiei timp de câteva luni. Ar putea fi suficient pentru a susține nivelurile actuale ale forței de muncă militare rusești în 2023 prin compensarea pierderilor rusești, deși nici măcar acest lucru nu este încă clar.

Main News transmite LIVE cele mai importante informații din ziua 211 a războiului din Ucraina: 

10:30 – Vitaliy Kim, guvernatorul orașului Mykolaiv, a transmis că în orașul Mykolaiv au fost lansate „tiruri masive de rachete” imediat după miezul nopții. Clădiri cu mai multe etaje au fost avariate, ferestrele au fost sparte, conducte de gaz, conducte de apă, curți de cinematograf și teatru, clădiri administrative au fost avariate.

Cu toate acestea, se pare că nu există victime sau decese în urma loviturilor. Afirmațiile nu au putu fi verificate în mod independent.

10:21 – Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a calificat, potrivit agenției ruse de presă RIA, discursul lui Joe Biden la ONU drept „indecent” și l-a acuzat pe președintele american că l-a citat greșit pe omologul său rus Vladimir Putin.

10:09 – Ministerul britanic al Apărării a publicat informarea zilnică a serviciilor de informații cu privire la modul în care evoluează situația din Ucraina. Acesta s-a concentrat astăzi asupra consecințelor mobilizării parțiale a Rusiei, anunțată ieri de Vladimir Putin, pe care o consideră puțin probabilă ca fiind eficientă.

„Rusia se va lupta probabil cu provocările logistice și administrative chiar și pentru a aduna cei 300.000 de oameni. Probabil că va încerca să înființeze noi formațiuni cu multe dintre aceste trupe, care este puțin probabil să fie eficiente în luptă timp de câteva luni.

Chiar și această mobilizare limitată va fi probabil foarte nepopulară în rândul unor părți ale populației rusești. Putin acceptă un risc politic considerabil în speranța de a genera o putere de luptă atât de necesară. Decizia este, de fapt, o recunoaștere a faptului că Rusia și-a epuizat voluntarii dispuși să lupte în Ucraina”.

10:01 -Statul Major General al Ucrainei anunță că Rusia mută cu forța locuitorii din așezările din regiunea ocupată Luhansk. Forțele de ocupație rusești au mutat cu forța locuitorii din așezările Honcharivka și Kuzmenivka din districtul Svativskyi din regiunea Luhansk, situate peste râul Oskil de Izium, recent eliberat, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ucrainene.

09:42 – Forțele armate ucrainene au raportat distrugerea unui elicopter rusesc Mi-24 în regiunea Kherson. În cea mai recentă actualizare, Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a declarat că Forțele Aeriene ale Ucrainei au efectuat 21 de lovituri aeriene și au distrus un elicopter rusesc Mi-24 de la sol în apropiere de Kostromka, în regiunea Kherson, la 21 septembrie. Comandamentul a raportat, de asemenea, distrugerea a două vehicule aeriene fără pilot Orlan-10 de recunoaștere.

09:30 – Ucraina a anunțat că 215 cetățeni ucraineni și străini au fost eliberați de Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri, inclusiv luptători care au condus apărarea oțelăriei Azovstal din Mariupol, care a devenit un simbol al rezistenței ucrainene.

09:22 – Coreea de Nord a negat că furnizează arme Rusiei, potrivit presei de stat, la câteva săptămâni după ce SUA au afirmat că Moscova se adresează Pyongyangului pentru a-și reface stocurile epuizate de invadarea Ucrainei, relatează Agenția France-Presse.

09:00 – Miniștrii de externe ai UE au convenit să pregătească noi sancțiuni împotriva Rusiei și să crească livrările de arme către Kiev, relatează Reuters. Cei 27 de miniștri de externe din blocul comunitar se află la New York pentru reuniunea anuală a liderilor mondiali la Națiunile Unite.

Detalii, aici.

08:30 – Forțele de securitate au reținut miercuri peste 1.300 de persoane în Rusia la proteste care denunțau mobilizarea, a anunțat un grup de apărare a drepturilor, citat de The Guardian.

08:00 – Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, a scris pe Telegram, în dimineața zilei de 22 septembrie, că forțele rusești au lovit orașul Zaporojie. Starukh nu a oferit alte detalii despre atac și a spus că încă se stabilesc victimele și pagubele.

Informații transmise LIVE din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Citeste continuarea pe mainnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Război Rusia – Ucraina, ziua 211 LIVE TEXT. Schimb masiv de prizonieri. Kievul a primit 215 prizonieri, inclusiv luptători de la Azovstal. Moscova a recuperat 55 de prizonieri şi pe oligarhul Viktor Medvedciuk

Urmatoarea stire

Misiunea Artemis 1. După reparații, test la sol reușit pentru racheta care vrea să ajungă pe Lună

Stiri pe aceeasi tema