LIVE Ziua 206 de război. Izium este un nou Bucea, anunță Zelenski/ Liderii occidentali condamnă dur atrocitățile/ Kievul susține că a găsit camere de tortură, oameni împușcați de amuzament și cadavre de copii

Izium este un nou Bucea, a anunțat sâmbătă dimineață președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Liderii occidentali au condamnat dur atrocitățile comise în orașul care, recent, a fost recucerit de forțele ucrainene. Kievul susține că a găsit camere de tortură, oameni împușcați de amuzament și cadavre de copii în Izium. Pe de altă parte, diplomaţia rusă a anunţat vineri că a refuzat intrarea în Rusia a 41 de personalităţi australiene, în special jurnalişti, în represalii la sancţiunile impuse de Canberra împotriva Moscovei pentru intervenţia sa militară în Ucraina, relatează AFP.

Principalele evenimente ale zilei de sâmbătă, 17 septembrie:

Ora 08:30 Rusia a acuzat Ucraina că a efectuat atacuri țintite în orașele Herson și Lugansk împotriva unor înalți oficiali locali care au colaborat cu Moscova. Cel puțin cinci rachete Himars s-au prăbușit în clădirea administrației centrale din Herson, pe care trupele rusești o ocupă din martie, după ce au sosit din Crimeea. O înregistrare video de la fața locului a arătat cum iese fum din complex. În orașul Lugansk din estul țării, un procuror pro-rus a murit împreună cu adjunctul său când biroul lor a fost aruncat în aer. Cauza exploziei nu a fost imediat clară. Consilierul principal al președintelui Volodimir Zelenski, Mihail Podoliak, a declarat că Ucraina nu a fost în spatele exploziei, transmite The Guardian.

Ora 08:00 Statele membre ale Națiunilor Unite au votat pentru a face o excepție pentru a-i permite lui Volodimir Zelenski să se adreseze prin video la Adunarea Generală de săptămâna viitoare, în ciuda opoziției Rusiei. Din cele 193 de state membre, 101 au votat vineri în favoarea permiterii președintelui ucrainean de a „prezenta o declarație preînregistrată” în loc de a o face în persoană, așa cum se cere de obicei. Șapte membri au votat împotriva propunerii, inclusiv Rusia. Nouăsprezece state s-au abținut, scrie The Guardian.

Ora 07:30 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia, vineri, într-un interviu pentru Reuters, de comiterea de crime de război în nord-estul Ucrainei şi a afirmat că este prea devreme să spună că soarta războiului se schimbă, în pofida avansului teritorial rapid al forţelor sale din această lună. ”Este devreme să vorbim despre un sfârşit al acestui război”, a afirmat el, transmite News.ro.

Ora 07:00 Diplomaţia rusă a anunţat vineri că a refuzat intrarea în Rusia a 41 de personalităţi australiene, în special jurnalişti, în represalii la sancţiunile impuse de Canberra împotriva Moscovei pentru intervenţia sa militară în Ucraina, relatează AFP.

Ora 06:30 Preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat vineri „în cei mai fermi termeni atrocităţile comise la Izium, în Ucraina, sub ocupaţie rusă”, după descoperirea a sute de cadavre îngropate sumar în apropierea acestui oraş recucerit de ucraineni de la forţele ruse, potrivit Kievului, relatează AFP.

Ora 06:00 Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a afirmat vineri seară că Rusia a repetat la Izium ceea ce a făcut la Bucea, el afirmând că în afara unei gropi comune, au fost găsite camere de tortură în care au fost abuzaţi civili din oraşele ocupate, spaţii în care erau ţinuţi inclusiv străini, el prezentând cazul a 7 cetăţeni din Sri Lanka veniţi la studii, capturaţi în martie de forţele ruse şi găsiţi într-un subsol. Anterior, el a făcut publice pe Facebook imagini de la groapa comună de la Izium.

Citește și…

Citeste continuarea pe www.g4media.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Recomandările directorului Enel pentru românii cu facturi mari. Motivul pentru care prețurile au explodat

Urmatoarea stire

A turnat vodcă pe blugii murdari și i-a băgat în mașina de spălat. Ce s-a întâmplat după 30 de minute

Stiri pe aceeasi tema