LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 337. Producătorul Bayraktar donează două drone forţelor armate / Potrivit Kievului, Rusia se pregăteşte de un atac masiv / Drone doborâte de apărarea antiaeriană a Ucrainei deasupra capitalei şi în alte regiuniUPDATE 14:00 Kiev: Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 47 din 55 de rachete ruseşti

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 47 din cele 55 de rachete lansate de forţele ruse asupra Ucrainei. Moscova – relatează Reuters – a folosit, printre alte modele, racheta hipersonică Kh-47 Kinjal, a declarat generalul Valeri Zalujnîi pe canalul său de Telegram. 20 dintre rachetele primite au fost doborâte în zona capitalei Kiev, a adăugat el. „Obiectivul ruşilor rămâne neschimbat: presiunea psihologică asupra ucrainenilor şi distrugerea infrastructurii critice”, a scris el. 

UPDATE 13:10 Rusia se simte atacată şi îl citează pe Hruşciov: „Vă vom îngropa”

Mass-media din apropierea Kremlinului şi diplomaţii moscoviţi reacţionează la trimiterea de tancuri. Mulţi utilizatori ai Tsargrad, site-ul de informare ultranaţionalist, recurg la celebrul „Vă vom îngropa!”; folosit în 1956 de Nikita Hruşciov, în timpul unui discurs adresat ambasadorilor Blocului de Vest.

Cronologic, prima reacţie a venit de la Washington. Ambasadorul rus Anatolij Antonov, fost ministru adjunct al Apărării şi apoi al Afacerilor Externe, a scris pe canalul său oficial Telegram că „SUA ridică în mod continuu ştacheta ajutorului militar pentru guvernul lor marionetă (…).

Chiar şi mulţi dintre experţii lor recunosc că duc un război proxy împotriva ţării noastre. În acest moment ar trebui să fie clar cine este adevăratul agresor în conflictul actual”.

UPDATE 12:00 Primarul Kievului: un mort şi doi răniţi în atacul rusesc

„Din cauza rachetei care a lovit o clădire nerezidenţială din cartierul Holosiivskyi (oraşul Kiev), în acest moment se vorbeşte despre un mort şi doi răniţi. Răniţii au fost transportaţi la spital de medici”, a anunţat primarul capitalei Ucrainei, Vitali Klitschko, într-un mesaj pe Telegram.

UPDATE 11:00 Kiev: încă 30 de rachete îndreptate spre Ucraina

Se spune că încă 30 de rachete se îndreaptă către ţinte ucrainene, după ce apărarea antiaeriană ucraineană a doborât peste noapte 24 de drone „kamikaze” Shahad de fabricaţie iraniană. „Ne aşteptam la peste 30 de rachete, care au început deja să apară în diverse teritorii”, a declarat Yuriy Ignat, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene. 

UPDATE 10:10 Ucraina: explozii în Vinniţia

Administraţia militară a regiunii Kiev a confirmat că forţele de apărare aeriană ale ţării sunt active şi a îndemnat populaţia să nu ignore pericolul atacului cu rachete în curs. Presa locală a relatat acest lucru. Între timp, explozii s-au auzit şi la Vinniţia, în centrul-vestul Ucrainei, după cum a raportat postul de radio Suspilne.

UPDATE 10:00 Ucraina: mai multe explozii în regiunea Kiev

În regiunea Kiev s-au auzit explozii, a informat presa ucraineană. Potrivit informaţiilor preliminare, acestea ar fi fost cauzate de doborârea rachetelor ruseşti de către forţele antiaeriene ucrainene.

UPDATE 09:30 Kiev: 24 de drone doborâte în toată Ucraina, pe timpul nopţii

Forţele de Apărare ucrainene au doborât 24 de drone kamikaze Shahed lansate de Rusia aseară în toată ţara, a anunţat pe Facebook Comandamentul Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate de la Kiev, potrivit Ukrainska Pravda.

„În noaptea de 26 ianuarie, ocupanţii ruşi au reluat atacurile împotriva Ucrainei cu drone kamikaze Shahed-136/131 de fabricaţie iraniană”, scrie Armata, precizând că dronele au fost lansate de pe coasta de est a Mării Azov.

„Toate cele 24 au fost distruse de unităţi de rachete antiaeriene, avioane de luptă, grupuri mobile ale Forţelor Aeriene în cooperare cu unităţile de apărare aeriană ale altor componente ale Forţelor de Apărare ale Ucrainei”, subliniază Comandamentul.

Administraţia militară a Kievului a declarat că a doborât aproximativ 15 drone în spaţiul aerian al capitalei.

UPDATE 09:00 15 drone doborâte deasupra Kievului

La Kiev, 15 drone inamice au fost doborâte la primele ore ale zilei de astăzi. Ele au fost îndreptate spre capitala şi spre alte regiuni centrale ale ţării. Ziua a început cu o alarmă de raid aerian pentru Kiev şi o mare parte a ţării. Potrivit consilierului prezidenţial Anton Geraşcenko, locuitorii din Kiev au fost rugaţi să meargă în adăposturi. Potrivit guvernatorului regiunii Odessa, Maksim Marchenko, Rusia se pregăteşte să lanseze un atac masiv cu rachete împotriva ţării folosind avioane.

UPDATE 08:20 Casa Albă: va dura „multe luni” până la sosirea tancurilor Abrams

Tancurile germane Leopard vor ajunge în Ucraina mai repede decât tancurile americane Abrams, pentru care va fi necesar să se aştepte „multe luni”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe. Vorbind pentru CNN, Kirby nu a precizat momentul în care Statele Unite vor putea livra tancurile Abrams în Ucraina, dar a precizat că va dura „multe luni”.

UPDATE 08:10 Alertă aeriană în mai multe regiuni, inclusiv Kiev

O alertă aeriană a fost declanşată în zece regiuni din Ucraina, inclusiv cea din Kiev, scrie presa ucraineană, inclusiv de Ukrinform, vorbind despre un „atac rusesc cu drone şi rachete”. Şeful Biroului preşedinţiei ucrainene, Andri Yermak, a asigurat că apărarea antiaeriană ucraineană lucrează „activ” în toată ţara. Potrivit Kyiv Independent, au avut loc explozii în Herson, Dnipro şi Zaporojie.

UPDATE 08:00 Gruparea Wagner: cimitirul din Rusia al grupului paramilitar s-a extins de şapte ori în 2 luni

În doar câteva luni, cimitirul în care sunt îngropaţi mercenarii grupului Wagner căzuţi în luptă a fost extins semnificativ. Acest lucru este relevat de imaginile din satelit şi de o investigaţie a New York Times, care dezvăluie cât de grele au fost pierderile grupării paramilitare a lui Evgheni Prigojin pe fronturile din Ucraina.

Lărgirea cimitirului a coincis cu patru luni de lupte aprige în Donbass, în care soldaţi ai armatei obişnuite a Moscovei şi mercenari Wagner au încercat să avanseze spre nord. Potrivit informaţiilor de la Washington, Wagner a pierdut mii de soldaţi pe front, dintre care 90% sunt foşti condamnaţi care au fost eliberaţi din închisoare după ce au acceptat să ia armele în mâini şi să fie trimişi în Ucraina.

Într-o imagine prin satelit făcută pe 24 ianuarie, aproximativ 170 de morminte sunt vizibile în cimitirul despre care se ştie că este locul de înmormântare al celor căzuţi din Wagner. Un număr care a crescut de 7 ori faţă de o imagine a aceluiaşi cimitir datând de acum două luni.

Faptul că Wagner are propriul cimitir este un alt semn al importanţei tot mai mari a grupării în Rusia şi al încercării de a depăşi armata regulată din punct de vedere al fiabilităţii. Existenţa cimitirului, care se află în micul sat Molkin, la câţiva kilometri sud-est de Krasnodar, a fost dezvăluită în decembrie de Vitali Wotanovski, activist şi fost ofiţer în Forţele Aeriene Ruse. Nu departe de Molkin se află principalul centru de instruire al formaţiunii paramilitare.

Wotanovski însuşi a explicat pentru New York Times că vizitează în mod regulat diferite cimitire, pentru a documenta câţi soldaţi ruşi au căzut în Ucraina şi precizează că nu ar fi descoperit cimitirul Molkin dacă localnicii nu i-ar fi dezvăluit că morţii Batalionului Wagner sunt îngropaţi acolo. Într-o serie de vizite la faţa locului, activistul a fotografiat noile înmormântări şi a distribuit fotografiile pe canalul său Telegram. Locuitorii din Molkin i-au mai spus că multe cadavre au fost incinerate.

Prigojin însuşi, în septembrie anul trecut, a făcut referire la un cimitir al grupului, în timp ce recruta prizonieri ruşi, promiţându-le că va avea grijă de cadavrele lor: „Pentru cei care nu ştiu unde vor să fie îngropaţi, noi îi va îngropa lângă capela Wagnerului”. ONU şi alte organizaţii pentru drepturile omului au acuzat în trecut Wagner de uciderea civililor şi de execuţii în masă.

UPDATE 02:00 Tancurile M1 Abrams şi Leopard 2 sunt deja în Ucraina

Deşi oficialii spune că tancurile Abrams au nevoie de câteva luni pentru ajunge în Ucraina, acestea au fost filmate deja în Ucraina, la fel ca şi mult-aşteptatele tancuri Leopard-2.

Video-uri şi fotografii au fost distribuite în comunitatea Osint, de la zonele de frontieră ale Ucrainei din Europa de Est, în special Polonia.

 Într-un videoclip postat pe canalul Telegram Grey Zone, apropiat Grupării Wagner, se pot vedea vehiculele deplasate la bordul trenurilor, în zonele de est ale ţărilor europene vecine, cu destinaţia Ucraina.

 

 

Norvegia confirmă trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina 

Norvegia intenţionează să trimită Leopard 2A4 în Ucraina, a declarat ministrul norvegian al Apărării, Bjorn Arild Gram, miercuri seara.

Oficialul nu a precizat numărul de tancuri pe care Norvegia le va trimite în Ucraina, dar ziarul norvegian Dagens Næringsliv a informat marţi că Norvegia ia în considerare trimiterea a opt din cele 36 de tancuri Leopard 2A4 pe care le are în prezent. 

 

Norvegia a declarat la începutul lunii că a trimis deja 10.000 de cartuşe de muniţie în Ucraina. Ministerul norvegian al Apărării a afirmat într-o declaraţie că proiectilele de artilerie donate pot fi folosite în obuzierele M109 pe care Norvegia le-a donat în trecut. 

 

Germania a confirmat la miercuri că va trimite 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina şi va permite altor ţări, precum Norvegia, să trimită propriile Leoparduri la Kiev. 

 

Mult aşteptatele tancuri vor fi livrate din stocurile armatei germane, a declarat cancelarul Olaf Scholz pentru Bloomberg, într-o declaraţie transmisă prin e-mail. „Această decizie urmează linia noastră bine cunoscută de a sprijini Ucraina în cea mai bună măsură posibilă”, a spus Scholz, citat de Bloomberg. 

 

„Acţionăm într-un mod care este strâns agreat şi coordonat la nivel internaţional”.

 

Slovacia este pregătită să discute transferul de avioane MiG-29 către Ucraina 

 

Slovacia este pregătită să discute transferul de avioane de luptă MiG-29 de fabricaţie sovietică către Ucraina, a declarat ministrul slovac al apărării Jaroslav Nad’ pe 25 ianuarie, potrivit agenţiei de presă UNIAN.

 

“Aşteptăm o decizie din partea guvernului slovac”, a spus el.  

 

UNESCO plasează Odesa pe lista siturilor din patrimoniul mondial aflate în pericol 

 

Serviciile secrete ucrainene: 5.800 de soldaţi ruşi se află în prezent în Belarus  

  

SUA vor trimite 31 de tancuri Abrams în valoare de 400 de milioane de dolari Ucrainei – Bloomberg 

 

Statele Unite urmează să trimită 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina, în cadrul unei tranzacţii în valoare de 400 de milioane de dolari, a declarat Jordan Fabian, jurnalist la Bloomberg, miercuri, citând doi oficiali familiarizaţi cu această chestiune.  

 

Preşedintele american Joe Biden este aşteptat să ţină un discurs pe această temă la ora 19.00, ora Kievului, miercuri.

 

Administraţia Biden ar putea anunţa miercuri decizia de a trimite peste 30 de tancuri M1 Abrams în Ucraina, deşi ar putea dura luni de zile până la livrarea acestora, a relatat Associated Press, citând oficiali americani.

 

Potrivit AP, un oficial american a declarat că tancurile vor fi cumpărate în cadrul viitorului pachet de asistenţă pentru securitatea Ucrainei, care oferă finanţare pentru arme şi echipamente care vor fi achiziţionate de la furnizori comerciali. 

 

Politico şi Wall Street Journal au raportat, de asemenea, că administraţia Biden a luat în considerare furnizarea de tancuri Abrams Ucrainei. 

 

Acum trei zile, parlamentarii americani au cerut să se ofere Ucrainei tancuri Abrams pentru a conving Germania să autorizeze livrarea de tancuri Leopard de producţie germană către Ucraina. Au existat informaţii în presă potrivit cărora Germania ar permite livrarea de tancuri Leopard către Ucraina dacă SUA ar furniza tancuri Abrams Kievului. Cu toate acestea, guvernul german a negat că ar fi făcut o astfel de cerere.  

 

Germania a confirmat miercuri că va trimite 14 tancuri Leopard 2 Ucrainei şi va permite altor ţări, precum Polonia, să trimită propriile Leoparduri Kievului.

 

Mult aşteptatele tancuri vor fi livrate din stocurile armatei germane, a declarat cancelarul Olaf Scholz pentru Bloomberg, într-o declaraţie transmisă prin e-mail. „Această decizie urmează linia noastră binecunoscută de a sprijini Ucraina în cea mai bună măsură a capacităţii noastre”, a spus Scholz, citat de Bloomberg. „Acţionăm într-un mod care este strâns agreat şi coordonat la nivel internaţional”.

 

Anterior, guvernul german a fost reticent în a aproba livrările de Leopard 2, dar în cele din urmă a cedat sub presiunea presei şi a aliaţilor.   

 

Spania, Olanda şi Suedia ar putea trimite tancuri Ucrainei 

 

Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a declarat miercuri că Madridul este deschis la ideea de a furniza Ucrainei tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană. Spania se alătură astfel unui grup de ţări europene care se pregătesc să transfere puternicele Leopard către Ucraina, ai cărei soldaţi înfruntă asalturile brutale ale Rusiei în estul şi sudul ţării.

 

Premierul olandez Mark Rutte a declarat, de asemenea, că Olanda ia în considerare livrarea a 18 Leopard-uri Ucrainei. 

 

Între timp, ministrul suedez al Apărării, Paul Johnson, spune că nu exclude trimiterea tancurilor sale Stridsvagn 122 în Ucraina dacă Germania dă undă verde Leopards pentru Ucraina, a relatat ziarul suedez Svenska Dagbladet, miercuri.

 

Johnson a declarat că „în prezent, nu există pregătiri pentru transferul de tancuri din Suedia, dar este posibil ca acest lucru să se întâmple mai târziu”.

 

Tot miercuri, biroul cancelarului german Olaf Scholz a luat o decizie neaşteptată, confirmând că Berlinul va trimite 14 Leopards în Ucraina şi va permite altor ţări, precum Spania şi Olanda, să facă acelaşi lucru.

 

Anterior, guvernul german a fost reticent în a aproba livrările de Leopard 2, dar în cele din urmă a cedat sub presiunea presei şi a aliaţilor.  Prin urmare, oficialii au declarat că un program pentru ca trupele ucrainene să se antreneze pe Leopard va „începe rapid” în Germania.

 

Guvernul a adăugat în declaraţie că obiectivul este de a asambla rapid două batalioane de Leopards. Fiecare batalion este format de obicei din aproximativ 40 de tancuri, ceea ce înseamnă că ţările europene s-ar putea pregăti să furnizeze aproximativ 80 de tancuri Ucrainei.

 

Marţi, ABC News a raportat, citând surse anonime, că există 12 ţări pregătite să ofere aproximativ 100 de Leopards Ucrainei dacă Germania dă undă verde. 

 

În comparaţie cu tancurile sovietice, pe care Ucraina şi Rusia le folosesc în prezent pe câmpul de luptă, mobilitatea şi puterea de foc a echipamentelor occidentale ar putea ajuta Ucraina să lanseze mai multe operaţiuni de contraofensivă. 

 

Biden a discutat cu liderii Marii Britanii, Franţei, Italiei şi Germaniei despre sprijinirea Ucrainei

 

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a discutat, miercuri, cu liderii Marii Britanii, Franţei, Italiei şi Germaniei, despre coordonarea acţiunilor pentru oferirea de asistenţă militară Ucrainei, anunţă Casa Albă. 

 

 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului stabileşte că Olanda poate introduce un proces împotriva Rusiei pentru prăbuşirea MH17

 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat miercuri că un caz introdus de Olanda împotriva Rusiei pentru doborârea zborului de pasageri MH17 în iulie 2014 este admisibil.

 

Reuters raportează că decizia este procedurală şi nu se pronunţă asupra fondului cazului, dar arată că instanţa cu sediul la Strasbourg consideră că Rusia poate fi trasă la răspundere pentru încălcările drepturilor omului în regiunile ucrainene ocupate în prezent Luhansk şi Doneţk. Federaţia Rusă a pretins să se anexeze în septembrie 2022.

 

Australia şi Ţările de Jos au cerut despăgubiri şi scuze de la Federaţia Rusă pentru dezastrul MH17, care a provocat moartea a 298 de persoane, inclusiv 38 de australieni, când a fost doborât deasupra Ucrainei în 2014. Rusia a negat implicarea, în ciuda constatărilor unei organizaţii internaţionale. ancheta.

 

 Ucrainenii confirmă pierderea oraşului Soledar

 

Ruşii au capturat oraşul Soledar, a confirmat un reprezentant al forţelor armate din Ucraina. Forţele ucrainene s-au retras din Soledar, în estul Ucrainei, a declarat Serhiy Cherevatyy, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].

Citeste continuarea pe www.mediafax.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Compensarea prețului la carburanți ar putea reveni / În ce condiții Guvernul va acorda 50 de bani/litru

Urmatoarea stire

Liceu din România cu cantină ca în filmele americane. Mâncarea este făcută cu ajutorul nutriționistului, proaspătă și ieftină

Stiri pe aceeasi tema