LIVE TEXT | Război în Ucraina. Britanic eliberat de ruși spune că a fost “tratat mai rău decât un câine”

Este a 215-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Un britanic eliberat de ruși în ultimul schimb de prizonieri a declarat că a fost tratat mai rău decât un câine timp de cinci luni.

Prizonieri britanici eliberați Foto Aiden Aslin via BBC

UPDATE 06:10 Mobilizarea rușilor este și pentru a extermina reprezentanții, nu doar pentru a prelungi suferința ucrainenilor, transmite Zelenski.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat în timpul discursului de duminică seară că mobilizarea rușilor este folosită atât pentru prelungirea suferinței ucrainenilor dar și pentru a extermina fizic oamenii, reprezentanți ai popoarelor indigene care trăiesc în teritoriile controlate temporar.  Zelenski anunță și că situația din Crimeea este catastrofală.

Acelaşi lucru se întâmplă pe teritoriul Rusiei însăşi. Aceasta este o politică imperială deliberată. Aceasta este o lovitură pentru popoarele din Daghestan şi din întregul Caucaz, de exemplu, pentru popoarele indigene din Siberia şi din alte teritorii.”, a spus șeful statului ucrainean.

UPDATE 05:30 O apărătoare de la Azovstal eliberată de ruși a născut o fată

Președintele Ucrainei a anunțat că Mariana Mamonova, medic de luptă și apărătoare la Azovstal, a născut o fată. 

”O felicit sincer din toată inima pe Maryana şi le doresc fetelor numai bine – pace şi victorie. Aceasta este încă o dovadă că viaţa triumfă întotdeauna asupra oricărui rău. Iar răul sub steagul rusesc nu face excepţie de la această regulă. Acum, toate structurile noastre de stat, care sunt necesare, lucrează din plin pentru a-i ajuta pe luptătorii noştri eliberaţi. Ajutor medical, social, juridic… Tratament, reabilitare, restabilirea documentelor, a cardurilor bancare, a locuinţelor etc”, spune liderul ucrainean. 

Zelenski a mai transmis că urmează ca de marți să primescă un plan legat de ce urmează pentru fiecare dintre persoanele eliberate de ruși ca aceștia să revină la viața lor normală.

La fel ca şi procesul de eliberare a eroilor noştri din captivitate, acest proces de normalizare este gestionat de Andriy Yermak, şeful Oficiului. El este asistat, de asemenea, de Kyrylo Budanov, şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului Afacerilor Interne, precum şi de ombudsmanul nostru, de Ministerul Afacerilor Interne, de Serviciul de Securitate etc. Aş dori să subliniez: se lucrează în continuare cu privire la următoarele schimburi. Indiferent cât de dificil ar fi, trebuie să ne eliberăm toţi oamenii noştri, toţi ucrainenii. Nu uităm de nimeni”, a adăugat Zelenski. 

UPDATE 05:00 Britanic eliberat de Rusia spune că a fost tratat mai rău decât un câine

Aslin din Newmark, Nottinghamshire a acordat un interviu pentru Sun on Sunday unde a povestit teroarea prin care a trecut după ce a fost luat prizonier în luna aprilie. El Lupta în orașul Mariupol, în sud-estul Ucrainei.

Britanicul a fost eliberat în ultimul schimb de prizonieri realizat de Rusia și povestește că a fost tratat mai rău decât un câine. Aslin a fost ținut în izolare timp de cinci luni. Prizonierii trebuiau să cânte imnul național rusesc în fiecare dimineață. “Şi dacă nu îl cântai, erai pedepsit pentru asta. Erai bătut”, a transmis britanicul, potrivit news.ro. 

UPDATE 03:00 Berlinul vrea să interzică prezența cetățenilor UE în conducerea întreprinderilor ruse

Germania doreşte să împiedice cetăţenii Uniunii Europene (UE) să deţină roluri-cheie în întreprinderile de stat ruse, potrivit unei propuneri de noi sancţiuni ale UE împotriva Rusiei, consultată de cotidianul Süddeutsche Zeitung, scrie dpa, potrivit Agerpres.

Ani de zile, fostul cancelar german Gerhard Schröder a făcut parte din consiliul de conducere al gigantului energetic rus Rosneft. El a anunţat în cele din urmă în mai că va părăsi consiliul de administraţie, după ce a fost pus sub presiune crescândă în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Potrivit jurnalului, Berlinul insistă, de asemenea, pentru implementarea unui plafon global de preţ pentru importurile de petrol din Rusia, aşa cum a propus deja grupul G7, plus interzicerea cooperării cu companiile ruse în domeniul energiei nucleare. Propunerea germană ar interzice şi vânzarea de bunuri imobiliare în Uniunea Europeană către cetăţenii ruşi. Mai multe persoane ar fi supuse interdicţiilor de călătorie în UE şi îngheţării activelor.  

UPDATE 00:00 Forțele armate ucrainene au respuns atacuri rusești în apropierea frontului de est

Armata ucraineanăa respins atacurile rusești din mai multe locații la este de Kramatorsk. 

„Forțele de Apărare au respins atacurile din zonele așezărilor Soledar, Vyimka, Kurdyumivka, Zaitseve”, au transmis Forțele Armate ucrainene, într-un comunicat.

Ucraina acuză Rusia că ține prizonieri 2.500 de ucraineni

Vicepremierul ucrainean Irina Vereshchuk a afirmat duminică că Rusia ține prizonieri și persoane civile, nu doar militari. Rușii nu au fost de acord să elibereze civili în schimbul de prizonieri, potrivit declarațiilor acesteia, la BBC.

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Horoscop luni, 26 septembrie. Începutul de săptămână vine cu mai mult entuziasm și emoții

Urmatoarea stire

Rafila îi trimite pe români după iodura de potasiu: ‘Un comportament responsabil, un comportament preventiv, cred că este de dorit’ (video)

Stiri pe aceeasi tema