LIVE Război în Ucraina, ziua 206: Zelenski acuză Rusia de crime de război / Izium este noul Bucha / Oficialii europeni condamnă atrocitățile din estul Ucrainei

Oficialii ucraineni au declarat vineri că au găsit sute de cadavre, unele cu mâinile legate la spate, îngropate pe teritoriul recucerit de la forțele rusești, în ceea ce președintele Volodimir Zelenski a numit dovada unor crime de război comise de invadatori.

Lansator de rachete HIMARSFoto: Mariusz Burcz / Alamy / Alamy / Profimedia

Cele mai importante informații de sâmbătă, ziua 206 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

08:24Primește Vladimir Putin rapoarte false de la generalii săi? Relatările soldaților ruși de rând sugerează puternic că președintele Vladimir Putin primește informații false cu privire la situația de pe frontul din Ucraina din cauza sistemului de raportări false înrădăcinat în toate forțele armate ale Rusiei.

00:55 Sancţiuni: Rusia interzice intrarea pe teritoriul său a 41 de cetăţeni australieni

22:51Ursula von der Leyen: Ar fi trebuit să îl luăm mai în serios pe Putin și să ascultăm mai mult Ucraina

22:24Uniunea Europeană este „profund șocată” de descoperirea de către oficialii ucraineni a gropilor comune din orașul recucerit de forțele ucrainene Izium, a declarat vineri șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, transmite Agence France-Presse, potrivit Guardian.

„Uniunea Europeană este profund șocată de gropile comune descoperite de autoritățile ucrainene…”, a spus Borrell. „Condamnăm aceste atrocități în cei mai puternici termeni posibili.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a lăsat o urmă de sânge și distrugere în toată Ucraina”, a adăugat el.

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri recente:

 • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a denunțat vineri crimele unei armate de “torționari”, după ce sute de cadavre au fost găsite îngropate sumar într-o regiune recucerită de la ruși, inclusiv cele ale unor persoane “torturate și executate”, potrivit autorităților locale.
 • “99%” dintre cadavrele exhumate vineri într-o pădure de la periferia orașului Izium, din estul Ucrainei recucerit săptămâna trecută de la ruși, “prezentau semne de moarte violentă”, a declarat seara guvernatorul regional Oleg Sinegubov.
 • Președintele ucrainean, într-o înregistrare video postată pe Telegram, a promis “o pedeapsă teribil de dreaptă” pentru cei responsabili de presupusele crime.
 • Ofițerul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubinets, a declarat pe Telegram că au fost “probabil peste 1.000 de cetățeni ucraineni torturați și uciși în teritoriile eliberate din regiunea Harkov”.
 • Rusia acționează “într-un mod teribil și acest lucru se vede și se repetă (…). Vedem ce lasă în urma sa”, a comentat șeful diplomației americane, Antony Blinken, la Washington.
 • De asemenea, UE s-a declarat “profund șocată”. “Rusia, liderii săi politici și toți cei implicați în încălcările continue ale dreptului internațional și ale dreptului umanitar internațional în Ucraina vor trebui să fie trași la răspundere”, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, într-un comunicat.
 • Pe Twitter, președintele Emmanuel Macron a condamnat “în termenii cei mai fermi atrocitățile comise la Izum, în Ucraina, sub ocupație rusă”.
 • Pe teren, în apropiere de Izium, anchetatorii ucraineni au început vineri să exhumeze cadavrele dintr-o pădure în care au fost descoperite 443 de morminte, inclusiv un mormânt care conținea trupurile a 17 soldați ucraineni.
 • Un mormânt purta o cruce cu inscripția: “Armata ucraineană, 17 persoane. Izium, de la morgă”, potrivit jurnaliștilor AFP aflați la fața locului. Oameni în salopete albe săpau în solul nisipos”.
 • În același loc, un jurnalist AFP a putut vedea cel puțin un cadavru cu mâinile legate cu frânghii, dar nu a putut stabili imediat dacă este vorba de un civil sau de un soldat, deoarece corpul era prea deteriorat.
 • Pe frontul diplomatic, liderul turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a alăturat președintelui rus Vladimir Putin la un summit regional în Uzbekistan, a făcut apel la încetarea conflictului din Ucraina “cât mai curând posibil”, în timp ce premierul indian Narendra Modi a subliniat că “nu este momentul pentru război”.

————

Evenimentele de vineri privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Citeste continuarea pe www.hotnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Sărbătorile zilei de 17 septembrie

Urmatoarea stire

EXCLUSIV/Azi, InSecuritate. Invitat Daniela DĂRĂBAN, director executiv al ACUE, de la ora 19.00, pe SMART TV, şi de la ora 22.55, pe Aleph News

Stiri pe aceeasi tema