Liderul regional catalan Pere Aragones a depus plângere pentru spionaj, acuzând-o pe fosta directoare a serviciilor secrete Paz Esteban și societatea israeliană NSO pentru conceperea programului Pegasus

Spionat ca şi alţi separatişti cu ajutorul software-ului Pegasus, liderul regional catalan Pere Aragones a depus miercuri plângere împotriva fostei directoare a serviciilor secrete spaniole Paz Esteban şi a societăţii israeliene NSO care a conceput acest program spion, relatează Agerpres, conform AFP.

Această plângere, depusă la un tribunal din Barcelona şi consultată de AFP, denunţă fapte „de intruziune neautorizată în material informatic”, „interceptare ilegală de comunicaţii” şi „spionaj informatic”.

Potrivit plângerii, telefonul lui Aragones a fost spionat în ianuarie 2020 atunci când era vicepreşedinte al regiunii. Pere Aragones nu exclude ca telefonul să-i fi fost interceptat din nou odată ce a devenit preşedinte al administraţiei regiunii în mai 2021.

Într-un raport publicat la jumătatea lui aprilie, organizarea canadiană Citizen Lab a anunţat că a identificat 60 de persoane din mişcarea separatistă catalană ale căror telefoane mobile ar fi fost piratate între 2017 şi 2020 cu software-ul Pegasus.

Guvernul a recunoscut că 18 separatişti, între care Aragones, au fost puşi sub ascultare cu autorizarea justiţiei.

Aceste dezvăluiri i-au făcut pe separatiştii catalani să ameninţe cu retragerea susţinerii lor pentru guvernul minoritar al lui Pedro Sanchez.

Slăbit de acest scandal, executivul a anunţat pe 10 mai demiterea lui Paz Esteban, prima femeie care a fost numită în fruntea Centrului naţional de informaţii (CNI).

Pedro Sanchez a anunţat apoi, la sfârşitul lui mai, o reformă a serviciilor de informaţii pentru a „întări controlul judiciar” al ascultărilor.

Însă separatiştii catalani au considerat aceste anunţuri insuficiente şi au cerut „explicaţii” privind „cine era la curent” cu ascultările.

Scandalul de spionaj a luat o turnură neaşteptată atunci când guvernul a anunţat în mai că telefoanele lui Pedro Sanchez şi ale mai multor miniştri au fost spionate tot cu Pegasus.

Guvernul a precizat că este vorba despre un „atac extern”, dar afirmă că nu ştie cine poate fi la origine. Mai multe media spaniole au evocat o posibilă implicare a Marocului

Citeste continuarea pe www.g4media.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Washingon Post: Cum încearcă Austria să scape de influenţa rusă după invazia Ucrainei

Urmatoarea stire

Prețurile gazelor din Europa scad după ce guvernul norvegian a intervenit în greva petrolului și a gazelor

Stiri pe aceeasi tema