Liderii vest-africani se întâlnesc după lovitura de stat din Niger; avertismentul junteiŞefii de stat ai Comunităţii Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), formată din 15 membri, şi ai Uniunii Economice şi Monetare a Africii de Vest, formată din opt membri, ar putea suspenda Nigerul din instituţiile sale, ar putea întrerupe accesul ţării la banca centrală regională şi la piaţa financiară şi ar putea închide graniţele, după lovitura de stat, relatează Reuters.

Vecinul estic al Nigerului, Ciadul, care nu este membru al ambelor organizaţii regionale, a fost invitat la summitul ECOWAS, se arată într-o declaraţie a biroului preşedintelui ciadian, transmisă sâmbătă.

Niger este una dintre cele mai sărace ţări din lume, primind aproape 2 miliarde de dolari pe an în asistenţă oficială pentru dezvoltare, potrivit Băncii Mondiale. De asemenea, este un partener de securitate al fostei puteri coloniale Franţa şi al Statelor Unite, care îl folosesc ca bază pentru a lupta împotriva insurgenţei islamiste în regiunea Sahel din Africa de Vest şi Centrală.

Liderii vest-africani ar putea, de asemenea, pentru prima dată, să ia în considerare o intervenţie militară pentru a-l restaura pe preşedintele Mohamed Bazoum, care a fost înlăturat când generalul Abdourahamane Tiani a fost declarat vineri noul şef al statului.

Înaintea summitului de duminică, liderii militari din Niger au avertizat sâmbătă seara, într-o declaraţie citită la televiziunea naţională din Niger, împotriva oricărei intervenţii militare.

„Obiectivul reuniunii (CEDEAO) este de a aproba un plan de agresiune împotriva Nigerului printr-o intervenţie militară iminentă la Niamey, în colaborare cu alte ţări africane care nu sunt membre ale CEDEAO şi cu anumite ţări occidentale”, a declarat purtătorul de cuvânt al juntei, colonelul Amadou Abdramane.

„Dorim să reamintim încă o dată ECOWAS sau oricărui alt aventurier, hotărârea noastră fermă de a ne apăra patria”, a spus el.

Sâmbătă seară, junta a emis o a doua declaraţie prin care invita cetăţenii din capitală să iasă în stradă începând cu ora locală 7.00 pentru a protesta împotriva ECOWAS şi pentru a-şi arăta sprijinul pentru noii lideri militari.

Lovitura de stat militară din Niger a fost condamnată de către vecinii şi partenerii săi internaţionali, care au refuzat să recunoască noii lideri şi au cerut ca Bazoum să fie readus la putere.

Nu se mai aude nimic despre Bazoum de joi dimineaţă, când a fost închis în palatul prezidenţial, deşi Uniunea Europeană, Franţa şi alte ţări afirmă că îl recunosc în continuare ca preşedinte legitim.

Uniunea Europeană şi Franţa au tăiat sprijinul financiar acordat Nigerului, iar Statele Unite au ameninţat că vor face acelaşi lucru.

După o reuniune de urgenţă care a avut loc vineri, Uniunea Africană a emis o declaraţie în care a…

Citeste continuarea pe www.mediafax.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema