Liderii lumii și-au dat întâlnire la New Dehli. Cine sunt marii absenți de la summitul G20? Volodimir Zelenski nu a fost invitatLiderii lumii sunt la New Dehli, unde începe Summitul G20. Este punctul culminant al tuturor reuniunilor ministeriale G20 desfășurate pe parcursul anului. O Declarație a liderilor G20 va fi adoptată la încheierea Summit-ului G20, în care se va afirma angajamentul liderilor față de prioritățile discutate și convenite în cadrul reuniunilor respective ministeriale și ale grupului de lucru, anunță India.

Niciuna dintre reuniunile G20 din acest an nu a produs un comunicat comun. Rusia și China au impus drept de veto pe formularea asupra războiului la care au convenit la summitul de anul trecut din Indonezia, când în document s-a stipulat că „majoritatea membrilor condamnă ferm” invazia.

Dacă liderii nu depășesc acest impas de „formulare” în weekend, ar putea fi pentru prima dată când summitul se încheie fără un comunicat.

Țara gazdă, India este hotărâtă să dea volum și putere vocii Sudului Global, la acest summit. De 18 luni, India s-a promovat nu numai ca o punte către lumea în curs de dezvoltare, ci și ca un jucător global în ascensiune și un mediator între Occident și Rusia. Premierul indian Narendra Modi a jucat cartea echilibrului dintre cele două părți, evitând o condamnare directă a vechiului prieten, Rusia.

Cine nu este la summitul G20?

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a ajuns în India vineri după amiază, dornic să consolideze alianțele și să ofere sprijin țărilor în curs de dezvoltare, a precizat Consilierul pe securitate națională, Jake Sullivan.

Biden se va întâlni cu Narendra Modi la reședința acestuia, unde nu s-a facilitat accesul presei. „El este gazda și a stabilit protocoalele”, a spus Sullivan, jurnaliștilor americani în călătoria spre New Dehli, completând că „aceasta nu este vizita bilaterală tipică în India, cu întâlniri care au loc în biroul prim-ministrului”.

Joe Biden este însoțit de secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, la a patra vizită în India în 10 luni, în timp ce Washingtonul urmărește reforma Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale „pentru a servi mai bine țările în curs de dezvoltare”, transmite AFP.

Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping sunt marii absenți de la summitul din capitala Indiei.

Ministrul de externe Serghei Lavrov va conduce delegația rusă după ce Vladimir Putin a declarat că nu va participa. Pe liderul de la Kremlin îl ține în Rusia mandatul de arestare emis în luna martie de Curtea Penală Internațională, pe baza acuzațiilor de crime de război pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni.

La momentul acela, Kremlinul a negat acuzațiile, insistând că mandatul împotriva lui Putin este „nul”. Din același motiv, Putin nu a participat nici la summitul BRICS, din luna august, din Africa de Sud, deși, în luna martie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunea că „nu a fost luată încă o…

Citeste continuarea pe www.gandul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema