Mai exact, într-un proiect de lege înregistrat recent la Parlament, aceștia propun să se interzică stabilirea prețului într-o monedă străină, în mod direct sau indirect, în toate contractele încheiate între profesioniști și consumatori.
Proiectul de lege inițiat de deputații AUR George Simion și Dumitrina Mitrea și susținut de alți aproape 20 de parlamentari din aceeași formațiune politică vizează modificarea și completarea Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori.
Inițiatorii spun că stabilirea preţului unui contract într-o monedă străină creează „un dezechilibru semnificativ” între drepturile și obligațiile părților, mai exact între profesionişti şi consumatori. „În cazul în care moneda naţională se depreciază față de moneda în care a fost stabilit prețul contractului, profesionistul beneficiază de o creştere nemeritată a veniturilor, în timp ce consumatorul este pus într-o situație dificilă, fiind nevoit să facă faţă unor creşteri neașteptate ale cuantumului datoriilor, de cele mai multe ori acesta neavând cunoştinţe economice”, se arată în expunerea de motive.
Povara creditelor în franci elvețieni
Parlamentarii dau ca pildă moda de la începutul anilor 2000, când tot mai mulți români au început să se împrumute la bănci în franci elvețieni.
„Un exemplu în acest sens a fost criza economică mondială din 2008, când din cauza utilizării unei monede străine (e.g., francul elveţian – CHF) în contractele încheiate cu consumatorii, aceștia din urmă au suportat toate consecințele negative cauzate de creşterea accelerată şi imprevizibilă a cursului valutar, ajungând să plătească, în unele cazuri, chiar și triplul sumelor datorate iniţial, fiind deseori executaţi silit de către creditori. Toate acestea au afectat o parte semnificativă a populaţiei, conducând, printre altele, la afectarea stabilității financiare a economiei naţionale”, amintesc inițiatorii în document.
Prin urmare, proiectul de lege stipulează că „în contractele dintre profesioniști și consumatori este interzisă stabilirea prețului în altă monedă decât moneda națională”.
Este exclusă și echivalarea în lei
De asemenea, propunerea legislativă exclude și posibilitatea de a stabili preţul în echivalentul în lei al unei sume într-o monedă străină.
Astfel, pe lista prevederilor contractuale care sunt considerate clauze abuzive, conform Legii 193/2000, vor fi introduse și cele care „stabilesc prețul contractului într-o altă monedă decât moneda națională; prin stabilirea preţului într-o altă monedă decât moneda națională se înțelege şi stabilirea preţului în lei, ca echivalent al unei sume stabilite într-o monedă străină”.
Interzicerea stabilirii sau raportării prețului la o monedă…