Klaus Iohannis a promulgat legea prin care România va contribui cu 3 milioane de dolari la construirea Muzeului Victimelor Comunismului din Washington


Ministerul Afacerilor Externe salută semnarea, la 10 ianuarie 2023, a celei de-a treia Declarații comune NATO – Uniunea Europeană, care consolidează parteneriatul strategic dintre cele două organizații, în spiritul valorilor comune și al angajamentului pentru promovarea libertății, păcii și securității comune, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Totodată, semnarea noii Declarații de cooperare, după Declarațiile comune adoptate în 2016 și 2018, se plasează pe coordonatele strategice ale deciziilor adoptate de Alianța Nord-Atlantică cu prilejul Summitului de la Madrid din iunie 2022, precum și ale obiectivelor agreate la nivelul Uniunii Europene prin intermediul Busolei Strategice adoptate anul trecut.

În contextul actual de securitate, marcat de efectele războiului de agresiune declanșat Rusia împotriva Ucrainei, demersul celor două organizații reprezintă un mesaj de substanță privind atașamentul NATO și UE față de valorile și spiritul democratic. Platforma de cooperare NATO-UE a fost întărită, în baza acestei noi Declarații, prin accentul plasat asupra unor domenii de importanță majoră în actualul context de securitate, precum: competiția geostrategică, reziliența, protecția infrastructurii critice, tehnologiile emergente și disruptive, implicațiile de securitate ale schimbărilor climatice.

“Semnificația strategică a Declarației consolidează substanța parteneriatului strategic dezvoltat între cele două organizații, pe coordonate de complementaritate și sprijin reciproc. Reuniunea miniștrilor de externe ai NATO, pe care am găzduit-o la București în perioada 29-30 noiembrie 2022, a impulsionat adoptarea acestei Declarații, prilejuind exprimarea susținerii pentru aprofundarea cooperării dintre UE și NATO. România a fost unul dintre cei mai activi susținători ai adâncirii cooperării dintre cele două organizații, subliniind la toate nivelurile politice semnificația strategică a adoptării celei de-a treia Declarații Comune NATO-UE, în contextul actual de securitate. România salută mesajul de unitate și complementaritate a eforturilor pe care noua Declarație le promovează. Relevanța practică a domeniilor abordate în Declarație  corespunde gradului ridicat de complexitate al mediului de securitate contemporan, contribuind la consolidarea rolului NATO în asigurarea apărării colective a membrilor săi și a Parteneriatului Transatlantic. România va continua să aibă o contribuție de substanță la implementarea noilor priorități și direcții de acțiune pe care Declarația comună le avansează, în spiritul complementarității și sinergiei eforturilor celor două organizații’’, a declarat cu acest prilej ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Citiți și Klaus Iohannis salută adoptarea Declarației Comune UE-NATO: România susține consolidarea securității euro-atlantice prin complementaritatea UE-NATO

Secretarul general al NATO și președinții Consiliului European și Comisiei Europene au semnat marți, la sediul Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles, cea de-a treia Declarație Comună de cooperare dintre NATO și UE, dar și prima din ultimii cinci ani, adoptarea documentului fiind marcată de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, care va împlini luna viitoare un an. Afișând unitate, Jens Stoltenberg, Charles Michel și Ursula von der Leyen au afirmat că relația de cooperare dintre NATO și UE este “mai importantă ca niciodată” din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, Stoltenberg amintind că ultima dată când cei trei lideri s-au întâlnit în același loc a fost pe 24 februarie 2022, ziua în care Vladimir Putin a declanșat agresiunea militară împotriva Ucrainei. În declarația comună adoptată de cei trei lideri, se arată că războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, care reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice, acțiunile regimurilor autoritare și era competiției strategice cu China și persistența conflictelor și a instabilității în vecinătatea europeană reprezintă realități care demonstrează “mai mult ca niciodată importanța legăturii transatlantice” și care “solicită o cooperare mai strânsă între UE și NATO”.

Declarația comună vizează consolidarea și extinderea în continuare a parteneriatului strategic dintre NATO și UE, pe baza progreselor fără precedent înregistrate în cooperarea dintre cele două organizații de la semnarea declarațiilor anterioare în 2016 și 2018.

Liderii au hotărât să abordeze concurența geostrategică în creștere, chestiunile legate de reziliență și protecția infrastructurilor critice. Alte domenii prioritare de lucru vor include tehnologiile emergente și perturbatoare, spațiul, implicațiile schimbărilor climatice asupra securității, interferențele străine și manipularea informațiilor.

“După cum subliniază atât Conceptul strategic al NATO, cât și Busola strategică a UE, acesta este un moment-cheie pentru securitatea și stabilitatea euro-atlantică, care demonstrează mai mult ca niciodată importanța legăturii transatlantice și solicită o cooperare mai strânsă între UE și NATO”, se arată în declarația adoptată de Stoltenberg, Michel și von der Leyen.

Documentul recunoaște că “NATO rămâne fundația apărării colective pentru aliații săi și este esențială pentru securitatea euroatlantică” și recunoaște, de asemenea, “valoarea unei apărări europene mai puternice și mai capabile, care să contribuie în mod pozitiv la securitatea globală și transatlantică și care să fie complementară și interoperabilă cu NATO”.

Citeste continuarea pe www.caleaeuropeana.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Zelenski: „Oraşul Soledar este acoperit de cadavrele invadatorilor”. Şoigu: „Rusia va continua să își dezvolte armele nucleare”

Urmatoarea stire

Ursula Von Der Leyen Susține Trimiterea Tancurilor Leopard în Ucraina

Stiri pe aceeasi tema