Franța, Marea Britanie și Germania au cerut vineri, într-o scrisoare adresată Națiunilor Unite, o anchetă „imparțială” asupra dronelor iraniene pe care Occidentul susține că Rusia le folosește în războiul din Ucraina. SUA s-au alăturat ulterior acestei inițiative, relatează France24 și CNN.
„Am saluta o investigație a echipei Secretariatului ONU responsabilă cu monitorizarea implementării Rezoluției 2231 a Consiliului de Securitate al ONU”, au scris ambasadorii celor trei țări la ONU.
Rezoluția 2231 a CSONU a fost legată de acordul nuclear iranian din 2015, iar elemente ale acestei rezoluții, inclusiv o interdicție privind transferul de arme convenționale, au fost eliminate treptat în 2020. Dar țările au declarat că ambele modele de drone iraniene au fost fabricate după intrarea în vigoare a rezoluției și că transferul „nu a fost permis în prealabil de Consiliul de Securitate”.
În scrisoarea lor, care a fost adresată Consiliului de Securitate și secretarului general Antonio Guterres, ambasadorii au declarat că vor „fi gata să sprijine activitatea Secretariatului în desfășurarea investigației sale tehnice și imparțiale”.
Aceștia au adăugat că sunt „profund îngrijorați de transferul de vehicule aeriene fără pilot la bord (UAV) din Iran către Rusia, încălcând” rezoluția.
„Aceste UAV-uri sunt folosite de Rusia în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei în atacuri împotriva infrastructurii civile și a orașelor din Ucraina, ceea ce duce la moartea unor civili nevinovați”, au scris aceștia.
Cele trei țări ar dori ca o echipă ONU să se deplaseze în Ucraina pentru a investiga această chestiune, a explicat un diplomat ONU. La începutul acestei săptămâni, ambasadorul rus la ONU a declarat că Rusia va „reevalua” cooperarea cu Guterres dacă o echipă de experți va fi trimisă în Ucraina pentru a inspecta dronele.
Diplomații – reprezentantul permanent al Franței în SUA, reprezentantul permanent al Germaniei la ONU și șeful misiunii britanice la ONU – i-au cerut secretarului general să distribuie scrisoarea în cadrul Consiliului de Securitate.
De asemenea, Statele Unite s-au alăturat celor trei state, cerând, vineri, în Consiliul de Securitate o anchetă a ONU cu privire la acuzaţiile de utilizare de către Rusia a dronelor iraniene în războiul împotriva Ucrainei, informează dpa, preluat de Agerpres.
„ONU trebuie să investigheze orice încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi nu trebuie să permitem Rusiei sau altora să împiedice sau să ameninţe ONU în îndeplinirea responsabilităţilor sale mandatate”, a declarat adjunctul ambasadorului american, Richard Mills, la o reuniune a Consiliului de Securitate.
La începutul acestei săptămâni, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că SUA au „numeroase dovezi” că Rusia folosește dronele iraniene, în special pentru a viza civili ucraineni și infrastructura civilă critică.
Iranul a negat că a furnizat Rusiei drone pentru a fi folosite în Ucraina. Kremlinul a negat, de asemenea, că a folosit arme iraniene.
Pe lângă trimiterea dronelor către Rusia, Casa Albă a declarat că personalul militar iranian a vizitat Crimeea pentru a ajuta la operațiunile rusești cu aceste arme.
„Personalul militar iranian a fost pe teren în Crimeea și a asistat la aceste operațiuni”, a declarat joi John Kirby, coordonatorul pentru comunicare al Consiliului de Securitate Națională. „Rusia a primit zeci de UAV-uri până în prezent și probabil va continua să primească transporturi suplimentare în viitor”.
La începutul acestei săptămâni, UE și Marea Britanie au introdus sancțiuni împotriva producătorilor dronelor iraniene.