Joe Biden îl cataloghează pe președintele chinez, Xi Jinping, drept ”dictator”: China se confruntă cu reale dificultăţi economice


Statele Unite și China au obligația și responsabilitatea de a gestiona relația bilaterală, i-a transmis luni, la Beijing, șeful diplomației americane Antony Blinken președintelui chinez Xi Jinping, cu prilejul unei vizite despre care liderul Chinei speră că va contribui pozitiv la “stabilizarea relațiilor dintre China și SUA”.

Xi Jinping a salutat “progresele” înregistrate în discuțiile cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, momentul reprezentând ultimul punct de pe itinerariul primei vizite după cinci ani a unui secretar de stat american la Beijing.

Blinken, primul titular al postului său care se întâlnește cu liderul chinez din 2018, s-a îndreptat spre Xi cu mâna întinsă în Marea Sală a Poporului, un loc pe care China îl folosește adesea pentru a-i saluta pe șefii de stat, relatează Reuters, precizând că acestea sunt “semnale pozitive în coregrafia diplomației”.

Cele două părți au avut discuții sincere“, i-a spus Xi Jinping lui Blinken, referindu-se la întâlnirile pe care șeful diplomației SUA le-a avut cu ministrul de externe Qin Gang și cu înaltul diplomat Wang Yi, directorul politicii externe al Partidului Comunist Chinez, considerat cel mai influent post diplomatic în ierarhia chineză. Întâlnirile menționate s-au încheiat cu un acord pentru mai multe întâlniri, predominând formularea discuțiilor ”sincere și constructive”.

Cele două părți au fost de acord să dea curs înțelegerilor comune la care eu și președintele Biden am ajuns în Bali. De asemenea, cele două părți au făcut progrese și au ajuns la un acord cu privire la unele aspecte specifice. Acest lucru este foarte bun. Se poate spune cu siguranță că interacțiunile ar trebui să se bazeze întotdeauna pe respect reciproc și sinceritate“, a constatat Xi, conform unui transcript al declarațiilor furnizat de Departamentul de Stat.

Întâlnirea lor de aproximativ 30 de minute ar putea contribui la facilitarea unui summit între Xi și președintele american Joe Biden în cursul anului, despre care chiar liderul de la Casa Albă a vorbit, în paralel cu vizita lui Blinken la Beijing.

Biden și Xi s-au întâlnit ultima dată în noiembrie, în marja summitului G20 de la Bali, Indonezia, promițând o comunicare mai frecventă, deși, de atunci, legăturile s-au deteriorat din cauza unor probleme care variază de la Taiwan la preocupări legate de spionaj.

La rândul său, secretarul de stat a subliniat că președintele Biden i-a solicitat să călătorească la Beijing “deoarece consideră că Statele Unite și China au obligația și responsabilitatea de a gestiona relația noastră. Statele Unite se angajează să facă acest lucru“.

Este în interesul Statelor Unite, în interesul Chinei și în interesul lumii“, a subliniat Antony Blinken.

Simultan cu vizita lui Blinken în China, premierul chinez Li Qiang efectuează o vizită în Europa, prima escală fiind la…

Citeste continuarea pe www.caleaeuropeana.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema