Jocul de-a rotativa – spotmedia.ro


Dac─â administra╚Ťia rom├óneasc─â ar fi una de profesioni╚Öti care func╚Ťioneaz─â ├«ntr-un autentic cadru legal, ├«nlocuirea unui ministru cu altul ar reprezenta un moment de magnitudine mic─â.

Pentru că schimbările ar fi la nivel de viziune, de personal legat strict de cabinetul ministrului, de lansare a unor noi proiecte. În rest, activitatea propriu-zisă administrativă merge înainte, profesionist, după legi precise și proceduri clare.

├Än Romania ├«ns─â, niciuna dintre aceste condi╚Ťii nu e ├«ndeplinit─â.

Administra╚Ťia e alc─âtuit─â ├«n foarte mare m─âsur─â din clien╚Ťi politici. Deci c├ónd se profileaz─â o schimbare, cei lega╚Ťi de ministrul ├«n func╚Ťie se simt amenin╚Ťa╚Ťi, cei sub conducerea unui asemenea client intr─â ├«n expectativ─â, cei marginaliza╚Ťi ├«ncep s─â spere ╚Öi chiar s─â comploteze, al╚Ťii de pe margine ies la ├«nc─âlzire pe la diverse clan╚Ťe.

Aplicarea legii ╚Öi procedurile, cel mai adesea haotice, depind de interesele politice sau chiar personale ale ministrului ├«n func╚Ťie. Deci orice modificare poate aduce schimb─âri ╚Öi din acest punct de vedere.

Iar mini╚Ötrii sunt cel mai adesea un fel de v─âtafi care, sui╚Ťi pe mu╚Öuroiul lor, se simt pe cupola lumii, deci cu drepturi pe m─âsur─â.

Pu╚Ťini au o autoritate intrinsec─â, care s─â ╚Ťin─â de valoarea lor profesional─â, de experien╚Ť─â lor, de ╚Ťinuta lor. Cei mai mul╚Ťi au strict autoritatea func╚Ťiei ╚Öi c├ónd func╚Ťia se clatin─â, autoritatea o urmeaz─â.

De aceea, ├«n mod tradi╚Ťional, cu c├óteva luni ├«nainte de alegeri, deci de schimbarea aproape inevitabil─â de guvern, ├«n ministere motoarele sunt trecute pe tura╚Ťie minim─â ╚Öi toat─â lumea e ├«n a╚Öteptarea succesorului.

De aeasta dat─â, cel pu╚Ťin teoretic, ne afl─âm ├«n fa╚Ťa unei schimb─âri anun╚Ťate la nivel de premier, secretar general al guvernului ╚Öi 4 ministere: Transporturi/Fonduri Europene ╚Öi Justi╚Ťie/Finan╚Ťe.

Zumzetul e maxim, toat─â lumea face scenarii. Se face, nu se face, cine pleac─â, cine vine? Iar chestionarea autorit─â╚Ťii ministrului e inevitabil─â. Pentru evitarea acestei situa╚Ťii de instabilitate se ╚Öi spune c─â remanierea se execut─â, nu se discut─â.

Scenariile nu sunt doar la nivel de b├órf─â. ╚śi public a ├«nceput negocierea. PSD nu prea vrea s─â dea ministerele cu bani ╚Öi panglici de t─âiat, ca s─â se lege la cap cu Justi╚Ťia de unde nu le pot veni dec├ót belele ╚Öi pe care oricum o controleaz─â prin CSM.

PNL nu vrea să dea premierul ca să nu intre în criză internă și atunci refuză orice încercare de renegociere.

Apar scenarii ├«n care ╚Öi alte ministere ar putea intra ├«n schimburi, deci ╚Öi al╚Ťi mini╚Ötri ar putea fi ├«nlocui╚Ťi.

├Än orice institu╚Ťie public─â incertitudinea, instabilitatea sunt st─âri periculoase. Dar de aceast─â dat─â discut─âm despre pozi╚Ťii guvernamentale cheie, care trebuie s─â lucreze concentrat ╚Öi la tura╚Ťie maxim─â.

Jocul acesta de-a rotativa este așadar de o iresponsabilitate teribilă. Era previzibil încă de la semnarea protocolului ce efecte va avea schimbarea, chiar dacă urma să se producă întocmai și fără nicio îndoială.

Cel mai bun lucru pe care coali╚Ťia l-ar putea face ar fi s─â pun─â cap─ât acestei situa╚Ťii printr-o clarificare credibil─â ca s─â permit─â revenirea la o func╚Ťionare c├ót poate fi ea de bun─â a administra╚Ťiei centrale.

Cu atât mai mult cu cât probabil că decizia finală e luată și ceea ce vedem acum e joc de scenă care să îi asigure aterizarea lină.

Citeste continuarea pe spotmedia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

O japonez─â condamnat─â la moarte, a ├«ncetat din via╚Ť─â dup─â ce s-a ├«necat cu m├óncare

Urmatoarea stire

VIDEO Zelenski: Toat─â lumea va fi tras─â la r─âspundere pentru teroare: at├ót cei care ucid, c├ót ┼či cei care ├«i ajut─â

Stiri pe aceeasi tema