Joburile sigure care scapă de înlocuirea cu roboți sau AI. Veștile bune date de un celebru futurolog VIDEO


Spre deosebire de revoluția industrială, care i-a făcut să-și piardă slujbele doar pe muncitorii mai puțin instruiți, revoluția AI va afecta așa-zisele „gulere-albe”, oameni cu educație superioară care fac o muncă intelectuală, a explicat, la Cluj, celebrul futurolog Martin Ford.

Martin Ford spune că AI va avea un impact masiv asupra pieței muncii. FOTO: Shutterstock

Futurologul Martin Ford, care a prezis încă din 2009 explozia A.I. și impactul său imens asupra societății și economiei, a vorbit zilele trecute, la IQ DIGITAL Summit Cluj, un concept Upgrade 100, despre slujbele care sunt în pericol din cauza tehnologiei.

Martin Ford a scris patru cărți pe acest subiect, iar una dintre ele – „Rise of the Robots” – a fost best-seller The New York Times, tradusă în 20 de limbi.

Ford, citat de iqdigital.ro, a susținut că AI va afecta în primul rând piața muncii. „Partea proastă e că, acum, automatizarea nu va elimina doar muncitorii necalificați, ci și – o știm deja – așa-zisele „gulere albe”. E vorba mai ales de specialiști ale căror activități implică o mare doză de repetitivitate”, arată sursa citată.

Astfel, o persoană cu studii universitare, care face o muncă intelectuală, este la fel de vulnerabilă precum cei fără studii.

Mai ales acum, cu apariția Chat CPT, oamenii realizează că AI poate fi un instrument foarte puternic care să conceapă materiale foarte complexe. Există instrumente folosite în jurnalism, care urmăresc un set de date și pot să înțeleagă care e știrea, care e povestea ce reiese din acele date și apoi să genereze o nouă poveste de acolo. Dacă ați citit în ultima vreme ziarele mari, probabil că ați avut ocazia să citiți articole scrie de algoritmi, și nu de oameni”, a precizat Ford.

Ce slujbe vor fi sigure

Unele dintre cel mai des puse întrebări, în acest context, sunt „Ce pot face pentru a preveni ca slujba mea să fie automatizată?” și „Ce să studieze copiii mei pentru a fi cu un pas înaintea acestor tendințe?”

Nu ține neapărat de slujbă, ci de natura muncii pe care o faci, în ce măsură acea slujbă este în mod fundamental predictibilă și ține de rutină, pentru că acestea sunt tipurile de operațiuni care, cel mai probabil, vor fi automatizate”, explică specialistul.

Cea mai solidă dovadă pentru asta: The Wall Street Journal arăta că numărul contabililor a scăzut cu 40% în corporațiile americane, în ultimul deceniu. E vorba de intervalul 2004-2014, când impactul viitor al A.I. era privit ca o utopie.

Ford spune că există trei categorii de slujbe care nu sunt în pericol de a fi preluate de roboți:

1. Meseriile care necesită multă mobilitate, dexteritate și necesitatea de a rezolva probleme în medii lipsite de predictibilitate.

„Gândiți-vă la ce face un electrician sau un instalator, muncitori care se…

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema