Iran: UE îi sancționează pe cei responsabili de moartea tinerei Mahsa Amini


Consiliul a adăugat astăzi unsprezece persoane și patru entități pe lista celor care fac obiectul unor măsuri restrictive în contextul regimului existent de sancțiuni împotriva Iranului în domeniul drepturilor omului. Acest lucru are în vedere rolul acestora în moartea lui Mahsa Amini și răspunsul violent la demonstrațiile recente din Iran, se arată în comunicatul oficial al Consiliului. 

Printre desemnările de astăzi se numără cei responsabili de moartea lui Mahsa Amini: Poliția iraniană a moralității și două dintre figurile sale cheie, Mohammad Rostami și Hajahmad Mirzaei. În plus, UE desemnează Forțele de aplicare a legii iraniene (LEF), precum și o serie de șefi locali ai acestora pentru rolul lor în reprimarea brutală a protestelor. În plus, UE îl enumeră pe Issa Zarepour, ministrul iranian al tehnologiei informației și comunicațiilor, pentru responsabilitatea sa în închiderea internetului.

Măsurile impuse astăzi constau într-o interdicție de călătorie și o înghețare a activelor. În plus, cetățenilor și societăților din UE le este interzis să pună fonduri la dispoziția persoanelor și entităților enumerate. Regimul de sancțiuni privind drepturile omului în Iran include, de asemenea, o interdicție privind exporturile către Iran de echipamente care ar putea fi utilizate pentru represiunea internă și de echipamente de monitorizare a telecomunicațiilor.

Lista cuprinde în prezent un total de 97 de persoane și 8 entități.

Uniunea Europeană și statele sale membre condamnă utilizarea pe scară largă și disproporționată a forței împotriva protestatarilor pașnici. Acest lucru este nejustificabil și inacceptabil. Oamenii din Iran, ca oriunde altundeva, au dreptul de a protesta pașnic, iar acest drept trebuie să fie asigurat în toate circumstanțele.

UE se așteaptă ca Iranul să înceteze imediat represiunea violentă împotriva protestatarilor pașnici, să îi elibereze pe cei reținuți și să asigure libera circulație a informațiilor, inclusiv accesul la internet. În plus, UE se așteaptă ca Iranul să clarifice numărul de morți și de arestați și să asigure un proces echitabil tuturor deținuților.

„Uciderea lui Mahsa Amini trebuie să fie investigată în mod corespunzător și orice persoană dovedită responsabilă de moartea acesteia trebuie să fie trasă la răspundere”, se mai arată în comunicatul oficial. 

The post Iran: UE îi sancționează pe cei responsabili de moartea tinerei Mahsa Amini appeared first on caleaeuropeana.ro.

Citeste continuarea pe www.caleaeuropeana.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Vizita lui Gigi Becali i-a trezit pe jucătorii FCSB

Urmatoarea stire

Imagini emoționante cu câinii Corgi ai Reginei Elisabeta. Blănoșii sunt acum consolați de Sarah Ferguson, fosta soție a Prințului Andrew

Stiri pe aceeasi tema