Iohannis, de ziua Eroilor: Avem datoria morală să cinstim memoria eroilor noștri și să-i onorăm cu înaltă prețuire


Președintele României a declarat la manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Eroilor că eroii căzuți pe câmpurile de luptă din cele două războaie mondiale sunt „cei care au trecut prin ororile acelor vremuri și au făcut sacrificiul suprem pentru apărarea și reîntregirea țării”.

Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Arhivă

„Ne-am reunit astăzi, cu emoție și respect, de Ziua Înălțării Domnului, pentru a-i comemora pe toți cei care și-au dat viața în numele idealurilor noastre naționale. Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava evocă jertfa soldaților români căzuți pe câmpurile de luptă în cele două conflagrații mondiale. Ei sunt cei care au trecut prin ororile acelor vremuri ale istoriei și au făcut sacrificiul suprem pentru apărarea și reîntregirea țării”, a transmis președintele Klaus Iohannis de ziua Eroilor, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Șeful statului a subliniat că este responsabilitatea noastră, a generațiilor de acum, să nu uităm crimele împotriva umanității comise atunci, să ne asigurăm că greșelile trecutului nu vor fi repetate și să construim o lume a păcii.

„În fiecare an, marcarea acestei zile reprezintă un emoționant prilej pentru a aduce un pios omagiu tuturor eroilor neamului, care s-au jertfit de-a lungul veacurilor pentru libertatea și demnitatea poporului nostru, pentru independență, unitate și suveranitate, pentru eliberarea de tiranie și protejarea democrației, pentru apărarea credinței strămoșești, a intereselor naționale și a înaltelor valori fundamentale umane”, a afirmat președintele României.

Iohannis a subliniat că „avem datoria morală să cinstim memoria eroilor noștri și să-i onorăm cu înaltă prețuire pe cei care și-au dat viața pentru ca noi să avem astăzi un stat de drept, liber și democratic, membru al familiei europene și euroatlantice”.

Totodată, președintele a punctat că ziua Eroilor oferă „prilejul pentru a reflecta la responsabilitatea pe care noi, cei de astăzi, o avem față de generațiile viitoare”.

„Este rândul nostru să înfruntăm, cu demnitate și curaj, riscurile și provocările pe care le întâmpinăm în aceste vremuri tulburi, pentru a asigura respectarea drepturilor și a libertăților fundamentale, pentru atingerea înaltelor idealuri naționale, dar și pentru a continua să clădim România europeană, modernă și democratică în pace, într-o lume liberă”, a declarat Iohannis.

Președintele României a transmis veteranilor de război că „narațiunea română vă este recunoscătoare pentru abnegația și devotamentul de care ați dat dovadă sub culorile drapelului național”. Totodată, Iohannis a transmis un „gând bun tuturor militarilor noștri care își desfășoară, în prezent, cu devotament, serviciul militar atât în țară, cât și ca parte a…

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema