Iohannis, către magistraţi: Luaţi atitudine când independenţa justiţiei e periclitată


“Pachetul legilor justiţiei asigură acum un cadru clar, pentru ca sistemul judiciar să funcţioneze în parametri optimi şi să vă sprijine în activitatea pe care o desfăşuraţi. Nu trebuie să uităm că reforma în domeniul judiciar s-a realizat şi cu sprijinul societăţii civile. Modernizarea şi creşterea calităţii actului de justiţie nu ar fi fost posibile fără implicarea acesteia, fără cetăţeni care să ceară constant standarde mai înalte, o funcţionare mai bună a sistemului sau care să nu ezite să atragă atenţia când au sesizat derapaje. Ca orice lege, şi aceste legi sunt perfectibile. Ele trebuie să ţină pasul cu realitatea socială şi să răspundă nevoilor societăţii. Am încredere că vă veţi implica activ în modernizarea sistemului judiciar, printr-un dialog constant şi o cooperare loială cu celelalte instituţii ale statului. Vă încurajez să luaţi atitudine de fiecare dată când independenţa justiţiei este pusă în pericol prin încercări de imixtiuni politice”, a afirmat Iohannis, la şedinţa de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii.

Şeful statului a menţionat că printre “caracteristicile performanţei în protejarea binelui public” se numără deschiderea faţă de societate, preocuparea constantă faţă de problemele sistemice transmise de justiţiabili, de magistraţi sau de ceilalţi actori care contribuie la înfăptuirea actului de justiţie, absenţa oricăror influenţe politice şi o atitudine proactivă.

“Reuşita activităţii dumneavoastră şi un răspuns prompt şi adecvat la problemele sistemului judiciar depind şi de capacitatea de a prelua aceste semnale venite dinspre societate sau dinspre profesioniştii dreptului. Începeţi mandatul cu o listă întreagă de provocări cu care se confruntă sistemul judiciar. Poate cea mai importantă este cea a resurselor umane, cu implicaţii directe asupra celerităţii şi a calităţii actului de justiţie. Dumneavoastră vă revine sarcina gestionării rapide şi echilibrate a carierei judecătorilor şi a procurorilor, pentru a evita o criză a sistemului judiciar. Societatea aşteaptă transparenţă, integritate şi profesionalism de la membrii sistemului judiciar”, a menţionat Iohannis.

Şeful statului a subliniat, de asemenea, că ridicarea MCV a fost rezultatul eforturilor continue şi susţinute ale tuturor celor care şi-au asumat de-a lungul anilor reforme reale şi au promovat permanent lupta împotriva corupţiei, statul de drept, precum şi apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.

“În acelaşi timp, rămâne responsabilitatea sistemului judiciar şi a clasei politice de a urmări constant dezideratul unei justiţii moderne, independente şi eficiente. Doamnelor şi domnilor, vă aflaţi la început de drum, în primul an al mandatului dumneavoastră. Unitatea Consiliului Superior al Magistraturii şi un mod constructiv de colaborare, cu valorificarea experienţei fiecăruia, sunt esenţiale pentru îndeplinirea misiunii care v-a fost încredinţată. (…) O societate democratică se construieşte în fiecare zi, prin efortul tuturor, iar dumneavoastră nu sunteţi doar profesionişti ai dreptului, ci şi repere pentru societate. Veţi avea în preşedintele României un partener de dialog instituţional şi un susţinător ferm al independenţei justiţiei, al modernizării sistemului judiciar, al protejării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, precum şi al continuării luptei împotriva corupţiei”, a încheiat Iohannis.

loading…

Citeste continuarea pe www.obiectiv.info

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Germania intensifică planurile de reducere a dependenței de gazul rusesc. Ce proiecte anunță

Urmatoarea stire

Când începe distribuirea pensiilor pentru luna ianuarie 2023. Poșta Română a făcut anunțul

Stiri pe aceeasi tema