Un accident la schi i-a schimbat definitiv viața. A avut puterea mentală să se reinventeze și să caute modalități prin care să devină cel mai bun din lume (nu doar la simplu, ci și la dublu) în sportul pe care-l iubește atât de mult. Vorbim despre Michael Jeremiasz, una dintre cele mai importante figuri ale tenisului de câmp jucat în scaun cu rotile.
Michael JeremiaszFoto: FRANCK FIFE / AFP / Profimedia
Michael Jeremiasz spune că mentalul face diferența în tenis și cere ca Simona Halep să fie judecată cât mai curând: „Nu mai are 15 sau 20 de ani”.
Prezent la Roland Garros în calitate de analist al France Television, Michael a acceptat să discute cu HotNews.ro despre calitățile necesare pentru a deveni numărul unu mondial în tenis, despre viitorul sportului alb fără Federer, Nadal și Djokovic, dar și despre atât de mediatizatul caz de dopaj al Simonei Halep.
HotNews.ro: De ce are nevoie un jucător (jucătoare) pentru a deveni numărul unu în tenis?
Michael Jeremiasz: „În primul rând, pentru a deveni numărul unu trebuie să crezi în tine, să fii ambițios și să crezi cu adevărat că poți să atingi orice obiectiv. Asta au făcut cei mai buni atleți din lume.
Apoi, ai nevoie să iei deciziile corecte: să aduni lângă tine oamenii potriviți: ei să creadă în tine la fel cum și tu o faci. Trebuie să fii conștient că nu e suficient doar să muncești, este nevoie să muncești din greu.
De când mă știu, am muncit din greu. Cea mai importantă armă a mea a fost disciplina în muncă. Am avut norocul să am lângă mine cei mai buni oameni pe care-i puteam avea, oameni ambițioși care au crezut la fel de mult ca și mine”.
HotNews.ro: Ce face diferența în tenisul zilelor noastre, pregătirea mentală sau cea fizică?
Michael Jeremiasz: „Cred că ai mare nevoie de ambele. Desigur că este important să ai parte de o pregătire mentală adecvată. Este greu (n.r. să fii sportiv de performanță) pentru că trebuie să faci o mulțime de sacrificii încă de foarte tânăr.
Nu este deloc ușor să te concentrezi pe ceva ce s-ar putea să nu se întâmple niciodată, pentru că mulți dintre atleți nu ajung să devină niciodată mari campioni. Tocmai de aceea trebuie să ai oameni puternici lângă tine. Ai nevoie de o pregătire mentală la un nivel ridicat.
Nu este vorba doar despre backhand, forehand și pregătire fizică. La finalul zilei, toți jucătorii de top sunt în stare să facă aproape orice cu racheta, să alerge tot mai rapid, să lovească tot mai bine și mai lung, dar în cele din urmă tot creierul este cheia pentru tot ceea ce vrei să faci”.
HotNews.ro: Care este motivul pentru care jucătorii francezi nu mai câștigă Roland Garros…