INTERVIU Copii luați de lângă părinți ”pentru că erau îndemnați să meargă la biserică”. Robert Sihiartău acuză abuzuri ale autorităților germane în cazul Furdui

Cazul familiei Furdui a provocat un întreg scandal în Germania și România, după ce protecția copilului din Germania, numită Jugendamt, a decis să separe cei 7 copii de părinții lor, fără să facă publice motivele acestei măsuri. Pe 26 aprilie 2021, Jugendamt a luat cei 7 copii în plasament, considerând că ar fi fost „abuzați”. De mai bine de un an de zile, autoritățile germane refuză să publice motivele sau să explice care ar fi fost aceste abuzuri. De asemenea, Jugendamt nu a răspuns nici la solicitările Guvernului României, Ambasadei României în Germania sau Consulatului de la Bonn.

Deputatul PNL Robert Sighiartău a mers în Germania, împreună cu deputatul PNL Ben-Oni Ardelean și senatorul PSD Titus Corlățean, pentru a susține familia Furdui și pentru a-i ajuta pe părinți să-și recupereze copiii. Într-un interviu pentru PS News, Robert Sighiartău explică cum autoritățile germane nu vor să dea explicații pentru acest caz și una dintre „acuzațiile verbale” făcute de Jugendamt ar fi aceea că „părinții își îndemnau copii – și ei (n.r. Jugendamt) vedeau asta ca un fel de presiune psihologică – să meargă la biserică, să citească din Biblie, și așa mai departe”, explică deputatul PNL. Copiii nu prezentau urme de violență, Poliția germană nu a fost implicată în caz, iar între timp, instanța din Germania a decis ca doi din cei șapte copii să se întoarcă la familia lor, ceea ce demonstrează că minorii nu au fost supuși violențelor sau abuzurilor.

PS News: Care sunt motivele pentru care autoritățile germane au luat cei 7 copii ai familiei Furdui?

Robert Sighiartău: Nu au făcut publice motivele, este o lipsă de transparență în tot ceea ce privește procedurile Jugendamt și tot ceea ce s-a întâmplat din punct de vedere tehnic. Asta am invocat și noi în calitate de aleși ai poporului român, că în primul rând există o lipsă de transparență în tot ceea ce înseamnă acest demers. Doi, disproporționalitatea cu care au lucrat și au acționat autoritățile germane. Așa cum am mai spus, familia Furdui nu a încălcat niciodată nicio lege a statului german și mai mult decât atât, nu a primit niciun fel de avertisment din partea unei instituții de Protecție a Copilului sau din partea altei instituții că ar avea un comportament care să nu fie potrivit cu legea germană.

Deci sunt multe încălcări. Nu vă mai spun faptul că, din păcate, autoritățile românești, respectiv Consulatul de la Bonn, Ambasada României în Germania, nu au avut acces la procesul care s-a derulat și la anumite înfățișări în fața instanței. Nu au primit invitații și nici nu au fost lăsați în cadrul acestui proces care are loc cu privire la familia Furdui. Sunt mai multe încălcări și ale tratatelor europene, și ale Drepturilor Omului.

Din punctul nostru de vedere, al parlamentarilor care am fost la fața locului, sunt niște abuzuri ale unei instituții care pur și simplu nu este preocupată de interesul copiilor. Și vă dau un exemplu – copiii între ei nu au dreptul să se vadă. Nu numai că se văd foarte rar cu părinții, în cadrul unor vizite care au loc procedural, dar între ei nu pot să se vadă și sunt despărțiți la zeci de kilometri distanță și chiar o sută de kilometri.

Am ridicat aceste probleme, am avut o întâlnire cu președintele landului, și i-am spus toate aceste lucruri. Să vedem dacă în următoarea perioadă va fi o schimbare a tratamentului față de acești cetățeni care sunt români. Guvernul României, prin Ministerul Familiei și prin Autoritatea de Protecție a Copilului, a trimis o adresă către instituțiile statului german prin care cere repatrierea acestor copii, până la finalizarea cazului. Copiii să vină în sânul familiei lărgite, adică să vină la unchii și la mătușile lor în Mehedinți. Nici la această cerere din partea statului român nu am primit niciun fel de răspuns. Lupta continuă. Noi, ca reprezentanți ai Parlamentului, avem o obligație constituțională să ne apărăm cetățenii și să-i ajutăm în fața unor abuzuri care au loc și în Germania.

PS News: A fost vorba de un comportament violent al părinților? Au vorbit autoritățile germane despre așa ceva?

Robert Sighiartău: Autoritățile germane nu au comunicat absolut nimic. Nu ne-au comunicat nici nouă că ar fi fost vorba de violențe în familie. Copiii când au fost ridicați de la familie nu au prezentat nicio urmă de violență, absolut nimic. Una dintre acuzațiile care au avut loc verbal din partea instituției Jugendamt este că părinții își îndemnau copiii, și ei vedeau asta ca un fel de presiune psihologică, să meargă la biserică, să citească din Biblie, și așa mai departe. Ceea ce ne duce cu gândul la un caz de încălcare a libertății religioase, pentru că nu ai dreptul ca instituție să intri în tot ceea ce înseamnă convingere religioasă a părinților și copiilor. Deci nu sunt motive serioase prin care părinții ar fi fost considerați violenți sau în alt fel.

Un alt argument logic este că doi din cei șapte copii au fost returnați părinților. Evident după mult timp și multe presiuni. Cei doi copii au fost returnați cu mare greu. După ce instanța judecătorească a dat această decizie, Jugendamt nu a vrut să pună în aplicare decizia și a fost nevoie ca președintele landului să dispună ca această hotărâre să fie pusă în aplicare și copiii să se întoarcă la familie.

Robert Sighirtău, alături de cei doi copii care s-au întors la familia Furdui, sursa foto: Facebook/ Robert Sighiartău

PS News: Minorii au fost plasați în centre pentru minori sau în alte familii?

Robert Sighiartău: În centre pentru minori. Și cel mic într-o familie surogat, care să se îngrijească de el.

PS News: Poliția germană a fost implicată în această anchetă?

Robert Sighiartău: Nu a fost implicată. Dimpotrivă, li s-a spus părinților, pentru că ei au vrut să sune la Poliție, să nu contacteze Poliția și alte instituții. Jugendamt se pare că acționează ca o instituție stat în stat, așa cum ne exprimăm în România. E o instituție închisă care nu comunică, reprezentanții lor au refuzat de foarte multe ori întâlnirile cu reprezentanții statului român.

Copiii, mai ales cei mai mari, care știu să scrie, au scris nenumărate scrisori către judecători, către instituții că vor înapoi la familie. Copiii plâng, suferă, avem și filmări ale copiilor care spun că vor să se întoarcă în sânul familiei.

Presiunea crește. Sunt mulți cetățeni români indignați, din Germania, care au înțeles foarte bine. Avem și profesoare, și învîțătoare ale copiilor care spuneau că părinții îi creșteau foarte bine și nu a fost vorba niciodată de violență. Familia Furdui are parte de o susținere extraordinară în rândul comunității românești din Germania.

PS News: România ar trebui să aibă o comisie parlamentară sau o instituție care să monitorizeze drepturile copiilor români dincolo de granițele țării?

Robert Sighiartău: Noi am discutat la nivelul coaliției, în momentul în care s-a format coaliția, să facem un departament în cadrul Ministerului de Externe, pentru că situația nu este izolată. Sunt mai multe cazuri. Recent a mai fost un caz, cazul familiei Rotundu din Danemarca, unde și acolo s-au făcut abuzuri și în final s-a dovedit că a fost o greșeală gravă a instituțiilor din Danemarca. Părinții au stat în detenție aproximativ două luni de zile. Cineva trebuie să plătească.

Citeste continuarea pe psnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Ziua 209. Rușii și-au mutat submarinele din Sevastopol, Erdogan anunță un progres ”semnificativ” în acest război

Urmatoarea stire

Avioanele rusești vor fi primite pe aeroportul din nordul Ciprului. Presa turcă spune că Erogan se va afla la bordul primului zbor

Stiri pe aceeasi tema

„Voiam să ne pupăm și…”

Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, prinși în fapt chiar de fiica lor! Aveau un moment de intimitate, iar…