Întâlnire informală a miniștrilor de Externe din UE. Ce a transmis Aurescu

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 19 septembrie, la reuniunea informală a miniștrilor de Externe din statele membre ale Uniunii Europene, în cadrul căreia șefii diplomațiilor europene au discutat despre invazia rusă în Ucraina, potrivit unui comunicat transmis de MAE.

Întâlnirea informală a miniștrilor de Externe din UE a fost organizată în marja săptămânii la nivel înalt a celei de-a 77-a Sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Miniștrii de externe UE au abordat subiectul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și gestionarea efectelor globale ale acesteia și au urmărit coordonarea eforturilor UE și ale statelor membre în demersurile diplomatice de combatere a narativului rus care vizează statele terțe afectate de consecințele războiului din Ucraina”, se arată în comunicatul MAE.

Bogdan Aurescu a amintit că țara noastră a ajutat Ucraina să exporte 4 milioane de tone de cereale prin porturile românești și a menționat că România își sprijină vecinii din regiune, Republica Moldova și Ucraina, pentru gestionarea crizelor cu care se confruntă. Detalii aici.

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a reiterat, totodată, importanța continuării susținerii Ucrainei și a presiunii asupra Rusiei, inclusiv prin adoptarea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. În același timp, a subliniat necesitatea continuării izolării Rusiei în forurile multilaterale”, potrivit sursei citate.

Ministrul de Externe a mai transmis că România sprijină comunitatea internațională în ceea ce privește combaterea dezinformării și a narativelor rusești „în baza Planului de acțiune al UE privind consecințele geopolitice ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei asupra statelor terțe”.

Totodată, șeful diplomației române a mai cerut demilitarizarea urgentă a zonei din jurul Centralei Nucleare de la Zaporojie.

Bogdan Aurescu le-a mai transmis celorlalți miniștri de Externe din UE rezultatele discuțiilor pe care le-a purtat cu cinci miniștri africani ai Afacerilor Externe, în marja Adunării Generale a ONU: Dhoihir Dhoulkamal (Comore), Mamadou Tangara (Gambia), Kandia Kamissoko Camara (Coasta de Fildeș), Abshir Omar Jama (Somalia) și Aïssata Tall Sall (Senegal).

Discuțiile au constituit un foarte bun prilej de a reitera angajamentul și interesul ferm al țării noastre pentru revitalizarea și dezvoltarea cooperării bilaterale și sectoriale cu statele reprezentate, cu care România împărtășește o prietenie tradițională. În acest context, ministrul Aurescu a adresat omologilor săi invitația de a efectua o vizită în România”, potrivit unui comunicat transmis de MAE.

Aurescu a evidențiat că România poate aduce „valoare adăugată” în relația cu statele africane, în domenii precum educația, schimbările climatice, agricultura, securitatea cibernetică, IT&C.

Totodată, șeful diplomației de la București i-a asigurat pe omologii din statele africane că România și Uniunea Europeană „sunt conștiente de faptul că războiul din Ucraina are repercusiuni (…) asupra multiplelor crize care afectează deja securitatea și stabilitatea în Africa”, precum terorismul sau pandemia de COVID-19.

A arătat că din aceste motive este necesar ca întreaga comunitate internațională să coopereze pentru întărirea solidarității și identificarea celor mai eficiente soluții sustenabile, inclusiv în ceea ce privește schimbările climatice, eradicarea sărăciei și îmbunătățirea accesului la educație”, a mai transmis sursa citată.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Citeste continuarea pe mainnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Incendiu puternic în Babadag. Mai multe locuinţe au fost distruse. Focul ar fi fost pus intenţionat

Urmatoarea stire

Noul sezon Fortnite adaugă Spider-Gwen și goopy chrome | NewIT

Stiri pe aceeasi tema