Infla╚Ťia din Turcia a ajuns la aproape 80%, un nou record al ultimului sfert de secol

Infla╚Ťia din Turcia a ajuns la aproape 80%, fiind cel mai mare nivel ├«nregistrat de ╚Ťar─â ├«ntr-un sfert de secol, arat─â datele publicate luni de institutul na╚Ťional de statistic─â.

Pre╚Ťurile de consum au crescut cu 78,6% de la an la an ├«n luna iunie. Este cea mai mare cre╚Ötere anual─â din 1998 ├«ncoace, de╚Öi rata a fost u╚Öor sub prognoza de consens a anali╚Ötilor, de 80 la sut─â.

Creșterea lunară a fost de 4,95%.

Cre╚Öterea pre╚Ťurilor de consum a lovit puternic popula╚Ťia de 84 de milioane, cu pu╚Ťine speran╚Ťe de ├«mbun─ât─â╚Ťire pe termen scurt ca urmare a r─âzboiului Rusia-Ucraina, pre╚Ťurilor ridicate la energie ╚Öi alimente ╚Öi o lir─â depreciat─â brusc.

Pre╚Ťurile la transport au crescut cu 123,37% fa╚Ť─â de anul precedent, iar pre╚Ťurile la alimente ╚Öi b─âuturi nealcoolice au crescut cu 93,93%, potrivit datelor guvernamentale.

Turcia s-a bucurat de o cre╚Ötere economic─â rapid─â ├«n anii preceden╚Ťi, dar pre╚Öedintele Recep Tayyip Erdogan a refuzat ├«n ultimii ani s─â majoreze semnificativ ratele dob├ónzilor pentru a reduce infla╚Ťia rezultat─â, descriind ratele dob├ónzilor drept ÔÇ×mama tuturor r─âuluiÔÇŁ. Rezultatul a fost o lir─â turceasc─â ├«n sc─âdere ╚Öi mult mai pu╚Ťin─â putere de cump─ârare pentru turcul mediu.

Erdo─čan, care respinge opinia larg acceptat─â ├«n r├óndul economi╚Ötilor potrivit c─âreia cre╚Öterea ratelor dob├ónzilor reduce infla╚Ťia, a ordonat b─âncii centrale s─â men╚Ťin─â rata de referin╚Ť─â a ├«mprumuturilor mult sub nivelul infla╚Ťiei.

Ca urmare, lira a pierdut 48% din valoarea sa fa╚Ť─â de dolar ├«n ultimele 12 luni. Pr─âbu╚Öirea monedei a fost un factor major al cre╚Öterii pre╚Ťurilor ├«ntr-o ╚Ťar─â care se bazeaz─â pe importuri, ├«n special de energie. Efectele au fost agravate de o cre╚Ötere brusc─â a pre╚Ťului energiei ╚Öi al altor m─ârfuri ├«n urma invaziei pre╚Öedintelui rus Vladimir Putin ├«n Ucraina.

Cele mai recente date privind infla╚Ťia de luni vin dup─â ce autorit─â╚Ťile turce au anun╚Ťat s─âpt─âm├óna trecut─â o cre╚Ötere cu 30% a salariului minim ÔÇô la doar ╚Öase luni dup─â ce au majorat cu 50% rata de baz─â a salariului.

Partidele de opozi╚Ťie ╚Öi sindicatele, care acuz─â guvernul c─â manipuleaz─â cifrele privind infla╚Ťia, au declarat c─â majorarea este extrem de necesar─â pentru a evita s─âr─âcia pentru milioane de gospod─ârii care se lupt─â cu pre╚Ťurile ├«n cre╚Ötere ale alimentelor.

Erdo─čan, al c─ârui partid de guvern─âm├ónt ╚Öi-a v─âzut sprijinul sc─âz├ónd la minime istorice, ├«n parte din cauza turbulen╚Ťelor economice, a sus╚Ťinut, de asemenea, cre╚Öterea, insist├ónd ├«n acela╚Öi timp c─â infla╚Ťia va ajunge la ÔÇ×niveluri rezonabileÔÇŁ la ├«nceputul anului viitor.

├Äns─â economi╚Ötii au avertizat c─â majorarea ratei minime de salarizare, care afecteaz─â aproximativ 40% din for╚Ťa de munc─â oficial─â ╚Öi are un efect de antrenare asupra altor sectoare, va contribui ea ├«ns─â╚Öi la men╚Ťinerea unei infla╚Ťii ridicate ├«n lunile urm─âtoare.

Goldman Sachs ╚Öi-a ridicat recent prognoza de infla╚Ťie de la 65% la 75% pentru sf├ór╚Öitul anului, avertiz├ónd c─â ultima cre╚Ötere a salariului minim risc─â s─â duc─â la ÔÇ×o spiral─â pre╚Ť-salariuÔÇŁ. Aceast─â majorare, combinat─â cu al╚Ťi factori, inclusiv probabilitatea unei deprecieri suplimentare a lirei turce╚Öti, a ├«nsemnat c─â ÔÇ×presiunile infla╚Ťioniste subiacente din Turcia r─âm├ón foarte ridicateÔÇŁ, a spus banca.

Citeste continuarea pe economedia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Guvernul României s-ar fi răzgândit » Care este noua grilă de impozitare a câștigurilor din pariuri

Urmatoarea stire

Acesta este noul MG4 EV: autonomie de până la 452 de kilometri

Stiri pe aceeasi tema

P─ârin╚Ťii elevilor de la un liceu din Suceava, pu╚Öi s─â pl─âteasc─â 60 de lei de copil pentru ca ╚Öcoala s─â cumpere un catalog electronic de la o firm─â, lucru interzis prin ordin de ministru / Directoarea spune c─â nu sunt obliga╚Ťi ╚Öi c─â ╚Öcoala are bani s─â cumpere catalogul prin Asocia╚Ťia de p─ârin╚Ťi / Secretarul de stat Sorin Ion: Este interzis

Mai mul╚Ťi p─ârin╚Ťi ai c─âror copii ├«nva╚Ť─â la Colegiul Economic ÔÇťDimitrie CantemirÔÇŁ din Suceava au semnalat EduPedu.ro faptul…