Începe sezonul premiilor Nobel


Comitetele premiilor Nobel nu fac niciodat─â aluzie la cine va c├ó╚Ötiga premiile ├«n medicin─â, fizic─â, chimie, literatur─â, economie sau pace, care vor fi anun╚Ťate ├«ncep├ónd de luni, 3 octombrie, scrie┬áMediafax

Primul premiu este cel pentru medicin─â, urmat de cel pentru fizic─â mar╚Ťi, pentru chimie miercuri ╚Öi pentru literatur─â joi. Premiul Nobel pentru Pace 2022 va fi anun╚Ťat pe 7 octombrie, iar premiul pentru economie pe 10 octombrie.

Premiile sunt ├«nso╚Ťite de o recompens─â ├«n bani de 10 milioane de coroane suedeze (aproape 900.000 de dolari) ╚Öi vor fi ├«nm├ónate pe 10 decembrie.

Premiile ├«n domeniul ╚Ötiin╚Ťei recompenseaz─â realiz─âri complexe care dep─â╚Öesc ├«n╚Ťelegerea celor mai mul╚Ťi. Dar destinatarii premiilor pentru pace ╚Öi literatur─â sunt adesea cunoscu╚Ťi de audien╚Ťa global─â, iar alegerile – sau omisiunile percepute – au st├órnit uneori reac╚Ťii emo╚Ťionale.

Membrii Parlamentului European au cerut ca pre╚Öedintele ucrainean Volodimir Zelenski ╚Öi poporul ucrainean s─â fie recunoscu╚Ťi anul acesta de c─âtre comitetul Premiului Nobel pentru Pace pentru rezisten╚Ťa lor la invazia rus─â.

De╚Öi aceast─â dorin╚Ť─â este de ├«n╚Ťeles, aceast─â alegere este pu╚Ťin probabil─â, deoarece comitetul Nobel are o istorie de onorare a personalit─â╚Ťilor care pun cap─ât conflictelor, nu a liderilor din timpul r─âzboiului, a declarat Dan Smith, director al Institutului Interna╚Ťional de Cercetare a P─âcii din Stockholm.

Smith crede c─â candida╚Ťi mai probabili la premiul pentru pace ar fi cei care lupt─â ├«mpotriva schimb─ârilor climatice sau Agen╚Ťia Interna╚Ťional─â pentru Energie Atomic─â, un fost laureat. Onorarea AIEA ar recunoa╚Öte eforturile sale de a preveni o catastrof─â radioactiv─â la centrala nuclear─â Zaporojie, ocupat─â de ru╚Öi, aflat─â ├«n centrul luptelor din Ucraina, ╚Öi activitatea sa ├«n lupta ├«mpotriva prolifer─ârii nucleare, a spus Smith.

├Än unii ani, nu a fost acordat niciun premiu pentru pace. S-a f─âcut o pauz─â ├«n timpul Primului R─âzboi Mondial, cu excep╚Ťia onor─ârii Comitetului Interna╚Ťional al Crucii Ro╚Öii ├«n 1917. Premiul nu a mai fost acordat ├«ntre 1939 ╚Öi 1943 din cauza celui de-al Doilea R─âzboi Mondial. ├Än 1948, anul ├«n care a murit Gandhi, Comitetul Nobel norvegian nu a acordat niciun premiu, invoc├ónd lipsa unui candidat ├«n via╚Ť─â potrivit.

De asemenea, premiul pentru pace nu confer─â ├«ntotdeauna protec╚Ťie. Anul trecut, jurnali╚Ötii Maria Ressa din Filipine ╚Öi Dmitri Muratov din Rusia au fost premia╚Ťi “pentru lupta lor curajoas─â pentru libertatea de exprimare” ├«n fa╚Ťa unor guverne autoritare.

În urma invaziei Ucrainei, Kremlinul a luat măsuri și mai dure împotriva presei independente, inclusiv împotriva Novaya Gazeta a lui Muratov, cel mai renumit ziar independent din Rusia. Muratov însuși a fost atacat într-un tren rusesc de un agresor care a turnat vopsea roșie pe el, rănindu-l la ochi.

├Än acest an, guvernul filipinez a ordonat ├«nchiderea organiza╚Ťiei de ╚Ötiri a lui Ressa, Rappler.

Premiul pentru literatur─â a fost, de regul─â, imprevizibil. Pu╚Ťini au pariat pe c├ó╚Ötig─âtorul de anul trecut, scriitorul Abdulrazak Gurnah, n─âscut ├«n Zanzibar ╚Öi stabilit ├«n Marea Britanie, ale c─ârui c─âr╚Ťi exploreaz─â impactul personal ╚Öi social al colonialismului ╚Öi al migra╚Ťiei.

Gurnah a fost doar al ╚Öaselea laureat al premiului Nobel pentru literatur─â n─âscut ├«n Africa, iar premiul s-a confruntat mult timp cu criticile c─â se concentreaz─â prea mult pe scriitorii europeni ╚Öi nord-americani. De asemenea, este dominat de b─ârba╚Ťi, cu doar 16 femei printre cei 118 laurea╚Ťi.

Un concurent clar este Salman Rushdie, scriitorul n─âscut ├«n India ╚Öi sus╚Ťin─âtor al libert─â╚Ťii de exprimare, care a petrecut ani de zile ├«n clandestinitate dup─â ce conduc─âtorii clerici din Iran au cerut moartea sa din cauza “Versetelor satanice” din 1988. Rushdie, ├«n v├órst─â de 75 de ani, a fost grav r─ânit ├«n august la un festival din statul New York.

Pe lista posibililor c├ó╚Ötig─âtori se afl─â gigan╚Ťi literari din ├«ntreaga lume: scriitorul kenyan Ngugi Wa Thiong’o, japonezul Haruki Murakami, norvegianul Jon Fosse, Jamaica Kincaid, n─âscut─â ├«n Antigua, ╚Öi fran╚Ťuzoaica Annie Ernaux.

Unii oameni de ╚Ötiin╚Ť─â sper─â ca premiul pentru fiziologie sau medicin─â s─â onoreze colegii care au contribuit la dezvoltarea tehnologiei ARNm folosit─â ├«n vaccinurile COVID-19, care au salvat milioane de vie╚Ťi ├«n ├«ntreaga lume.

“C├ónd ne g├óndim la premiile Nobel, ne g├óndim la lucruri care schimb─â paradigma ╚Öi, ├«ntr-un fel, v─âd vaccinurile cu ARNm ╚Öi succesul lor cu COVID-19 ca pe un punct de cotitur─â pentru noi”, a declarat Deborah Fuller, profesor de microbiologie la Universitatea din Washington.

 

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

PF Daniel, de fa╚Ť─â cu politicienii: ‘Sunt perioade dificile, ├«n care suntem presa╚Ťi s─â ne g├óndim la esen╚Ťial ╚Öi s─â triem valorile’

Urmatoarea stire

Pariul dement pe care l-ar putea ├«ncerca Putin. ”O escaladare nuclear─â tactic─â ar for╚Ťa ├«nghe╚Ťarea liniilor actuale ale frontului”

Stiri pe aceeasi tema