„Încă nu știm dacă va fi domnul Ciolacu, dar sigur va fi premier de la PSD”. Nerespectarea protocolului ar putea pune în pericol coaliția, dă de înțeles ministrul Culturii


Lucian Romașcanu nu e sigur că va rămâne ministru al Culturii după rotativa guvernamentală din mai, dar e absolut convins de un lucru, că următorul premier va fi de la PSD. „Încă nu știm dacă va fi domnul Ciolacu, dar sigur va fi premier de la PSD”, a declarat el la „Puterea Știrilor”, dând de înțeles că, în caz contrar, social-democrații ar putea rupe coaliția cu PNL. De asemenea, ministrul Culturii a precizat că în coaliție nu s-a discutat deocamdată despre o eventuală comasare a alegerilor din 2024, însă „e firesc te gândești care formulă îți aduce mai multe avantaje”.

”Guvernamental, mergem absolut bine împreună (cu PNL – n.r.) și avem parte de un premier foarte bun care nu vede culori politice, vede priorități. Dacă nu începe Pământul să se învârtă invers, încă nu știm dacă e domnul Ciolacu, dar sigur va fi premier de la Partidul Social Democrat”, a spus Romașcanu, care e și senator.

„Nu dai concurs să ajungi ministru”

Întrebat dacă va ocupa portofoliul de la Cultură și după rotativă, ministrul a spus că nu știe și că se va supune deciziei partidului, indiferent care va fi aceea, pentru că „nu ai dat concurs să ajungi ministru”.

”Nu știu (dacă va mai fi ministru – n.r.). Politica românească, nu știu dacă politica în general, are niște rațiuni pe care, administrativ, trebuie să le accepți. Eu fac tot ce ține de mine ca să fiu un ministru cât se poate de bun. Când se va face această rotație, dacă se va considera că altcineva trebuie, pe motive de competență sau politice sau de strategie, să preia acest portofoliu voi accepta imediat la decizia partidului pentru că, așa cum spune toată lumea, nu ai dat concurs să ajungi ministru”, a afirmat senatorul.

Coaliția, în pericol?

Lucian Romașcanu a dat de înțeles că formula actuală de coaliție poate fi în pericol dacă viitorul premier nu va fi de la PSD. „Dacă nu te ții de ce scrii acolo (în protocolul agreat cu PNL în privința rotației guvernamentale – n.r.), mai bine nu ești acolo”, a completat el.

„Așa scrie pe hârtie și asta s-a spus de toți colegii mei, dacă vrem să avem instabilitate și să nu ne vedem de treabă. Dacă nu te ții de ce scrii, mai bine nu mai ești acolo, acesta este un lucru cu care PSD, în cea mai mare parte a istoriei sale, a venit pe masă de fiecare dată: ce am promis am făcut.

În cea mai mare parte a istoriei, ce am promis aia am făcut. Din păcate, dacă nu reușești să te ții de o chestie scrisă… Sigur, în cadrul acestei chestii orice este negociabil până la această rotație”, a mai spus ministrul Culturii.

Localele și parlamentarele ar putea fi comasate

Lucian Romașcanu a precizat că în coaliție nu s-a discutat deocamdată concret despre o comasare a alegerilor în 2024, însă o variantă ar putea fi organizarea simultană a localelor și parlamentarelor, dar cu o condiție, „să se și poată legal”.

”Nu a fost nicio discuție până în acest moment la ședințele la care am participat eu. E firesc să se discute și e firesc să te gândești care formulă îți aduce mai multe avantaje, dar cu o singură condiție, să se și poată legal. Adică alegerile locale sunt o dată la 4 ani și sunt în toamnă. Cele parlamentare sunt la fel, cu un decalaj de 3 luni de zile conform Constituției. Cred că e destul de prematur, adică hai să ne vedem de guvernare, vorbim de o chestiune care se poate regla cu 6 luni înainte de alegeri și mai e un an până la acele 6 luni înainte de alegeri”, a conchis Lucian Romașcanu la „Puterea Știrilor”.

Bbbb

Citeste continuarea pe psnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema