În timp ce Anglia este în doliu, Danemarca a sărbătorit Jubileul de aur al Reginei Margrethe a II-a

În weekendul în care Marea Britanie era în șoc după pierderea propriei suverane, regalitățile din nordul Europei au celebrat 50 de ani de domnie ai suveranei daneze.

La finalul săptămânii trecute, marcat de trecerea în neființă a mult iubitei Regine Elisabeta a II-a, chiar în anul Jubileului de Platină, danezii au luat parte la festivităţile dedicate Jubileului de Aur al Reginei Margrethe a II-a.

În contextul doliului din Familia Regală britanică, Casa Regală daneză a decis, din respect, să reducă amploarea evenimentului.

Urcată pe tron în ianuarie 1972, după moartea tatălui ei Frederik al IX-lea, Margrethe a II-a a devenit prima femeie din Suedia care a preluat rolul suveranului domnitor. Regina a marcat iniţial aniversarea celor 50 de ani de domnie în luna ianuarie a acestui an, însă festivităţile au fost amânate din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19.

„Aşteptam cu nerăbdare să o sărbătorim. Jubileul a fost în ianuarie, însă din cauza COVID-19 am fost nevoiţi să îl amânăm până astăzi”, a declarat un simpatizant al reginei din Copenhaga. Cu toate acestea, Margrethe a II-a a redus festivităţile, după moartea verişoarei sale primare, Elisabeta a II-a, anulându-şi apariţia la balconul Palatului Amalienborg şi drumul cu trăsura prin Copenhaga. Totuși, o reprezentaţie de gală programată sâmbătă seară la Teatrul Regal, o slujbă la Catedrala din Copenhaga duminică dimineaţă şi o serată de gală la Castelul Christiansborg duminică seară au fost însă menţinute, dar într-un “format adaptat”.

Margrethe a II-a este cunoscută pentru implicarea ei în scena culturală a țării, ilustrând o ediție daneză a „Stăpânului Inelelor”. De asemenea, este pictor și designer de costume, lucrând cu Baletul Regal Danez și Teatrul Regal Danez.

În urma pierderii tragice suferite de Marea Britanie, Margrethe a II-a rămâne singura regină încă în funcţie din Europa, fiind şi monarhul în viață cu cea mai lungă domnie, în prezent. Ea este urmată doar de vărul său primar, Carl XVI Gustaf al Suediei, care se află pe tronul ţării sale de 48 de ani. 

FOTO: Profimedia

Citeste continuarea pe okmagazine.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Papa va sosi în Kazahstan pentru cel de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale

Urmatoarea stire

Cea mai bizară statuie pentru pasionaţii de selfie-uri se află la Londra

Stiri pe aceeasi tema